Начало » Хоби земеделие » Малката градина
02.11.2017 г.

Манголдът е основен конкурент на спанака

Листата са готови през юни, но могат да ви хранят и през зимата
Манголдът е основен конкурент на спанака

Манголдът е малко използван зеленчук у нас. Нарича се още листно или спанаково цвекло. Той се отглежда главно заради листата, които по вкусови и хранителни качества не отстъпват на спанака. Освен това може да се използва в свежо състояниe до късна есен и дори и през зимата.
Манголдът е двугодишно растение, като през първата година от вегетацията си образува листна розетка, а през втората – цветоносно стъбло. При листния манголд розетката се състои от 10-15 листа, които са едри, гладки или къдрави, дълги до 20 см, а при дръжковия – до 60 см. Листата се използват за супи, пюрета, баници, сарми и всичко за което се използва спанака. Дръжките на дръжковия манголд приличат на аспержите и най-често служат за консервиране.

Разсадът отива в градината през май
Манголдът е студоустойчиво и сравнително сухоустойчиво растение. При осигурено поливане добре понася летните горещини. За интензивен растеж на листата се нуждае от по-дълбока, богата на хранителни вещества почва. На бедни или много тежки почви, листата му стават груби и си влошават вкусовите качества. Благоприятно му влияе полуразложения оборски тор, както и комбинираното минерално торене.
Растенията се отглеждат чрез директно засяване на семената, но може и чрез получаване на разсад, което позволява по- рано да се получи продукция. Готовият разсад отива в градината през май. Когато се засяват семената направо на открито става накрая на април, началото на май. Сее се редово на 35-40 см разстояние между редовете. Семената приличат на тези на цвеклото и се поставят в почвата на дълбочина 2-3 см. След поникването, посевът се прорежда 1-2 пъти, между растенията да има разстояние от 20-30 см. През вегетацията почвата се разрохква, растенията се подхранват 2-3 пъти при необходимост се полива.

Може да го съхраните в пясък
Листата са готови през юни. Тогава се изрязват външните листа, но не повече от ¼ от всичките в розетката. При рязането не трябва да се наранява централната пъпка от където се появяват младите листа. До наближаването на зимата се събират най-малко 4-5 пъти листата.
Ако искате рано напролет да имате пресна, витаминозна храна, може в края на есента да покриете растенията с почва и те ще презимуват успешно. След като ги отгърлите ще се появят младите листа, които преди образуването на цветоносното стъбло може да използвате, а по- късно и да си съберете семена. Много често попаднали върху почвата могат да се самозасеят.
Има и друг начин да съхраните манголда. Преди да настъпят големите студове растенията се изваждат и се засаждат на 10-15 см едно от друго в пясък или в почва, внасят се в мазето, в парник или оранжерия. Поливат се и се подхранват с амониева селитра. Листата, които са израсли при недостатъчна светлина са много и вкусни.

Манголдът е основен конкурент на спанака
2318

Последни материали
Виж
МЗХГ
Прави се конкурс за лого на преброяването на земеделските стопанства през 2020 година
Емилия Якимова, председател на Производителната кооперация „Хубава Яна“
С новите дългогодишни договори имаме сигурност за инвестиции в кооператива
Заразата пламна
Мисия от Европейската комисия заради африканската чума
При командировки ставали 40 на сто от катастрофите в Европейския съюз
Засилват инструкциите за шофьорите на служебни автомобили
Първите регистрации за посевни полета са от днес
БАТА АГРО 2020 г. ще се проведе от 11 до 15 май край Стара Загора
Предстоящо
За първи път на животновъдното изложение в Сливен ще има състезание за най-умел месар
Свързани материали
Виж
Листата са готови през юни, но могат да ви хранят и през зимата
Манголдът конкурира спанака
Манголдът (листното цвекло)
Погрижете се за манголда преди големите студове
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам