Начало » Пазари » Животинска продукция
17.05.2017 г.

Търсенето на овче месо в Германия се повишава стабилно

При слабо развитото овцевъдство в страната се очаква и вносът да продължи да нараства
Търсенето на овче месо в Германия се повишава стабилно

Германия е единственият голям пазар в Европейския съюз, преживяващ ръст в търсенето на овче месо, като прогнозите за запазването на тази тенденция остават положителни, съобщи електронното издание Meatinfo. Като се вземе предвид ограниченият традиционен размер на германския сектор за отглеждане на овце и производство на овче месо, страната се превръща в все по-важен пазар за европейските доставчици през последните години.

Потреблението на овче месо в страната се е увеличило както през 2015 г., така и през 2016 г., достигайки 73 хил. тона годишно, като прогнозите за ръст се запазват и през тази година. През миналата в страната бе регистриран ръст на населението, както и увеличаване на броя на мюсюлманите, за които консумацията на овче месо е традиционна. Има известен интерес към овчето месо и от страна на етническите немци, като се вземе предвид възприемането на този вид месо като природен продукт с положителен имидж, което създава търсене на качествените и по-скъпи видове овче месо, включително биологичните продукти. Подобно на останалите държави-членки на ЕС периодите на високо търсене в Германия са свързани най-вече с празниците Коледа и Великден.

Въпреки ръста и благоприятните перспективи обаче потреблението на овче месо в Германия остава под килограм на човек годишно. Страната е с най-голямото население в рамките на ЕС – 82 млн. души – и голяма част от тях не се е докосвала до този вид месо през последните години.

Освен това овцевъдството в Германия е изключително разпокъсан сектор и в никакъв случай не може да се смята за основа на животновъдството, а реформите в Общата селскостопанска политика и спирането на субсидиите за овцевъдите през 2005 г. по никакъв начин не съдействат за развитието на отрасъла. Налице е и недостиг на квалифициран персонал.

Отчитайки тези проблеми, експертите прогнозират, че Германия ще продължи да увеличава вноса на овче месо и продукти от преработката му.

Търсенето на овче месо в Германия се повишава стабилно
2641

Последни материали
Виж
Предстоящо
АГРА събира на дискусия млади фермери и семейни стопанства
Най-голямата изява на хранителната индустрия в Персийския залив
България се представя на изложението GULFOOD 2019 в Дубай
1 900 стопани заявиха участие по пчеларската програма за 2019 година
Готово е първото класиране на проектите за кошери
Предстоящо
Биоземеделците отново ще дискутират срива в сектора по време на АГРА
Среща със селекционери от Добруджанския институт
Мерки за привличане на млади учени в Селскостопанска академия
Практика
Чесънът се нуждае от добро подхранване
Свързани материали
Виж
Резултатът е опорочаване на конкуренцията на вътрешния пазар на ЕС
ЕК съди Германия за неправомерно облагане на всички фермери с диференциран ДДС
Представяне
Ловният туризъм отново с интересно представяне на изложението JAGD и HUND в Германия
За десетилетие
Германия е увеличила значително производството на биопродукти
С обяснението, че това поддържа местнага екосистема
В Германия ще плащат на овцевъдите за пашата на животните
Новата 2019 година стартира при непроменени ценови стойности
Пазарът на свине за клане в ЕС
В Германия засяха повече есенна пшеница за сметка на рапицата
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам