Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.03.2022 г.

Морковената муха напада всички кореноплодни – ефективни мерки

Морковената муха напада всички кореноплодни – ефективни мерки

Появата на морковената муха в градината е знак, че ще се наложи да се разделим с голяма част от реколтата не само от моркови, но и от други кореноплодни култури. Нападнатите от този вредител растения придобиват силно горчив вкус. Принудени сме да се разделим и с тези, които са малко повредени, защото не могат да се съхраняват дълго.

Морковената муха зимува в почвата и не се страхува както от зимните, така и от възвратните студове.

Листата и стъблата на разсада домати имат лилав отенък – причини и мерки

По-доброто решение е да се предотврати появата на морковената муха, отколкото да се борим по-късно, защото в повечето случаи борбата се оказва неуспешна.

Превантивни мерки

1. Установено е, различните сортове кореноплодни култури имат различна устойчивост на нападение от вредители. „Магнит“ за мухата е силната миризма на етерични масла. Тя е силно привлечена от тези растения, чиято надземна маса отделя устойчив аромат.

2. Забелязва се, че вредителят има предпочитания към дългоплодните кореноплодни култури, имащи формата на конус. Сортовите особености се оказват важен фактор. Най-силно напада морковите и пъщърнака и по-слабо целината и магданоза.

3. За да се избегне появата на морковена муха на участъка е необходимо да се спазват принципите на сеитбообращението.

Желателно е да не се отглеждат кореноплодни на едно и също място няколко години подред.

4. Важно условие е мястото да бъде слънчево и добре проветриво, защото вредителят предпочита сенчести и влажни участъци.

5. Не трябва моркови да се засаждат в близост култури от сем. Сенникоцветни, които привличат мухата, както и да се избавим от присъствието на глухарчетата.

6. Не е желателно да се внася оборски тор преди засяване на семената в почвата. За предпочитане е с органична материя да се наторява година по-рано.

7. Добра практика за отърване от морковената муха е окопаването на растенията, като процедурата може да се повтори три пъти. Първият път се прави след появата на 2-3 същински листа. Повдигането на пръстта към кореновата шийка е важно, защото мухата най-често снася яйцата си именно в тази зона на растенията. От тях по-късно се появяват ларви, които веднага започват да нагризват кореноплодите.

8. Морковената муха не обича мулчирана почва, така че лехите с кореноплодни култури трябва да се мулчират с растителна органична материя. Ако към мулча се добавят зелени листа и колтуци от домати или пелин, тогава гарантирано ще пропъдите вредителя, който е чувствителен към тази миризма.

9. Навременното прореждане на посевите също дава добър резултат. Така междуредията се вентилират добре и влагата прониква по-дълбоко в почвата, без застой на повърхността. Плевелите не трябва да се оставят в лехите, а да се отстраняват възможно най-скоро след появата им.

10. Ак все пак морковената муха се появи в градината, тогава може да се прибегне до растения „помощници“. Такива са лук и чесън, които отблъскват вредителя или привличат (невени, тагетиси) естествените му врагове – ихневмонидите. Засаждат се в редовете между морковите.

От лука се приготвя и настойка за пръскане – около 300 г наситнени луковици се заливат с 2 л гореща вода. Престоява едно денонощие, прецежда се и се разрежда до 10 л. Пръскат се растенията и междуредията.

Пелинът може да се използва за мулчиране или с настойка да се поливат растенията.

При силно нападение се използват и ширикоспектърни инсектициди срещу възрастните насекоми преди снасяне на яйцата. Подходящи са Вазтак 100 ЕК, Децис 2,5 ЕК и др.

Морковената муха напада всички кореноплодни – ефективни мерки
9995
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Освен сляпото куче
Морковената муха може да изненада неприятно стопаните!
Морковената муха
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини