Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
22.07.2003 г.

Нитратите и нитритите в зеленчуците

22-07-2003 г. Нитратите и нитритите са опасни за здравето на човека и животните. Тяхната употреба води до ракови заболявания. От изследвания е установено, че зеленчуците са главният източник на тези вещества. Повишеното съдържание на нитрати и нитрити в растителната продукция е свързано със завишеното и неправилно азотно торене особено когато то не е съчетано с торене с фосфор и калий. И други фактори влияят за натрупването им. Трансформирането на азота в растенията зависи от биологичните особености (метаболизма) на отделните култури, от екологичните условия и от агротехниката. Факторите, които влияят за съдържанието на нитрати и нитрити в растенията, са: Биологичните изисквания на културата (сорта), които се разделят на три групи: Силно акумулиращи - салати, зимен чесън, зимен лук, репички, дългоплодни краставици, ранно зеле, тиквички, пъпеши. Средно акумулиращи - дългоплодни краставици, всички видове зеле, някои сортове зелен лук. Слабо акумулиращи - зелен фасул, зелен грах, домати, пипер, корнишони. Разлика в натрупването има и в зависимост от сортовия състав. Например марулите натрупват повече от главестите салати. Установена е също така разлика в натрупването на нитрати и нитрити при различните сортове репички. Екологични условия. Продукцията, получена в късна есен, през зимата и в ранна пролет, е с повишено нитратно съдържание. Агротехнически мерки. Правилното сеитбообращение и обработка на почвата, съобразени с нейния тип, също е от голямо значение; балансираното използване на азота с другите хранителни елементи; торене с оборски тор, който трябва да е много добре разложен и съобразен с почвения тип. Внасянето на повече от 15 т/дка оборски тор е нежелателно за каквато и да е зеленчукова култура и тип почва. Един месец преди прибирането на продукцията се спира всякакво торене. Трябва да се спазват и следните правила: подбиране на сортове, които акумулират по-малко нитрати; рационално азотно торене; редовен агрохимичен контрол на почвата и растенията; спазване на сроковете за подхранване; използване на бавно действащи азотсъдържащи торове; спазване на агротехническите изисквания на всяка култура по отношение на температурата на почвата; консумирането на листните зеленчуци, особено от ранното производство, да става след накисване и старателно измиване; при салатите и зелето да се отстраняват външните листа, както и повредените; краставиците да се обелват по-дълбоко, като откъм дръжката да се отстранява повече месеста част. (от в. Феремер новият)

Нитратите и нитритите в зеленчуците
7539
 

Последни материали
Виж
Лозите плододават слабо – причини и решение
През декември се отварят два приема за популяризиране на българските вина
На подпис са осигурени 125 млн.лв по Украинската помощ
Рапицата и соята също са сред отличниците
Украйна печели най-много от износа на растителни масла, царевица и пшеница
За още 6 месеца, считано от 22 ноември
В Сърбия цената на хляба от брашно тип 500 остава 50 евроцента
С трикратен ръст на доставките
САЩ вече са втори вносител на зърно в ЕС след Украйна
Свързани материали
Виж
Лозите плододават слабо – причини и решение
През декември се отварят два приема за популяризиране на българските вина
На подпис са осигурени 125 млн.лв по Украинската помощ
Рапицата и соята също са сред отличниците
Украйна печели най-много от износа на растителни масла, царевица и пшеница
За още 6 месеца, считано от 22 ноември
В Сърбия цената на хляба от брашно тип 500 остава 50 евроцента
С трикратен ръст на доставките
САЩ вече са втори вносител на зърно в ЕС след Украйна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини