Начало » Новини » Страната
05.05.2024 г.

Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април

Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април

През април храните в световен мащаб поскъпнаха за втори пореден месец, след като в продължение на 7 месеца бе регистрирано поевтиняването им, обявиха от Организацията за земеделие и прехрана. Усреднената стойност на индекса на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечната и годишната промяна в борсовите котировки на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, се повиши с 0,3% през април спрямо преразгледания резултат за март до 119,1 пункта. Спадът в стойностите на подиндексите за захарта и млечните продукти не успя да компенсира напълно ръста на цените на месните продукти и в по-малка степен – на растителните масла и зърнените култури, посочват от организацията. Въпреки това индексът остава със 7,4% под нивото си от април 2023 г.

Подиндексът за цените на зърнените култури през април се понижи с 0,3% спрямо март до 111,2 пункта и остава с 18,3% под стойността си за април миналата година. След 3-месечен спад обаче цените на пшеницата се стабилизираха заради опасенията, породени от неблагоприятните метеорологични условия за развитието на посевите в отделни части от Европейския съюз и САЩ, които обаче бяха компенсирани отчасти от запазващата се активна конкуренция между големите износители. Ръстът на цените за износ на царевицата се дължи най-вече на силното търсене за внос на фона на задълбочаващите се проблеми в логистиката вследствие на щетите по инфраструктурата в Урайна от руските удари и влошените перспективи пред реколтата в Бразилия преди началото на жътвата. Колкото до останалите фуражни зърнени култури, ечемикът поскъпна, докато соргото поевтиня. Стойността на подиндекса за цените на всички видове ориз се понижи с 1,8% главно заради понижаването на котировките за индийските сортове, натиснати от започналата жътва на новата реколта.

При растителните масла средната стойност на цените достигна 13-месечен връх от 130,9 пункта, макар да нарасна с една 0,3% спрямо нивото си от март. Повишението се дължи на поскъпването на слънчогледовото и рапичното масло, докато при палмото и соевото бе отчетен спад на цените. Спадът в котировките на палмовото масло през април се дължи като цяло на сезонното увеличение на произведените количества в основните държави-производителки, както и на запазващото се слабо търсене за внос. Цените на соевото масло в световен мащаб се понижиха след краткотрайното си възстановяване на фона на прогнозираното силно предлагане от Южна Америка и благоприятните перспективи за реколтата от соя. Слънчогледовото масло продължи да поскъпва вследствие на продължаващите активни покупки на световно ниво, а рапичното – заради неблагоприятните метеорологични условия за засятата през есента рапица в части от Европа.

Усреднената стойност на подиндекса за цените на млечните продукти през април се понижи с едва 0,3% спрямо март до 123,7 пункта, но прекъсна поредица от 6 месеца на ръст, оставайки с 4,3% под нивото си от април 2023 г. В най-голяма степен отстъпиха котировките на сухото обезмаслено мляко, което се дължи най-вече на слабото търсене за внос на пазара от място на фона на обилното предлагане за износ, особено в Западна Европа. Сирената поевтиняха донякъде благодарение основно на стабилизирането на курса на щатския долар. Същевременно цените на маслото в световен мащаб продължиха да се повишават заради стабилното търсене за внос и свиването на запасите му в Западна Европа. Цените на пълномасленото сухо мляко се повишиха умерено заради нарасналото търсене за средносрочни доставки и сезонния спад в производството на мляко в Океания.

Подиндексът за цените на месните продукти през април нарасна с 1,6% на месечна база до 116,3 пункта, удължавайки поредицата от повишения за трети месец, но все още остава с 0,4% под нивото си от април 2023 г. Птичето месо поскъпна благодарение на стабилните покупки от държавите в Близкия изток и при запазващи се проблеми с производството заради огнищата на птичи грип. Цените на говеждото също се повишиха при задържащото се високо търсене от основните вносители въпреки нарасналото предлагане на вътрешните им пазари. Овчето месо постигнаха известно възстановяване на фона на очакваното от пазара свиване на предлагането от Океания. Цените на свинското обаче се понижиха заради слабото вътрешно търсене в Западна Европа и стабилно слабото търсене от водещи вносители като Китай на фона на възстановяването на произвоството там.

Колкото до цените на захарта, подиндексът през април се понижи чувствително с 4,4% спрямо март до 127,5 пункта, запазвайки низходящата тенденция от миналия месец и вече е с 14,7% под нивото си от април миналата година. Спадът бе обусловен главно от очакваното увеличаване на предлагането в световен мащаб, включително вследствие на по-голямото от досега прогнозираното нарастване на произведените количествата в Индия и Тайланд. Освен това увеличените количества валежи в Бразилия в края на март и началото на април сед продължителен период на засушаване охлади опасенията за резултатите от наскоро започналото прибиране на реколтата от захарна тръстика. За понижаването на цените помогна и обезценяването на бразилския реал спрямо щатския долар. Още по-значим спад на цените обаче бе предотвратен от поскъпването на суровия петрол и етанола в Бразилия.

Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
914
 

Последни материали
Виж
На месечна и годишна база през април и първите 4 месеца на годината
Износът на мед от Украйна нараства стремително
Петима души са задържани след разследване на ГДБОП
Разкриха схема за злоупотреба с евросредства в земеделието
Производител в Кюстендилско обаче се опасява от напукване на плодовете
Черешите от Петрич поевтиняват на пазарите в югозападна България
Представят и условията за изпълнение на одобрени проекти по мярка 6 от ПРСР
Разясняват възможностите за подпомагане по стратегическия план в Опака
Над 600 декара територии са залесени в обхвата на СЗДП през пролетта
Стопаните ще бъдат обезщетени от МОСВ
В Смолянско са регистрирани 15 щети от мечки през април
Свързани материали
Виж
Възбранени са близо 200 000 яйца и над тон и половина други храни
БАБХ най-накрая свърши нещо по празниците
Онлайн кандидатстване
До 12 май кандидатствайте за европейските награди за най-добрите биохрани!
На 31 май на форум в София
Учени с план за осигуряване на продоволствената сигурност на България
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Спадът при захарта не успя да компенсира скока в цените на растителните масла
Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини