Начало » Новини » Коментари
02.07.2024 г.

Откриват нарушители на продажбите на препарати, съдържащи глифозат

Слаб контрол от БАБХ
Откриват нарушители на продажбите на препарати, съдържащи глифозат

Снимка: sinor.bg

Въпреки издадените заповеди от страна на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) за забрана на продажбата на препарати, съдържащи активното вещество глифозат, на непрофесионални потребители, се оказва, че в агро аптеки, агромагазини и онлайн се продават масово тотални хербициди, съобщават от Асоциацията на българските села.

Според новите изисквания, които са съобразени с европейския Регламент (ЕС) 2023/2660 от 28 ноември 2023 г., категорията на глифозат съдържащите хербициди (ГСХ) е променена от непрофесионална само на професионална, което означава, че само дистрибутори, консултанти и професионални потребители (фермери), притежаващи сертификат, издаден от БАБХ могат да купуват и използват тези химикали.

Въпреки забраната продажбата на подобни хербициди продължава да тече свободно, като проверка на АБС в няколко областни центъра установи безконтролна продажба и липса на изпълнение на наложените забрани. Масово в магазините се продават свободно препарати с глифозат, с които се третират зелени и тревни площи в селата, включително в паркове, градини, дворове и зони в близост до водопреносна мрежа.

Паралелно с нарушаването на забраната на БАБХ се извършва и забранена спедиция на туби с препарати, съдържащи глифозат, от страна на основните куриерски фирми в България, което е нарушение на техните собствени правила и на националните и европейските регулации (Наредба № 40 от 14 януари 2004) и Регламент (ЕО) № 1272/2008 (CLP) ). Става въпрос основно за онлайн магазини, които продават малки и средни разфасовки с изключително опасния и токсичен глифозат, които се транспортират като регулярни пратки чрез куриерските фирми в България. Припомняме, че за превоз на силно токсични и опасни препарати като глифозат, се изисква ADR сертификат за превоз на опасни товари.

Липсата на контрол и мониторинг от страна на отговорните институции води до сериозни рискове за здравето на населението и околната среда. Директивите и регулациите, които целят да предпазят хората и природата, остават на практика само на хартия.

Проблемът е комплексен и изисква спешни мерки. БАБХ трябва да засили своите инспекции и санкции срещу нарушителите, а потребителите да бъдат информирани за рисковете, които поемат, използвайки забранени вещества. Също така, куриерските компании трябва да бъдат стриктно контролирани и санкционирани при неспазване на правилата, четем в обръщението към държавната институция.

Необходимо е засилено сътрудничество между държавните институции, бизнеса и обществото, за да се гарантира спазването на законите и опазването на общественото здраве и околната среда. Без това, всякакви регулации и забрани остават безсмислени, а рискът за населението и природата остава висок.

Глифозатът е широко използван хербицид, който се използва за унищожаване на плевели и трева. Въпреки ефективността му в селското стопанство глифозатът е предмет на сериозни здравословни и правни проблеми. Научни изследвания и здравни организации са посочили, че глифозатът може да бъде канцерогенен за хората, т.е. може да предизвика рак.

През последните години в САЩ и Франция има множество спечелени съдебни дела от фермери и други потребители, които са развили рак след продължителна употреба на глифозат-съдържащи продукти. Тези съдебни решения подчертават необходимостта от строги регулации и контрол върху използването на глифозат, за да се защити здравето на хората и опазването на околната среда.

Откриват нарушители на продажбите на препарати, съдържащи глифозат
1752
 

Последни материали
Виж
Публикувани са калкулатор за размера на кредита и ръководство за подаване на заявленията
До 23 юли пчеларите кандидатстват за кредити от ДФЗ
Очаква се решение на българския съд
Европейската прокуратура повдига обвинение към крупен млекопреработвател
Институт за пазарна икономика
Само в три от всичките 265 общини ражданията са повече от смъртността
Министерство на земеделието и горите
До дни пускат новите изменения в ДЗЕС 8
Предлагането на 17 основни масла и мазнини през 2024/25 г. ще бъде ограничено
Рапицата в Париж удари тавана от 500 евро за тон
Решения на Министерския съвет
Правилникът за прилагане на закона за земята е приет от кабинета
Свързани материали
Виж
Становище на МЗХ
Еколози: Глифозатът в България ще бъде забранен в неземеделски площи
Европейският съюз разреши използването на глифозат за още 10 години
Актуализират сроковете за преоценка употребата на глифозат в ЕС
Консултации относно глифозат
Събрани са над 400 изявления относно преоценка на употребата на глифозат
Обстойно проучване показва липса на обоснованост за канцерогенността му
В ЕС са на път да реабилитират глифозата
Констел е новият препарат на „Адама” за no till земеделието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини