Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.11.2017 г.

От какво зависи трайността на кореноплодните зеленчуци

Практика

sinor

Основна грижа през есента е прибирането и съхраняването на реколтата. Най-трудно е запазването на кореноплодните култури, тъй като са много взискателни и се развалят бързо на стайна температура.

Доста неща по отношение на трайността зависят от сорта, а това означава, че ако отглеждаме сами зеленчуците и го правим с цел запасяване за зимата, трябва да се съобразим с трайността им още при избора на семена.

Естествено, не всичко ще зависи от семената – условията при отглеждане също са от съществено значение. При недостиг на влага кореноплодите израстват груби и завехнали, а при прекалено овлажняване могат да започнат да гният още в почвата. Ако пък след продължително засушаване се излеят проливни дъждове, кореноплодите се нацепват и изобщо не стават за съхранение. Затова при подбора на зеленчуците за запас всички с досега изброените отклонения се отстраняват.

Изваждаме и всички зеленчуци, нагризани от вредители – поразените от поповото прасе, телените червеи и майските бръмбари кореноплоди се използват за храна най-напред. Средният размер е за предпочитане при съхранението, затова всички големи и малки зеленчуци също се отделят.

За трайността на кореноплодите е важно да не бъдат наранени при прибирането и транспортирането на реколтата. Затова, ако не ги купуваме от магазина, трябва да внимаваме при ваденето. Популярното изтръгване със захват за стъблата и листната маса е лесно и просто, но е допустимо само за цвеклото – морковите е добре да бъдат подкопани с вила и едва след това внимателно изтеглени от почвата. Не трябва и да се хвърлят на земята или в чувалите, тъй като кожата им е нежна и се набиват.

Прибирането на кореноплодите трябва да приключи преди първите слани. Някъде битува схващането, че те се съхраняват по-добре, ако ги хванат студовете, но то е изцяло погрешно – тогава по горната част на зеленчуците се появяват дребни пукнатини, които често загниват и реколтата просто се разваля в склада. Най-опасни са студовете за цвеклото, тъй като то се подава най-много от почвата, а и по принцип е най-топлолюбивият от кореноплодите.

Ако вадим реколтата в дъждовно време, трябна да изсушим зеленчуците под навес за 2-3 часа и да ги почистим добре от пръстта, преди да ги оставим за съхранение. Стъблата и листната маса се отрязват, като се оставят 1-2 сантиметра.

Трябва ли да се мият кореноплодите, преди да ги оставим в склада? Част от градинарите мият морковите и това има своите предимства – веднага се забелязват евентуалните проблеми, а и полепналата почва се отмива, без да рискуваме да увредим кожата, което може да се случи, ако премахваме пръстта на ръка. Не на последно място е и естетическият елемент – доста по-приятно е през зимата да извадим чисти продукти от мазето. Само не трябва да се забравя да подсушим измитите кореноплоди. Изключението е цвеклото, за което всякакви водни процедури са противопоказни. Ако пък ги оставим неизмити, можем да ги напръскаме с дървесна пепел за профилактика срещу гъбични болести. 

От какво зависи трайността на кореноплодните зеленчуци
6297
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Напомняне
Утре изтича срокът за помощта в производството на картофи, орехи и гъби
Цените са с 25% по-ниски на седмична и с 11% на годишна база
Картофите от новата реколта в Украйна продължават да поевтиняват
ДФЗ
От 12 до 26 юли тече прием по de minimis за картофи, черупкови плодове и култивирани гъби
Агростатистика
Над 20-процентен спад в площите, засадени с картофи и зеле, но ръст при доматите
Полезни съвети
Какво да засадим до картофите за оптимизиране на градината
Помощта е по схемата de minimis за 2024 г.
ДФЗ отпуска 13 млн. лева на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини