Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
27.07.2017 г.

Как да получим богата реколта от патладжани

Практика

sinor

Патладжаните обичат топлината, но същевременно понасят много зле неравномерното подаване на вода, нуждаят се от висока влажност на въздуха, страхуват се от вятъра и много обичат подхранването. И ако някое от гореизброените не е както трябва, патладжанът веднага губи цветовете и завръзите, а това означава да останем без реколта, макар че растенията иначе ще изглеждат прекрасно.

Патладжаните изобщо не обичат пресаждането и дори пикирането в ранна възраст води до продължително прихващане на новото място – забавянето в развитието е най-малко 2 седмици. Затова семената се засяват в отделни съдове и растенията се пресаждат заедно с буцата почва, в която са поникнали.

Както и при краставиците, корените на патладжаните трябва да се държат на топло – при пресаждане в откритата почва нейната температура не трябва да е под 20 градуса по Целзий. Това е възможно в топла леха, която се подготвя още от есента.

Почвата се изкопава на дълбочина 2 лопати и се пълни с растителни остатъци и оборски тор, които се засипват с 20 сантиметра плодородна земя. През зимата почвата ще се слегне и през пролетта можем спокойно да засадим там патладжаните.

Пръстта под патладжаните трябва да е постоянно влажна, затова без мулчиране няма начин да се получи силна реколта. Мулчирането се извършва с дебел слой – 10-15 сантиметра – слама или трева. Освен това и плевелите ще бъдат по-малко, а и патладжаните ще може да бъдат поливани по-рядко – веднъж седмично при положение, че онези, които не са мулчирани, в жегите трябва да се поливат през ден.

Патладжаните обичат топлината, но не издържат на прегряване, а още повече на суша. Чувстват се зле в парниците, но същевременно се страхуват от вятър и течение. Все пак е възможно да им се угоди, като им изградим мини-парник без покрив, само със стени.

Първото подхранване се прави 15 дни след пресаждането им в откритата почва, като обикновено се използва птичи тор или ферментирала трева, особено ако и към двете се добави кибритане кутийка сухерфосфат за подобряване на плододаването. Когато започнат да се формират зеленчуците, се преминава на дървесна пепел (сипва се под корен 2 пъти месечно) или на фосфорно-калиеви торове.

Как да получим богата реколта от патладжани
9085
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Как да отглеждаме патладжани
С над една четвърт от количествата и над една трета от приходите
Испания е световен лидер в износа на патладжани
Практика
Основни проблеми при отглеждане на разсад за патладжан
За зимата
Запържена туршия
Полезни съвети
Подготвяме семената на патладжаните за разсад
След около месец ще настаните разсада в отделни съдове
Ранните патладжани се сеят януари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини