Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
20.07.2017 г.

Как да поливаме, подхранваме и пръскаме зелето

Полезни съвети

Зелето страшно обича водата и затова трябва да бъде поливано често и обилно, иначе реколтата ще пострада. Късните сортове се поливат 10-12 пъти за сезон, ранните – 6-8 пъти. Обилното поливане се ограничева чак месец преди събирането на реколтата, за да не предизвика разцепване на кочаните. Ако пък тогава се случи дъждовно време, трябва да се предприемат мерки за намаляване на поглъщането на влага от зелките. За целта кочаните се натискат на една страна, докато опрат земят – по този начин част от малките коренчета се чупят и поемането на влага от растенията намалява.

Заедно с поливането трябва да се влагат и торове. Зелето толкова обича азот, че само с азотни торове може да бъде получена огромна реколта. Затова се тори главно с амониева селитра или карбамид – 40-60 грама се разтварят в 10 литра вода. Изключение се прави само когато се формират кочаните – тогава се влагат най-вече фосфорни и калиеви торове, тъй като от азота кочаните израстват изключително големи, но се развиват крехки и не стават за продължително съхранение. Най-добре е първите 2 подхранвания да бъдат направени с азотни торове, след което да бъдат вложени суперфосфат и калиев сулфат – по 30-40 грама, разтворени в 10 литра вода. Това ще предотврати разцепването на кочаните и ще намали процента на загниване при съхранението на зелките.

През лятото зелето трябва да бъде опазено от маса вредители. Най-напред разсадът привлича кръстоцветната зелевата бълха. Това са дребни, скачащи бръмбарчета, обикновено черни, които вредят от май до есента и са много активни при топло и сухо време. Възрастните индивиди нагризват горния епидермис и паренхима на листата на зелето, от което се образуват малки ямички, без да засягат долния епидермис. По-късно той се разкъсва и се формират малки дупчици. Силно повредените листа изсъхват. Бълхите предпочитат младите и нежни растения, но наред с тях повреждат и старите. За борба с кръстоцветната зелева бълха могат да се използват препаратите Вазтак нов 100 ЕК (30 милилитра на декар) и Децис 2,5 ЕК (30-40 милилитра на декар).

За отблъскване на зелевата муха се използва смес от дървесна пепел и тютюнев прах, добра работа вършат и обикновените препарати срещу мухи.

Освен това трябва внимателно наблюдение за първата поява на нощенки, белокрилки, зелеви молци и листни въшки – в горещи лета те дават по няколко поколения, затова е в сила просто правило: започнат ли да летят пеперудите, зелето трябва да се напръска с Алтакор 35 ВГ (8-12 грама на декар), Вазтак нов 100 ЕК (0,03%), Децис 2,5 ЕК (50-70 милилитра на декар), Дурсбан 4 ЕК (200 милилитра на декар), Конфидор Енерджи ОД (60-80 милилитра на декар), Нексид 015 КС (40 милилитра на декар), Ранер 240 СК (40 милилитра на декар), Суми Алфа 5 ЕК (25 милилитра на декар) и Фюри 10 ЕК (10 милилитра на декар).

Как да поливаме, подхранваме и пръскаме зелето
47961
 

Последни материали
Виж
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Християнски празници
На Велики четвъртък след тайната вечеря Юда предава Исус
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Свързани материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
Бор за листно и кореново подхранване
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Предстоящо
Бъдещето на консервната индустрия ще се дискутира на 4 април в Старосел
МЗХ очаква предложения от сектора във връзка с предстоящи промени в Наредба № 10
Консултативният съвет за плодове и зеленчуци обсъди мерки за подобряване на конкурентоспособността
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини