Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.08.2017 г.

Пикиране на зеленчуковия разсад

Пикирането на разсада е задължително за домати, пипер, патладжани, ранно зеле, ранни краставици и други зеленчукови култури. Чрез него се осигурява по-добра хранителна среда и светлина на младите растения, което спомага за израстване на здрави стъбла и силни корени. Освен това се повишават ранозрелостта и добивите.
Пикирането на разсадите се провежда в специално подготвени парници и в оранжерии. Когато се прави в пластмасови кофички, глинени саксийки и други съдове, растенията запазват добре кореновата си система при изваждането, благодарение на което не боледуват при разсаждането им на постоянното място.

Пикирането на разсада се извършва обикновено във фаза кръстосване - при оформяне на два същински листа. За ранните краставици пикирането става, когато се оформят напълно семеделите. Ако използвате парници, то тогава предварително трябва да марките определените разстояния. За домати и патладжан най-подходящо е растенията да се разположат на 10 х 10 см, пиперът - 8 х 8, а ранно зеле – на 5 х 5 см. Тиквовите култури е добре да се пикират в саксийки с диаметър 12 см.
Пикирането се извършва след навлажняване на почвата. Преди засаждане на новото място дългите коренчета на растенията се подрязват малко. Растението се хваща с два пръста в основата на семеделите и се пуска в предварително направената със садило дупка, без да се закачат стените и садилото се забива косо, така че върхът му да попадне непосредствено под дупката и леко се притиска. На новото място растението се поставя на дълбочина 2-3 см по-голяма от дълбочината, на която е било като гъст разсад. Някъде тази манипулация се извършва “под пръст”. Непосредствено след пикирането всяко растение се полива с по 100 - 150 мл хладка вода с температура около 20ºС, като се стараете да не мокрите листата и стъблото. След пикирането се разхвърлят примамки срещу поповото прасе. В първите 3-4 дни след пикирането при слънчево и топло време по обед разсадът се засенчва. В този период, ако някои растения леко са повехнали, се преполиват, а на местата на загиналите се пикират нови от резерва.

За пикирания разсад трябва да осигурите подходяща температура, намалена влага, редовно проветряване и възможно най-добро осветление. Вземат се мерки за борба с евентуално появили се болести и неприятели. Важно условие за получаване на жизнен разсад е подсипването му, с което се дава възможност за образуване на допълнителни корени, което позволява развитие на мощни растения. При по-големи количества разсад понякога съществува опасност той да прерасне. В тези случаи той може да се задържи чрез понижаване на температурата и влагата.
Няколко дни преди разсаждането на постоянното място пикираният разсад трябва да се остави открит, за да привикне към външните условия и да понесе по-безболезнено промяната. През този период разсадът се пръска предпазно срещу гъбни и бактериални болести, както и се вземат мерки при евентуална поява на неприятели. Ден преди изнасяне на разсада на постоянното място обилно се полива с вода. Готовият разсад е добър, когато е нисък с дебело стъбло и тъмни листа. Ако си поставите ръката върху него, трябва да усещате съпротивление, а след вдигането й растенията трябва бързо да се изправят.

Пикиране на зеленчуковия разсад
11695
 

Последни материали
Виж
От 1 май отпаднаха такси и разрешителни при превоз на кошерите
Разходите за подвижно пчеларство в Сърбия намаляват с над 100 евро
Яйцата са изключение от тенденцията
Млечните продукти поевтиняват рязко в Естония, следвани от брашното
Доказано е, че вирусът се предава от бозайник на бозайник със сурово мляко
Котки умряха в САЩ, след като пиха мляко с птичи грип
Християнски празници
Да поздравим слънцето на Гергьовден и на светлий понеделник!
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Правилно пикиране на доматения разсад
При подготовката
Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада
Кога и как да пикираме доматите?
Разсадът загива по време на пикиране и пресаждане – основни причини и начини за защита
Аргументи за пикиране на разсада и против
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини