Опитните овощари са наясно, че ако използваме адекватно фунгицидите и инсектицидите, можем да повишим значително реколтата от доста култури в градината, а в някои години – и буквално да отървем плодовете от неминуема гибел, при това без да излагаме здравето си на излишни рискове.
За най-популярен в овощната градина е смятан медният сулфат (син камък). Използва се за промиване на раните на овошките, за пръскане на дръвчетата преди разпукването на плодните пъпки и през вегетационния период. С него могат да бъдат унищожени дори листните въшки. Важно е само във всеки конкретен случай да бъде преценена добре дозата, така че и вредителите да загинат, и да не обгорим листната маса.
Най-често от медния сулфат обаче се приготвя бордолезов разтвор – 3-процентов до разпукване на пъпките и 1-процентов – след това. Между другото, за декоративните растения от него може да се приготви и т. нар. „бургундска смес”, в която вместо вар се слага сода. Голямото предимство е, че не оставя следи по листата.
Тези препарати са добри, но не са в състояние да се справят с брашнестата мана. Срещу нея е добре да се използва колоидна сяра, но като се съобразим със сериозните ограничения. Тъй като убива гъбичките и кърлежите едновременно, дръвчетата трябва да се пръскат при температура над 18 градуса по Целзий. Но ако температурите надхвърлят 30 градуса, сярата може да изгори листата. Затова преди употреба трябва да разберем прогнозата за времето за 6-7 дни напред.
Мнозина навярно ще се учудят, но популярен срещу болестите в овощната градина е и карбамидът. При пръскането по листата не се получават изгаряния дори при дози от над 100 грама на 10 литра вода, затова пък гъбичките при такива концентрации загиват. С карбамид се пръска овощната градина и в края на листопада, като по този начин на практика се унищожават всички болести.