Начало » Новини » Страната
14.02.2024 г.

Световната кампания на БАСФ идва със силна подкрепа за фермерите, в точния момент

Световната кампания на БАСФ идва със силна подкрепа за фермерите, в точния момент

Красимира Иванова, мениджър за България на на „БАСФ - Решения в земеделието“

Още в началото на 2024 година БАСФ България застава до българските производители с глобалната си кампания „Земеделието, най-благородната професия на земята“, чието начало беше официално поставено на 6 февруари от Густаво Палероси Карнейро, старши вицепрезидент на БАСФ за Европа, Близкия Изток и Африка. Заедно с целия екип на „БАСФ – Решения в земеделието“, ръководени от Красимира Иванова, мениджър за България, експертите представиха иновативните продукти на концерна, някой от тях разработвани цели 10 години от научно-развойните екипи на БАСФ, които изцяло отговарят на европейските регулации за опазване на околната среда. И които поетапно ще бъдат предлагани и на родните земеделци.

Първото представяне по портфолиото за 2024 г. беше организирано пред над 350 земеделски производители от Западна България край Правец, като срещите ще продължат в цялата страна. По думите на Красимира Иванова „трудностите в земеделието валят една след друга, но оптимизмът ни помага, защото той е единствената възможност да вървим напред и да гледаме в бъдещето“. И понеже българското земеделие има огромен дял в развитието на икономиката, Иванова припомни 5 важни цифри, определящи значението на сектора за страната – през миналата година той е осигурил 196 000 работни места; над 4% от брутния продукт (БВП) на страната е от земеделие, което изразено в чиста сума е над 6,5 млрд лв.; допълнително с рентите фермерите осигуряват още 1 милиард лева за населението. Не на последно място през 2022 г. България е постигнала 33% ръст в производителността на земеделието, за разлика от европейските държави, които имат 2-3% ръст.

Голямото си уважение към земеделските производители изрази и старши вицепрезидентът на БАСФ Густаво Палероси Карнейро, който подробно разказа за кампанията „Земеделието, най-благородната професия на земята“, която успешно е обиколила редица държави от Европа, Южна Америка и Азия.  

Густаво Палероси Карнейро, старши вицепрезидент на БАСФ

Радвам се, че съм в България, тъй като от две години съм на позицията мениджър за Европа и обещах на българския екип на „БАСФ – Решения в земеделието“ да ги посетя на място и да запозная българските фермери със стратегията на компанията за следващите 10 години“, посочи вицепрезидентът Карнейро.

Като химически концерн, който и изключително фокусиран върху растителната защита за производство на основните полски култури като пшеница, ечемик, слънчоглед и рапица, за БАСФ са важни и новите предизвикателства, свързани с дигитализацията на агросектора. Мениджърът посочи, че „ако искате да знаете с какво е известна България в централата на БАСФ, на първо място вие сте популярни с изключително компетентния си екип. На второ място – с високия си пазарен дял и с факта, че през последните 16 години БАСФ е лидер на българския пазар“.

Карнейро подчерта също сериозния брой на иновациите, които се внедряват в България, а това според него се дължи и на умението на фермерите да приемат новите продукти, като ги внедряват ефикасно на полетата си. „Добър помощник в това отношение се оказва и екипът на БАСФ България, който е изключително близо до земеделските производители, фокусиран е върху неговите проблеми и потребности. Малко са държавите, в които можем да се похвалим с екип като този, който е така близо до фермерите“, обясни още мениджърът на БАСФ за Европа.

Като пряко отговарящ за бизнеса „Решения в земеделието“ на БАСФ Густаво Карнейро подробно разясни същността на новите продукти на БАСФ, които независимо от новите екологични изисквания, поставени с еврозаконодателството, по никакъв начин не отстъпват като ефикасност на действие на досега използваните формулации.

„Да, новите продукти на БАСФ не само че са толкова ефективни като досега прилаганите, но в много отношения дори превишават очакванията на земеделците. За тяхното разработване компанията е вложила много повече инвестиции в научно-развойна дейност, а това отнема и време. Ще дам пример с Ревизол® , за който още през 2010 г., вече вървяха изпитвания като формулировка. „Както виждате, за да бъде напълно ефективен и да постигне изискванията на позеленяването, трябваше да минат цели 10 години. От практиката си земеделците се убедиха колко ефикасна и полезна може да бъде неговата употреба“, коментира вицепрезидентът.

БАСФ

БАСФ работи и върху 4 нови активни вещества, които през следващото десетилетие ще бъдат представени на пазара – освен Ревизол®, в листата влизат още новите фунгицид Павекто® , хербицид Луксимо® и инсектицидът Аксалион®. „Но преди всичките те да стигнат до стопаните, е важно самите регулаторни органи на Европейския съюз да се съобразяват с минималните срокове, през които дадена иновация може да стане приложима. Досега действащите препарати могат много лесно да бъдат извадени от производство, но за да дойдат на тяхно място екологичните продукти за растителна защита, е важно едновременно с това те да са и достатъчно ефективни. Затова настояваме за повече толеранс и време, което да ни се даде за въвеждането на новите продукти за растителна защита“, разясни Густаво Карнейро.

Той даде пример с предишните процедури на създаване и одобряване на препаратите за растителна защита, при които първоначално се работи по тяхната ефикасност и едва след това –  по регулаторната им рамка. Сега се върви точно в обратния ред – първо се започва с изискванията на регулаторната рамка и после –  за ефикасността. Това е причината процесите по създаване да отнемат все повече време и ресурси, повече хора биват привлечени да участват в подготовката на активните вещества.

През последните пет години Карнейро е работел в Азия, където в различните държави са се прилагали и различно ниво на регулации. „Навсякъде има регулации, ние не сме срещу тях, защото благодарение на тях се опазва човешкото здраве. Но е важно решенията, които се вземат на административно ниво, да се вземат на база наука, а не популистки. За да може земеделието да върши своята работа и да се развива, дебело подчерта Густаво Карнейро.

И понеже БАСФ винаги е с поглед към бъдещето в земеделието, експертът припомни, че дейността на научно-развойните отдели работят не само в областта на растителната защита, но също и в генетиката и селекцията на семената, както и в дигиталните решения. Всичко това неизбежно налага промяна и в структурата на БАСФ, която от компания, фокусирана до момента основно към растителната защита, ще разшири своя кръгозор от специалисти, защото е важно експертите да решават комплексно потребностите на земеделските производители.

Световната кампания на БАСФ идва със силна подкрепа за фермерите, в точния момент
4119
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Портфолиото и промоциите на БАСФ за 2024 г. при житни – точен избор в условията на климатични промени!
Божидар Бонев, продуктов мениджър за маслодайни култури, семена и растителна защита в БАСФ-Решения в земеделието
Хибридите слънчоглед на БАСФ - при новите реалности потенциалът за добив е само половината от успеха
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
БАСФ - иновации и партньорство за успешно българско земеделие
Ваня Горчева поема глобална позиция след изключителните успехи, постигнати в България
„БАСФ - Решения в Земеделието” с нов Бизнес Мениджър за България
Проекти извън сферата на научната и развойна дейност също ще се възползват от иновацията
BASF подобрява изследователско-развойната си дейност с по-мощен суперкомпютър
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини