Народът придоби страхова невроза от термина „нитрати”, но всъщност те са естествен междинен продукт от обмяната на веществата у зеленчуците, необходим за образуването на белтъчините, и нито едно растение не може да се развива без нях. Въпросът е как да бъде избегнато натрупването им до нива, които вредят на хората при консумация.
В растенията се натрупват повече нитрати при студено време, слабо осветяване на листата и при прекалена употреба на азотни торове (както минерални, така и оборски и птичи тор). При тези условия нитратите просто не могат да бъдат преработени, но не могат и да бъдат изхвърлени от организма на растението.
За да не се стига дотам, подхрнването с азотни торове се провежда при температури, не по-ниски от 15 градуса по Целзий, като се държи сметка за влаганите количества оборски тор (при минералните торове дозите все пак са написани върху опаковките).
Растенията обаче могат да натрупват нитрати дори при слабо подхранване с азот, ако им липсват други хранителни вещества, включително микроелементи. Затова не трябва да се отказваме от влагането на фосфорно-калиеви торове. Най-добре е те да бъдат внесени в почвата при есенното прекопаване на градината или директно в ямичките при засаждането на растенията в почвата. Последният начин е най-икономичният и към него се прибягва, ако не разполагаме с достатъчни количества торове. В този случай можем да заменим минералните торове с дървесна пепел. При недостиг на азот пък се предприема пръскане.
Ефективно е влагането на торове при разрохкването на почвата на дълбочина 10 сантиметра. А при азотните торове ползата от подхранването нараства, ако са в течна форма и се влагат заедно с поливането или веднага след това – тогава разтворът не изгаря корените на зеленчуците. За добро усвояване на влаганите торове почвата не трябва да е с висока киселинност и молибденът в нея трябва да е в достатъчни количества.
Важно е също така да се спазват дозите и сроковете, описани върху опаковката на минералните торове. Изключително ефективен вариант е те да се влагат не наведнъж, а на пропорционални части в малки дози – тогава се усвояват по-добре от зеленчуците и няма риск ит натрупване на нитрати.