Използването на големи количества минерални торове, без да се имат предвид нуждите на растенията от хранителни вещества и почвените характеристики, може да доведе до извънредно сериозни последствия върху добивите и качеството на продукцията, както и за здравето на хората и животните. Освен, че замърсяват почвата, остатъчните вредни химични вещества от минерални торове и пестициди чрез повърхностния воден отток се отнасят в моретата и океаните, където се усвояват от рибите, използвани след това за храна от хората. Употребата на найшироко използваните минерални торове азотните (амониев нитрат, карбамид и други) трябва да бъде съобразена с изискванията на културните растения, получаваните добиви, почвените характеристики (рН, механичен състав, водопропускливост) и други фактори. Обикновено излишъкът от азот в почвата се натрупва под формата на нитрати, които не се поглъщат от почвата и може да бъдат измити с водата от валежите С азотните торове не трябва да се прекалява или напояването, достигайки подпочвените води и по този начин водейки до замърсяване на питейните води. Земеделските култури са способни да натрупат в тъканите си големи количества нитрати, които не могат изцяло да бъдат оползотворени от тях и директно или индиректно могат да бъдат усвоени от човека. Според някои изследвания, нитратите са безвредни за здравето, но погълнати от човека, могат да бъдат превърнати от някои стомашни бактерии в нитрити, които са отровни. Нитритите могат да се свързват с хемоглобина на кръвта, възпрепятствайки пренасянето на кислорода по кръвоносната система. Многобройни проучвания доказват, че човек може да получи най-голямо количество нитрати предимно от зеленчуците, особено листните (70 на сто), питейната вода (20 на сто), чрез месни и други храни (10 на сто).