Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.09.2017 г.

Манго – кралският плод

Изисква умерено поливане

Най-популярното първично название на мангото в Индия е “кралски плод”. От там то завладява целия средиземноморски пояс на земята. Голямо е производството на манго и в Индонезия, Австралия, Бразилия и др. На свежи плодове се радват и в отделни микрорайони в европейското Средиземноморие, главно в Испания и Канарските острови. Дори гостите на Анталия могат да се порадват на този индийски “крал на плодовете”.

Плодът е като обица
Дървото може да достигне 50 м височина. Известни са дървета с дебелина на стъъблото до 16 м и корона с диаметър 53мm. Живее до 200 г. Листата са вечнозелени, с дължина до 20 см, плътни, блестящи. Дребните бели до розови цветове (200 до 4000 в съцветие) са скупчени по върховете на леторастите. Цъфти през есенно-зимния период - при някои сортове почти през цялата година. Основната част от плодовете узрява през лятото – не едновременно. Красотата на плода по време на растежа му придава дългата плодова дръжка (около 5-8 см) – едрият красив плод виси на клончето като гигантска обица, полюшвана от вятъра. Плодът, който достига маса от 200 до 1000 г широко ценен заради богатото съдържание на витамини, ососбено на провит.А/по-специално бета-каротин/, в съчетание на вит. С. Съдържа много калий, както и Fe, Ca, P. Плодовото месо е с много приятен аромат, с високи вкусови качества. Използва се не само като плодов деликатес, но предимно като диетичен и лечебен плод.

Не е взискателно към почвата
Мангото издържа кратковременно застудяване до -2-3°С, но едва след 4-5-годишна възраст. Не е взискателно към почвата, включително и към рН. Реагира добре на подхранване с органични торове. В домашни условия е полезно листното подхранване с течни комбинирани торове.Да се избягва внасянето на стандартните минерални торове. Изисква умерено поливане. Мангото е познато като сухоустойчиво растение, но само когато се отглежда на открито, където корените му проникват много дълбоко и се разполагат на два самостоятелни етажа – корените от дълбокия етаж остават независими от форменото лятно засушаване. Тези качества позволяват сравнително лесно отглеждане в домашни условия. Не понася преовлажняване през зимата, т.е. през цъфтежната фаза.

Как да го размножим
Мангото се размножава със семена, които трябва да се засяват в лека песъклива почва веднага след изваждането от плода и добре измити. Много бързо губят кълняемост. След първото поливане при засяването, се препоръчва съда да се покрие със стъкло или найлонова торбичка и до поникването да не се полива или само леко да се оросява. По-добре е семенните растения да се облагородят с подбран сорт, но все още по прилаганата техника на присаждане (кулиране или с калем), прихващането е много трудно, с нисък процент успеваемост. Най-резултатно е аблактирането – 2-3-годишно семенно растение се долепва до клонче от плодно дърво, като се издялкват срещуположните страни на двата компонента и се превръзват плътно с еластична лента. Тази техология е пригодна само в любителската практика, защото изисква не само умение, но и време.

Манго – кралският плод
10153
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Добавете в градината
Манголдът – зеленчук на вавилонските царе и суперхрана!
Листата са готови през юни, но могат да ви хранят и през зимата
Манголдът е основен конкурент на спанака
Листата са готови през юни, но могат да ви хранят и през зимата
Манголдът конкурира спанака
Отгледайте манго от костилка
Манголдът (листното цвекло)
Погрижете се за манголда преди големите студове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини