Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
30.08.2017 г.

Как да възстановим плодородието на почвата в градината

sinor

Ако реколтата от зеленчуци постоянно намалява, растенията боледуват често и се налага да ги поливаме повече, отколкото през предишните няколко години, значи почвата в градината се е „уморила” и трябва да бъде реанимирана. Проблемът може да бъде решен с влагане на големи количества органични и минерални торове или с използването на сидерати, но най-добре е да подходим към проблема комплексно.

Смята се, че въпросът се решава основно с оптимизиране на организацията на сеитбообращението. Тъй като различните растения изтеглят от почвата някои хранителни вещества в по-голяма, а други – в по-малка степен, ако редуваме засаждането им, реколтата ще се увеличи без допълнителни разходи за торове и химикали.

Плодородието на почвата може да бъде възстановено добре и бързо с помощта на сидератите. Най-популярните сред тях са засятата през есента ръж, ечемикът, синапът и различните бобови култури. Обикновено те се вкопават в почват месец и половина до два след засаждането, като за този период успяват да развият зеленина, която превъзхожда 2-3 пъти влагането на оборски тор.

Можем да помогнем на почвата да се възстанови и с течно подхранване. За целта във вода се сипват плевели и друга излишна зеленина и се оставят да ферментират една седмица на слънце. Ферментиралият разтвор се разрежда във вода в съотношение 1 към 5. Хранителната му стойност за растенията не е особено голяма, но е ценен заради полезните микроби, които влияят благотворно върху почвата. Той може да бъде подсилен, като във всяка кофа от него се добави по лъжица комплексен (комбиниран) тор.

Полезни микроби могат да бъдат открити и в магазините в предлаганите биопрепарати, като за сметка на разходите ще спестите неприятната миризма на течния подхранващ разтвор. Други варианти са биостимулаторите, произведени на основа на тинята от сладководни езера.

Голямо въздействие върху плодородието на почвата оказва нейната обработка. Там, където земята се прекопава 2-3 пъти в годината с обръщане на пласта, почвата деградира по-бързо. Затова от гледна точка на почвеното плодородие е най-добре прекопаването да става веднъж годишно, при това без обръщане на пласта, или разрушаването на почвената структура да бъде компенсирано с влагането на слама или други растителни отпадъци при прекопаването.

Понякога градинарите дори се отказват напълно от прекопаването, заменяйки го с повърхностно разрохкване на почвата. За съжаление този подход пести усилия, но реколтата от такива лехи е слаба. Освен това повърхностната обработка води до още един неприятен ефект – увеличават се обитаващите почвата и повърхността вредители, докато традиционната обработка дава възможност за сериозно намаляване на броя им без употреба на инсектициди.

Как да възстановим плодородието на почвата в градината
12101
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Предстоящо
На 4 април важна среща на консервните заводи с градинари и овощари
Правила при използването на органичните торове
Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини