Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.11.2017 г.

От какво зависи трайността на кореноплодните зеленчуци

Практика

sinor

Основна грижа през есента е прибирането и съхраняването на реколтата. Най-трудно е запазването на кореноплодните култури, тъй като са много взискателни и се развалят бързо на стайна температура.

Доста неща по отношение на трайността зависят от сорта, а това означава, че ако отглеждаме сами зеленчуците и го правим с цел запасяване за зимата, трябва да се съобразим с трайността им още при избора на семена.

Естествено, не всичко ще зависи от семената – условията при отглеждане също са от съществено значение. При недостиг на влага кореноплодите израстват груби и завехнали, а при прекалено овлажняване могат да започнат да гният още в почвата. Ако пък след продължително засушаване се излеят проливни дъждове, кореноплодите се нацепват и изобщо не стават за съхранение. Затова при подбора на зеленчуците за запас всички с досега изброените отклонения се отстраняват.

Изваждаме и всички зеленчуци, нагризани от вредители – поразените от поповото прасе, телените червеи и майските бръмбари кореноплоди се използват за храна най-напред. Средният размер е за предпочитане при съхранението, затова всички големи и малки зеленчуци също се отделят.

За трайността на кореноплодите е важно да не бъдат наранени при прибирането и транспортирането на реколтата. Затова, ако не ги купуваме от магазина, трябва да внимаваме при ваденето. Популярното изтръгване със захват за стъблата и листната маса е лесно и просто, но е допустимо само за цвеклото – морковите е добре да бъдат подкопани с вила и едва след това внимателно изтеглени от почвата. Не трябва и да се хвърлят на земята или в чувалите, тъй като кожата им е нежна и се набиват.

Прибирането на кореноплодите трябва да приключи преди първите слани. Някъде битува схващането, че те се съхраняват по-добре, ако ги хванат студовете, но то е изцяло погрешно – тогава по горната част на зеленчуците се появяват дребни пукнатини, които често загниват и реколтата просто се разваля в склада. Най-опасни са студовете за цвеклото, тъй като то се подава най-много от почвата, а и по принцип е най-топлолюбивият от кореноплодите.

Ако вадим реколтата в дъждовно време, трябна да изсушим зеленчуците под навес за 2-3 часа и да ги почистим добре от пръстта, преди да ги оставим за съхранение. Стъблата и листната маса се отрязват, като се оставят 1-2 сантиметра.

Трябва ли да се мият кореноплодите, преди да ги оставим в склада? Част от градинарите мият морковите и това има своите предимства – веднага се забелязват евентуалните проблеми, а и полепналата почва се отмива, без да рискуваме да увредим кожата, което може да се случи, ако премахваме пръстта на ръка. Не на последно място е и естетическият елемент – доста по-приятно е през зимата да извадим чисти продукти от мазето. Само не трябва да се забравя да подсушим измитите кореноплоди. Изключението е цвеклото, за което всякакви водни процедури са противопоказни. Ако пък ги оставим неизмити, можем да ги напръскаме с дървесна пепел за профилактика срещу гъбични болести. 

От какво зависи трайността на кореноплодните зеленчуци
6216
 

Последни материали
Виж
Производителите на „Странджански манов мед“ получават 18 000 лева помощ de minimis
9 млн. лева получават развъдните асоциации през 2024 г.
Размерът на подпомагането е до 200 лв. на заклано говедо
1,1 млн. лева одобри ДФЗ за реализация на българско говеждо месо
Максималният бюджет на помощта до 2029 г. e до 30 000 000 лв.
ДФЗ насочи 5 млн. лева за борба с вредители по лозата
БАБХ
Започват проверките по морските курорти и капанчетата
Фитофтората вече нападна доматите
Свързани материали
Виж
Агростатистика
Над 20-процентен спад в площите, засадени с картофи и зеле, но ръст при доматите
Полезни съвети
Какво да засадим до картофите за оптимизиране на градината
Помощта е по схемата de minimis за 2024 г.
ДФЗ отпуска 13 млн. лева на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби
Ще бъдат платени до 1200 лева на хектар с ДДС при бюджет от 2 милиона лева
От 15 май производителите на картофи кандидатстват по схемата за борба с теления червей
Ограничените запаси от миналия сезон вещаят проблеми с доставките
Времето проваля графика за засаждане на картофите в части от ЕС
Втора част на промените в Наредба 3
При обвързаната подкрепа за овошки и зеленчуци задължително представяте опис, заверен от агроном
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини