Тази година е странна за градинарите. Времето уж е благоприятно за кореноплодните култури, с доста валежи и сравнително хладно, а репичките са се напукали, изпръхнали и нямат никакъв вкус, морковите се „пръскат по шевовете”, същото е и с цвеклото.
Не е особено трудно да се досетим, че пукнатините по зеленчуците са се появили заради колебанията във влажността на почвата – когато влагата е в повече, кореноплодните култури растат стремително и наедряват. Когато обаче тя липсва, клетките нарастват слабо и веднага след дъжд или поливане рязко увеличават размера си, което води по пукане на кората.
Кореноплодните култури се чувстват добре на песъчливи почви, както и на рохкави плодородни. Ако почвата е глинеста и тежка, морковите задължително ще се напукат масово или ще се деформират. Цвеклото и ряпата също могат да пострадат от почвата.
Особено силно стимулира напукването на кореноплодните култури амониевата селитра, а калиевият монофосфат пък предотвратява този процес. Затова при формирането на грудките азотните торове се изключват от подхранването. Голяма беля може да направи и влагането на оборска тор, затова е забранен за торене на кореноплодни култури.
Напукването на зеленчуците може да бъде предотвратено. За целта преди прореждането им растенията трябва да бъдат подхранени със суперфосфат и калиев сулфат. Освен това трябва да се поливат редовно, а ако вали често, между редовете да се засадят салата или цветно зеле – те ще отнемат излишната влага от кореноплодните култури. Ако пък почвата е тежка, най-добре е да бъдат засадени сортове от по-дребни зеленчуци или да се оформят лехи от рохкава почва с височина 20-40 сантиметра.