Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
22.08.2017 г.

Как да предпазим зеленчуците от натрупване на нитрати

Практика

sinor

Народът придоби страхова невроза от термина „нитрати”, но всъщност те са естествен междинен продукт от обмяната на веществата у зеленчуците, необходим за образуването на белтъчините, и нито едно растение не може да се развива без нях. Въпросът е как да бъде избегнато натрупването им до нива, които вредят на хората при консумация.

В растенията се натрупват повече нитрати при студено време, слабо осветяване на листата и при прекалена употреба на азотни торове (както минерални, така и оборски и птичи тор). При тези условия нитратите просто не могат да бъдат преработени, но не могат и да бъдат изхвърлени от организма на растението.

За да не се стига дотам, подхрнването с азотни торове се провежда при температури, не по-ниски от 15 градуса по Целзий, като се държи сметка за влаганите количества оборски тор (при минералните торове дозите все пак са написани върху опаковките).

Растенията обаче могат да натрупват нитрати дори при слабо подхранване с азот, ако им липсват други хранителни вещества, включително микроелементи. Затова не трябва да се отказваме от влагането на фосфорно-калиеви торове. Най-добре е те да бъдат внесени в почвата при есенното прекопаване на градината или директно в ямичките при засаждането на растенията в почвата. Последният начин е най-икономичният и към него се прибягва, ако не разполагаме с достатъчни количества торове. В този случай можем да заменим минералните торове с дървесна пепел. При недостиг на азот пък се предприема пръскане.

Ефективно е влагането на торове при разрохкването на почвата на дълбочина 10 сантиметра. А при азотните торове ползата от подхранването нараства, ако са в течна форма и се влагат заедно с поливането или веднага след това – тогава разтворът не изгаря корените на зеленчуците. За добро усвояване на влаганите торове почвата не трябва да е с висока киселинност и молибденът в нея трябва да е в достатъчни количества.

Важно е също така да се спазват дозите и сроковете, описани върху опаковката на минералните торове. Изключително ефективен вариант е те да се влагат не наведнъж, а на пропорционални части в малки дози – тогава се усвояват по-добре от зеленчуците и няма риск ит натрупване на нитрати.

Как да предпазим зеленчуците от натрупване на нитрати
7691
 

Последни материали
Виж
Лозите плододават слабо – причини и решение
През декември се отварят два приема за популяризиране на българските вина
На подпис са осигурени 125 млн.лв по Украинската помощ
Рапицата и соята също са сред отличниците
Украйна печели най-много от износа на растителни масла, царевица и пшеница
За още 6 месеца, считано от 22 ноември
В Сърбия цената на хляба от брашно тип 500 остава 50 евроцента
С трикратен ръст на доставките
САЩ вече са втори вносител на зърно в ЕС след Украйна
Свързани материали
Виж
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Прочете задължително!
Познайте къде са скрити нитратите!
Важно
Еврокомисията с доклад за нитратното замърсяване на водите
Нитрати направиха негодна питейната вода на селата Дойренци, Дренов и Владиня
Община Ловеч с апел към фермерите да ограничат наторяването около водоизточници
Важната роля на покривните култури
Как да се избавите от нитратите в спанака
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини