Животновъдите вече могат да си отдъхнат, след като от няколко дни в Русе беше отворена четвърта лаборатория за проверка на качеството на прясното мляко. Само преди два месеца акредитираните лаборатории бяха само две за цялата страна. Това съобщи за синор.БГ Рангел Матански, съпредседател на Националния съюз на говедовъдите, по повод прилагането на последните поправки в наредба 2 за качеството на млякото.
От март досега браншът е в паника поради новите изисквания за периодична проверка на млякото, което стопаните продават за преработка или прясна консумация. Според тези поправки два пъти в месеца стопаните трябва да носят проби за изследване в акредитирана лаборатория, в противен случай не могат да продават суровината.
Измененията бяха прокарани тихомълком, като ужасът на това решение се състоеше в това, че стопани от цялата страна тепърва трябваше да се редят на опашки в само двете признати по това време лаборатории - в София и Хасково, ако искат бизнесът им да не спре.
От няколко седмици нова акредитирана лаборатория отвори врати в Пловдив, а сега вече и в Русе. Въпреки увеличения брой всеки нормален човек би изпаднал в потрес, ако трябва да прави нови разходи за изследване на тези проби, и то два пъти в месеца. Ако и след тези промени адмиинстрацията не се напъне да подгони сивия сектор, значи се прави всичко възможно да се унищожи законно работещото животновъдство, посочиха фермери, пожелали анонимност.
„Не сме против нормативните промени, но те трябваше да бъдат обсъдени с бранша предварително, за да може хората да се подготвят и да направим нужната организация“, коментира Матански.
Нововъведенията са шокирали и млекопреработвателите, тъй като при наличие на неотговаряща проба те спешно трябва да търсят нови животновъди, за да осигурят суровина за производството. Ако качеството на млякото не отговаря на евростандартите, фермерът може да го предава само за преработка на млякото в сирене или кашкавал, но не всички мандри произвеждат трайни продукти.
Друго изискване според тези промени е, че ако някоя от изследваните проби с мляко е манипулирана и това се докаже при проверката, то фермерът не само че ще плаща санкции, но трябва да минат поне 3 месеца, за да подобри качеството. И за да се легитимира пред Българската агенция по безопасността на храните, той е длъжен повторно да проведе редица процедури, които са разписани в документа.
От един месец браншовите организации от млекопроизводството и преработката правят поредица от семинари, за да разясняват новите правила.
„След като претърпяхме толкова проблеми с млечната криза и срива в цената на млякото, не искаме да допуснем нови фалити заради норматив, който не е обсъждан предварително с бранша“, посочи Матански. Именно затова на семинари в цялата страна лектори от агенцията по храните и министерството на земеделието са започнали да разясняват промените. Самите корекции трябва да влязат в сила до края на май.