Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.03.2022 г.

Разсадът загива по време на пикиране и пресаждане – основни причини и начини за защита

Разсадът загива по време на пикиране и пресаждане – основни причини и начини за защита

При отглеждане на разсад често се случва така, че след поникване растенията се развиват добре, но на по-късни етапи възникват проблеми и започват да съхнат. С тях се сблъскваме обикновено по време на пикиране и пресаждане в отделни контейнери. Не всички млади растения могат да се справят успешно с този стрес – рязко забавят растежа и развитието си, губят тургор, увяхват или дори загиват, изглежда без видима причина.

Защо се случва това и как да помогнем на разсада да преживее тази важна процедура без никакви проблеми?

Тук възниква и друг въпрос – защо е необходимо да пикираме растенията, а не ги засяваме в единични контейнери и после директно в земята.

Класически проблеми с разсада за домати и как да ги избегнем

Първата причина е свободно пространство при подходящи за отглеждане условия – температура, осветеност и влажност.

Втората, а и много по-важна причина е – как да осигурим достатъчно пространство за развиващите се надземни части и коренова система. При сгъстен посев се създават условия за взаимно потискане на растенията в процеса на тяхното израстване и развитие. Те се конкурират неизбежно за ресурси – хранителни вещества, вода и светлина, а това създава благоприятни възможности за преовлажняване, развитие на гъбични заболявания, образуване на плесени и мухъл.

Разсад, който се отглежда без пикиране се развива по-бавно, а стъблата и кореновата му система остават по-слаби.

Пресаждане се налага тогава, когато част от растенията са поразени от болести. Здравите растения задължително се преместват и пресаждат в нова почва, за да се запазят.

Когато разсадът е станал твърде голям, но времето все още не позволява да се отглежда на открито, тогава пресаждането ще забави малко развитието.

Кога и как да пикираме правилно растенията, за да ги предпазим от изсъхване след тази процедура?

Основните причини, които могат да доведат до рязко забавяне на растежа и развитието на разсада, до увяхване и дори до гибел са няколко:

1. Не трябва да пренебрегваме видовите особености на растенията

Важно е да не забравяме, че някои култури понасят добре пикирането и без проблем продължават развитието си – домати, зеле, праз, целина, градинска ягода, петуния, но за други пресаждането е доста травмиращо. Такива са представителите на сем. Тиквови (краставици, тикви, тиквички, патисони, пъпеши), а също пипера и патладжана. Тях трябва да пикираме много точно и внимателно (да не се нарани кореновата система), а културите от сем. Тиквови е най-добре да се засяват поотделно.

За уязвимите култури най-доброто решение е да се засяват в отделни контейнери. Те могат да бъдат малки, а с нарастване на кореновата система да се пресаждат в по-големи, което ще спести място в началния етап на развитие. Използването на торфени таблетки и контейнери е по-скъпо, но отлично решение, защото елиминира травмирането на кореновата система при пресаждане.

2. Неправилен избор на време за пикиране

За да бъде процесът на пикиране по-малко болезнен за растенията, добре е да се провежда във фаза семеделно състояние – когато започва появата на същинските листа. Този период, в зависимост от вида на културата, обикновено настъпва на втората или третата седмица след поникване.

Котиледонните листа са първата двойка листа, появяваща се на растенията при поникване, а след пълното им развитие започва развитието на същинските.

Практиката показва, че колкото по-напреднали в развитието си са растенията, толкова по-трудно преживяват пикирането.

При гъсто засяване е препоръчително операцията да се провежда възможно най-рано – още след появата на първата двойка истински листа.

3. Неправилно провеждане на процедурата и повреждане на растенията

Самият процес на пикиране не е сложен, но е задължително да бъде осъществен според правилата и особеностите на всяка култура.

Разсадът трябва да се полее предварително обилно, за да може на следващия ден да се извади възможно най-безопасно. Добре е да се работи с шпатула или лъжица, но в никакъв случай не бива да се дърпат растенията.

За някои култури основният корен се прищипва на 1/3 от дължината, за да се стимулира развитието на странични разклонения и разрастване на кореновата система, както е при доматите, зелето, праза, целината. Това е и една от целите на истинското пикиране, а другото е по-скоро пресаждане.

4. Качеството на почвата

Важен аспект от пикирането на разсада е правилният избор на почвена смес, подходяща за съответната култура. Тя трябва да съдържа достатъчно количество от нужните хранителни вещества и в правилната им пропорция, необходими за развитието на растенията.

Важно е почвата да бъде въздухо- и водопропусклива, да има подходяща киселинност и да бъде дезинфекцирана. В подходяща почвена смес младите растения преживяват стреса много по-бързо, преустановяват развитието си само за кратко и отново възстановят растежа си с пълна сила.

Разсадът загива по време на пикиране и пресаждане – основни причини и начини за защита
86449
 

Последни материали
Виж
Правителството одобри коефициента по Закона за експортното застраховане за 2024
Министерският съвет прие решение за отнемане на земеделски земи от Министерството на отбраната
Ще се проведе на 24 юни в Люксембург
Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС
Решения на Министерския съвет
Първи промени в горските такси, които от 2013 г. не са пипани
Решения на Министерския съвет
През миналата година фонд „Земеделие“ е превел на стопаните над 2,8 млрд. лв.
Вносът е нараснал с 4 на сто с основен доставчик Украйна
Износът на мека пшеница от ЕС изостава с 5 на сто 20 дни преди края на сезона
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Как да действаме при проблеми с разсада след засаждането му на постоянно място
Подготовка на почвата
Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини