Германия е единственият голям пазар в Европейския съюз, преживяващ ръст в търсенето на овче месо, като прогнозите за запазването на тази тенденция остават положителни, съобщи електронното издание Meatinfo. Като се вземе предвид ограниченият традиционен размер на германския сектор за отглеждане на овце и производство на овче месо, страната се превръща в все по-важен пазар за европейските доставчици през последните години.
Потреблението на овче месо в страната се е увеличило както през 2015 г., така и през 2016 г., достигайки 73 хил. тона годишно, като прогнозите за ръст се запазват и през тази година. През миналата в страната бе регистриран ръст на населението, както и увеличаване на броя на мюсюлманите, за които консумацията на овче месо е традиционна. Има известен интерес към овчето месо и от страна на етническите немци, като се вземе предвид възприемането на този вид месо като природен продукт с положителен имидж, което създава търсене на качествените и по-скъпи видове овче месо, включително биологичните продукти. Подобно на останалите държави-членки на ЕС периодите на високо търсене в Германия са свързани най-вече с празниците Коледа и Великден.
Въпреки ръста и благоприятните перспективи обаче потреблението на овче месо в Германия остава под килограм на човек годишно. Страната е с най-голямото население в рамките на ЕС – 82 млн. души – и голяма част от тях не се е докосвала до този вид месо през последните години.
Освен това овцевъдството в Германия е изключително разпокъсан сектор и в никакъв случай не може да се смята за основа на животновъдството, а реформите в Общата селскостопанска политика и спирането на субсидиите за овцевъдите през 2005 г. по никакъв начин не съдействат за развитието на отрасъла. Налице е и недостиг на квалифициран персонал.
Отчитайки тези проблеми, експертите прогнозират, че Германия ще продължи да увеличава вноса на овче месо и продукти от преработката му.