Начало » Новини » Коментари

Урааа, млякото може да се проверява в нова лаборатория в Русе!

Синор.БГ / 29.05.2017 г.

sinor

Животновъдите вече могат да си отдъхнат, след като от няколко дни в Русе беше отворена четвърта лаборатория за проверка на качеството на прясното мляко. Само преди два месеца акредитираните лаборатории бяха само две за цялата страна. Това съобщи за синор.БГ Рангел Матански, съпредседател на Националния съюз на говедовъдите, по повод прилагането на последните поправки в наредба 2 за качеството на млякото.

От март досега браншът е в паника поради новите изисквания за периодична проверка на млякото, което стопаните продават за преработка или прясна консумация. Според тези поправки два пъти в месеца стопаните трябва да носят проби за изследване в акредитирана лаборатория, в противен случай не могат да продават суровината.

Измененията бяха прокарани тихомълком, като ужасът на това решение се състоеше в това, че стопани от цялата страна тепърва трябваше да се редят на опашки в само двете признати по това време лаборатории - в София и Хасково, ако искат бизнесът им да не спре.

От няколко седмици нова акредитирана лаборатория отвори врати в Пловдив, а сега вече и в Русе. Въпреки увеличения брой всеки нормален човек би изпаднал в потрес, ако трябва да прави нови разходи за изследване на тези проби, и то два пъти в месеца. Ако и след тези промени адмиинстрацията не се напъне да подгони сивия сектор, значи се прави всичко възможно да се унищожи законно работещото животновъдство, посочиха фермери, пожелали анонимност.

„Не сме против нормативните промени, но те трябваше да бъдат обсъдени с бранша предварително, за да може хората да се подготвят и да направим нужната организация“, коментира Матански.

Нововъведенията са шокирали и млекопреработвателите, тъй като при наличие на неотговаряща проба те спешно трябва да търсят нови животновъди, за да осигурят суровина за производството. Ако качеството на млякото не отговаря на евростандартите, фермерът може да го предава само за преработка на млякото в сирене или кашкавал, но не всички мандри произвеждат трайни продукти.

Друго изискване според тези промени е, че ако някоя от изследваните проби с мляко е манипулирана и това се докаже при проверката, то фермерът не само че ще плаща санкции, но трябва да минат поне 3 месеца, за да подобри качеството. И за да се легитимира пред Българската агенция по безопасността на храните, той е длъжен повторно да проведе редица процедури, които са разписани в документа.

От един месец браншовите организации от млекопроизводството и преработката правят поредица от семинари, за да разясняват новите правила.

„След като претърпяхме толкова проблеми с млечната криза и срива в цената на млякото, не искаме да допуснем нови фалити заради норматив, който не е обсъждан предварително с бранша“, посочи Матански. Именно затова на семинари в цялата страна лектори от агенцията по храните и министерството на земеделието са започнали да разясняват промените. Самите корекции трябва да влязат в сила до края на май.  

Урааа, млякото може да се проверява в нова лаборатория в Русе!
12917
 

Последни материали
Виж
Приходите надхвърлят 100 милиона долара, количествата – 14 000 тона
Украйна вдигна над 2 пъти износа на масло през годината
Въпреки резкия ръст на доставките на соево и рапично масло от трети страни
ЕС сви вноса на растителни масла с 10 на сто от началото на сезона
Влезе ли в ритъм сърцето на Европейски съюз?
Седмицата: Протестът на 18 декември, който ще запомним!
Без контролна горска марка, позволително за сеч и превозен билет
Задържаха 4 каруци с незаконни дърва за огрев в землището на Угърчин
За осигуряване на родни продукти с доказан и чист произход за трапезата ни
Изложението за фермери и занаятчии в Ямбол този път ще е по Коледа
При 3319 проверки по законите за горите, лова и опазване на дивеча през ноември
Задържаха 3 каруци и незаконно добити дърва в централна северна България
Свързани материали
Виж
Повишаване на цените на говедата, птиците и яйцата, намаление на цените на млякото в Германия
Заради шарка по дребни преживни
Очаква се по-малко и по-скъпо сирене Фета заради шарката в Гърция
Евростат за 2024 г.
В България средният добив от млечна крава е 3,7 хил. кг, в ЕС е 8,1 хил.
По-голямата част от млякото в ЕС е използвано за производство на сирене и масло
Стабилен растеж на производство на сурово мляко в ЕС
Индексът на цените на зърнените култури на ФАО е спаднал с 0,6% спрямо август
По ПРСР 2014-2020 и мярката за инвестиции в земеделски стопанства
Над 300 милиона лева безвъзмездна помощ са разплатени в млечния сектор
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини