Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
22.07.2003 г.

Нитратите и нитритите в зеленчуците

22-07-2003 г. Нитратите и нитритите са опасни за здравето на човека и животните. Тяхната употреба води до ракови заболявания. От изследвания е установено, че зеленчуците са главният източник на тези вещества. Повишеното съдържание на нитрати и нитрити в растителната продукция е свързано със завишеното и неправилно азотно торене особено когато то не е съчетано с торене с фосфор и калий. И други фактори влияят за натрупването им. Трансформирането на азота в растенията зависи от биологичните особености (метаболизма) на отделните култури, от екологичните условия и от агротехниката. Факторите, които влияят за съдържанието на нитрати и нитрити в растенията, са: Биологичните изисквания на културата (сорта), които се разделят на три групи: Силно акумулиращи - салати, зимен чесън, зимен лук, репички, дългоплодни краставици, ранно зеле, тиквички, пъпеши. Средно акумулиращи - дългоплодни краставици, всички видове зеле, някои сортове зелен лук. Слабо акумулиращи - зелен фасул, зелен грах, домати, пипер, корнишони. Разлика в натрупването има и в зависимост от сортовия състав. Например марулите натрупват повече от главестите салати. Установена е също така разлика в натрупването на нитрати и нитрити при различните сортове репички. Екологични условия. Продукцията, получена в късна есен, през зимата и в ранна пролет, е с повишено нитратно съдържание. Агротехнически мерки. Правилното сеитбообращение и обработка на почвата, съобразени с нейния тип, също е от голямо значение; балансираното използване на азота с другите хранителни елементи; торене с оборски тор, който трябва да е много добре разложен и съобразен с почвения тип. Внасянето на повече от 15 т/дка оборски тор е нежелателно за каквато и да е зеленчукова култура и тип почва. Един месец преди прибирането на продукцията се спира всякакво торене. Трябва да се спазват и следните правила: подбиране на сортове, които акумулират по-малко нитрати; рационално азотно торене; редовен агрохимичен контрол на почвата и растенията; спазване на сроковете за подхранване; използване на бавно действащи азотсъдържащи торове; спазване на агротехническите изисквания на всяка култура по отношение на температурата на почвата; консумирането на листните зеленчуци, особено от ранното производство, да става след накисване и старателно измиване; при салатите и зелето да се отстраняват външните листа, както и повредените; краставиците да се обелват по-дълбоко, като откъм дръжката да се отстранява повече месеста част. (от в. Феремер новият)

Нитратите и нитритите в зеленчуците
7573
 

Последни материали
Виж
Резките температурни промени пък стресират растенията
В Украйна се опасяват за състоянието на есенниците при по-дълги топли периоди
В рамките на ЕС обаче се очертава спад в доставките от едва 2 на сто
Износът на мека пшеница от Франция извън ЕС се срива до минимума за XXI век
Сарми от кисело зеле със зеленчуци
Според изчисления на социални експерти
Колко ще ни излезе празничната трапеза за Бъдни вечер и Коледа
Традиции, вярвания, гадания и забрани, свързани с празника
На Бъдни вечер огънят да стопли сърцата ни!
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Свързани материали
Виж
Резките температурни промени пък стресират растенията
В Украйна се опасяват за състоянието на есенниците при по-дълги топли периоди
В рамките на ЕС обаче се очертава спад в доставките от едва 2 на сто
Износът на мека пшеница от Франция извън ЕС се срива до минимума за XXI век
Сарми от кисело зеле със зеленчуци
Според изчисления на социални експерти
Колко ще ни излезе празничната трапеза за Бъдни вечер и Коледа
Традиции, вярвания, гадания и забрани, свързани с празника
На Бъдни вечер огънят да стопли сърцата ни!
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини