Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.10.2017 г.

Манголдът конкурира спанака

Листата са готови през юни, но могат да ви хранят и през зимата

Манголдът е малко използван зеленчук у нас. Нарича се още листно или спанаково цвекло. Той се отглежда главно заради листата, които по вкусови и хранителни качества не отстъпват на спанака. Освен това може да се използва в свежо състояниe до късна есен и дори и през зимата.
Манголдът е двугодишно растение, като през първата година от вегетацията си образува листна розетка, а през втората – цветоносно стъбло. При листния манголд розетката се състои от 10-15 листа, които са едри, гладки или къдрави, дълги до 20 см, а при дръжковия – до 60 см. Листата се използват за супи, пюрета, баници, сарми и всичко за което се използва спанака. Дръжките на дръжковия манголд приличат на аспержите и най-често служат за консервиране.

Разсадът отива в градината през май
Манголдът е студоустойчиво и сравнително сухоустойчиво растение. При осигурено поливане добре понася летните горещини. За интензивен растеж на листата се нуждае от по-дълбока, богата на хранителни вещества почва. На бедни или много тежки почви, листата му стават груби и си влошават вкусовите качества. Благоприятно му влияе полуразложения оборски тор, както и комбинираното минерално торене.
Растенията се отглеждат чрез директно засяване на семената, но може и чрез получаване на разсад, което позволява по- рано да се получи продукция. Готовият разсад отива в градината през май. Когато се засяват семената направо на открито става накрая на април, началото на май. Сее се редово на 35-40 см разстояние между редовете. Семената приличат на тези на цвеклото и се поставят в почвата на дълбочина 2-3 см. След поникването, посевът се прорежда 1-2 пъти, между растенията да има разстояние от 20-30 см. През вегетацията почвата се разрохква, растенията се подхранват 2-3 пъти при необходимост се полива.

Може да го съхраните в пясък
Листата са готови през юни. Тогава се изрязват външните листа, но не повече от ¼ от всичките в розетката. При рязането не трябва да се наранява централната пъпка от където се появяват младите листа. До наближаването на зимата се събират най-малко 4-5 пъти листата.
Ако искате рано напролет да имате пресна, витаминозна храна, може в края на есента да покриете растенията с почва и те ще презимуват успешно. След като ги отгърлите ще се появят младите листа, които преди образуването на цветоносното стъбло може да използвате, а по- късно и да си съберете семена. Много често попаднали върху почвата могат да се самозасеят.
Има и друг начин да съхраните манголда. Преди да настъпят големите студове растенията се изваждат и се засаждат на 10-15 см едно от друго в пясък или в почва, внасят се в мазето, в парник или оранжерия. Поливат се и се подхранват с амониева селитра. Листата, които са израсли при недостатъчна светлина са много и вкусни.

Манголдът конкурира спанака
8892
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Манголдът (листното цвекло)
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини