Начало » Новини » Коментари
18.07.2017 г.

За една година вносът на домати и ябълки от Полша е скочил с цели 40 процента

Агростатистика
За една година вносът на домати и ябълки от Полша е скочил с цели 40 процента

sinor

От миналата година вървят едни хвалби за увеличените площи със зеленчуци, чиято идея е да убедят средния потребител, че българските домати и краставици се връщат на трапезата. На фона на последната статистика обаче май не е така. Не говорим за площите с домати и краставици, които наистина отчитат лек ръст, но странно защо той не се усеща на пазара. Говорим за резултатите от вноса на пресни зеленчуци, чието увеличение всяка година се измерва с двуцифрени проценти и продължава да расте.

Ще дадем пример с последния  ситуационен анализ на министерството на земеделието, който дава изключително точна картина на пазара на плодове и зеленчуци от 2012 до 2016 г.

От статистиката се вижда, че  и през 2016 г. България остава „нетен вносител на плодове и зеленчуци и преработени продукти както в количествено, така и в стойностно изражение“, което означава, че вносът постоянно превишава износа и постоянно расте.

През миналата година например в страната са внесени 133 698 т пресните и преработени зеленчуци, докато износът от страната е бил едва 85 693 т. Ако сравним с 2012 г., ще видим, че тогава на вътрешния пазар са внесени 84 795 т, което е два пъти по-малко от 2016 г. В същото време износът на български зеленчуци и консерви преди пет години е бил 57 072 т, тоест - темповете на увеличение са много по-бавни при износа, отколкото при вноса.

При този продължаващ дефицит на пресни зеленчуци дупката на пазара се попълва от основно от продукцията на съседните държави.

Според статистиката през 2016 г. в страната са внесени общо 712,4 хил. тона плодове и зеленчуци и хранителни продукти, като над 60% от тях са от съседни държави. Вносът от държави-членки на ЕС отбелязва ръст от 9,3% спрямо предходната година, до 442,6 хил. тона, за което допринася продължаващото ембарго за внос на плодове и зеленчуци от ЕС в Русия, довело до пренасочване на част от европейската продукция към вътрешния пазар на ЕС, се посочва в анализа.

Традиционно Гърция остава най-големият вносител с 224,8 хил. тона. Спрямо 2015 година този внос е скочил с 18%. За едно година с цели 40% се е увеличил и вносът на плодове и зеленчуци от Полша, което се дължи на ръста при доматите, гъбите и ябълките.

Вносът от трети страни е в размер на 269,8 хил. тона, без съществена промяна спрямо 2015 г., основно от Турция (121,2 хил. тона) и Македония (50 хил. тона).

Според предварителните данни на НСИ през 2016 г. вносът на пресни зеленчуци се задържа около нивото от 2015 г. (+0,1%), възлизайки на 232,8 хил. тона. Подобно на предходни години, най-значителен в количествено отношение е вносът на домати (70,5 хил. тона), картофи (32,8 хил. тона), пиперки (25,9 хил. тона), лук (25,5 хил. тона) и краставици и корнишони (19,6 хил. тона). В сравнение с 2015 г. се наблюдава съществено увеличение на доставките на домати, тиквички, марули, моркови, гъби и чесън – с между 11,6% и 52,3% (най-значително при чесъна). От друга страна, вносът на лук, пиперки, картофи, патладжани, праз и зеле намалява в границите от 2,3% до 28,9%.

Ако през миналата година носът на плодове и зеленчуци е надхвърлил 712 хил. тона, то българският износ е доста скромен - 255,7 хил. тона. Спрямо 2015 г. се отчита някакъв ръст от 25,6%, което експертите определят в резултат на близо двойно повишение на износа на зеленчуци, под влияние на по-високата реколта.

Основни ни потребители остават Румъния (44,7 хил. тона), Гърция (30,7 хил. тона) и Германия (27,5 хил. тона). При експорта за трети страни се отчита още по-значителен ръст на годишна база – със 74%, до 64,9 хил. тона, като най-големи количества са реализирани в Индия (12,7 хил. тона), Турция (9 хил. тона) и САЩ (6,9 хил. тона). Износът за Индия нараства над 20 пъти спрямо 2015 г., като се състои почти изцяло от сушени зеленчуци, в частност бобови.

По групи продукти, най-голям износ на зеленчуци (вкл. пресни, охладени, замразени, сушени или временно консервирани) е насочен за Румъния (19,3 хил. тона), Гърция (14 хил. тона) и Индия (12,7 хил. тона), на плодове (вкл. пресни, сушени, замразени или временно консервирани плодове) – за Румъния (11,7 хил. тона), Чехия (10,8 хил. тона) и Италия (9,2 хил. тона), а на хранителни продукти от плодове и зеленчуци – за Германия (14,3 хил. тона), Румъния (13,7 хил. тона) и Гърция (10,4 хил. тона).

За една година вносът на домати и ябълки от Полша е скочил с цели 40 процента
6202

Последни материали
Виж
Има нов бюджет за проверки от потребителските организации
Проверките на ЕК за двойния стандарт при храните отново показват отклонения
Поредната порция баламосване
И мега план „Антикорупция“, и наредба за изкуствените условия – и пак голямо нищо с къщите за гости!
Стопанисване
Агроминистерството дава под наем за 10 години хижа „Есперанто“ на Витоша
Ландшафтна архитектура
Цветята, подходящи като другарчета на розите
Прогноза за времето
До 36 литра на квадратен метър дъжд ще се изсипе на Еньовден в някои райони
Семинар за бранша
Танева: От края на юли месечно ще информираме фермерите за бъдещата ОСП
Свързани материали
Виж
Мерки срещу бруталния внос на плодове и зеленчуци от съседните страни
Свежият плод трябва да е на трапезата до 24 часа от откъсването
Три общини отпадат
След първа оценка по-нататък минават 47 проекта за енергийна ефективност
Огромният проблем със зеленчуците тепърва чака разрешение
Бизнесът иска открити проверки по борсите, както се случва с къщите за гости
Доставките на рапица от трети страни остават на нивото от миналия сезон
Вносът на продукти от рапица в ЕС е нараснал рязко
Търговия
ЕС е увеличил вноса на зърно през сезона с 28 на сто
Търговия
Вносът на селскостопанска техника от Русия отчита рязък ръст
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам