Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Как да запазим крушите за цялата зима

Синор.БГ / 18.09.2017 г.

sinor

Съхранението на узрелите круши е много по-трудно от това на ябълките, но ако се придържаме към някои принципни постановки, ще можем да похапваме вкусните плодове през цялата зима. Всичко започва с нужното внимание при събирането на реколтата. Времето е от голямо значение – крушите се берат в момента, когато започват да придобиват жълта окраска и са още твърди. Те ще омекнат в процеса на съхранение. Съобразяването с цвета не важи за късните есенни (известни и като зимни) сортове круши, които така и не пожълтяват. Ако пък се наложи да оберете част от реколтата, преди плодовете да са узрели достатъчно, оставете ги за известно време в тъмно и топло помещение и те ще наваксат за около седмица.

Вероятно сте чували израза „паднаха като круши”. Само че в градината не бива да се стига дотам, освен ако не сте предвидили да ги варите на ракия. Крушите падат вече презрели, а за да ги запазим за зимата трябва да ги откъснем с ръце, повдигайки ги нагоре – така те леко се отделят от клоните. Разбира се, берат се и се съхраняват с дръжките. И най-лекият удар е проблем за плодовете, затова при брането се използват меки ръкавици, а дъното е стените на съдовете, в които ги полагаме, се застилат с няколко слоя меки парцали.

Круши се берат само в сухо време, през деня или вечерта. Преди вкарването им в мазето се оставят за няколко часа да се охладят на сянка. Препоръчителната температура за съхранение е от 0 до 4 градуса по Целзий.

За съхранение се оставят само напълно здрави плодове, с дръжки, ненатъртени, без цепнатини или дупки от оси. Дъната на щайгите или сандъците, в които ще бъдат съхранявани, се застилат с 3 пласта хартия. Вместо хартия могат да се използват листа от клен или дъб, както и чамови дървени стърготини. Мъхът също върши работа. Някои градинари дори препоръчват всеки плод да се завива във вестник, но по този начин проверката им за гниене през зимата става много по-трудоемка и бавна.

Реколтата с съхранява в тъмно и прохладно помещение – мазе, изба, килер. Ако не разполагате с такова, просто покрийте щайгата с крушите с тъкан, пропускаща въздуха. Ако ги поставяте на стелажи, тези, които ще остават за накрая, се полагат на горните, а които ще се консумират по-рано – на долните. През зимата запасите се проверяват редовно и загнилите и развалени плодове се вадят за консумация или изхвърляне.

Как да запазим крушите за цялата зима
69541
 

Последни материали
Виж
Европарламентът предлага
Важно: При достаставки на аграрни продукти за над 4000 евро договорите са задължителни
Още от 2026 г.
Европарламентът предлага 5000 евро за дребните фермери и еко облекчения
Добри цени и стабилно търсене на черен пипер и канела
Вижте конкретните предложения!
ЕП прие позиция за опростяване на Общата селскостопанска политика
Съвети
Пукнатини по кората на овощните дървета – причини и лечение
Решения на МС
Увеличават такси, свързани с пожарната безопасност
Свързани материали
Виж
Германските овощари се похвалиха с чудесна реколта от череши, чакат добър добив от круши
Увеличава се производството на домати, моркови, лук и круши в ЕС
Въпреки отчетените значими ръстове в по-малки производителки
Запасите от ябълки и круши в Европа са под миналогодишните
Дърветата губят хранителни вещества и могат да загинат през зимата
В Украйна цъфнаха дивите круши
Под полски ябълки и круши откриха недекларирана валута за 280 000 лв
Заради сушата и горещините, но и наводненията в края на лятото
Понижиха прогнозата за реколтата от ябълки и круши в ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини