Начало » Пазари » Животинска продукция
17.05.2017 г.

Търсенето на овче месо в Германия се повишава стабилно

При слабо развитото овцевъдство в страната се очаква и вносът да продължи да нараства

Германия е единственият голям пазар в Европейския съюз, преживяващ ръст в търсенето на овче месо, като прогнозите за запазването на тази тенденция остават положителни, съобщи електронното издание Meatinfo. Като се вземе предвид ограниченият традиционен размер на германския сектор за отглеждане на овце и производство на овче месо, страната се превръща в все по-важен пазар за европейските доставчици през последните години.

Потреблението на овче месо в страната се е увеличило както през 2015 г., така и през 2016 г., достигайки 73 хил. тона годишно, като прогнозите за ръст се запазват и през тази година. През миналата в страната бе регистриран ръст на населението, както и увеличаване на броя на мюсюлманите, за които консумацията на овче месо е традиционна. Има известен интерес към овчето месо и от страна на етническите немци, като се вземе предвид възприемането на този вид месо като природен продукт с положителен имидж, което създава търсене на качествените и по-скъпи видове овче месо, включително биологичните продукти. Подобно на останалите държави-членки на ЕС периодите на високо търсене в Германия са свързани най-вече с празниците Коледа и Великден.

Въпреки ръста и благоприятните перспективи обаче потреблението на овче месо в Германия остава под килограм на човек годишно. Страната е с най-голямото население в рамките на ЕС – 82 млн. души – и голяма част от тях не се е докосвала до този вид месо през последните години.

Освен това овцевъдството в Германия е изключително разпокъсан сектор и в никакъв случай не може да се смята за основа на животновъдството, а реформите в Общата селскостопанска политика и спирането на субсидиите за овцевъдите през 2005 г. по никакъв начин не съдействат за развитието на отрасъла. Налице е и недостиг на квалифициран персонал.

Отчитайки тези проблеми, експертите прогнозират, че Германия ще продължи да увеличава вноса на овче месо и продукти от преработката му.

Търсенето на овче месо в Германия се повишава стабилно
7202
 

Последни материали
Виж
Вносителите се възползваха от спада на цените на соята и царевицата
И без активно търсене от Китай износът на зърно и маслодайни култури от САЩ расте
Кукери, гайдари и фолклорни танци ще веселят жителите и гостите на града
Дионисиево шествие в центъра на Пловдив възвестява началото на Винария 2025
Изтекли данни от проекта за визията за ОСП след 2028 г.
Директните плащания остават, фермерите – с голяма свобода за избор на екосхемите
Полезни съвети
Защо се появява мухъл върху почвата на разсада и как да го отстраним
С участието на свиневъди и учени от Тракийския университет в Стара Загора
Обсъдиха състоянието и перспективите пред свиневъдния бранш у нас
Производителите на грозде и вино са получили 31 милиона лева субсидии за година
Регистрираните винарски изби в България вече са 362
Свързани материали
Виж
Ограниченията ще бъдат премахнати веднага след ликвидиране на болестта
Мароко спря вноса на фуражно зърно от Германия заради шапа
Сливите и крушите ги следват с едноцифрен процентен дял
Ябълките остават основен плод в Германия въпреки слабата реколта
Тестовете не потвърдиха второ огнище на шап в Германия
На всеки граничен пункт ще се извършва дезинфекция
Ограничаваме вноса на месо и животни от германска провинция заради шапа
На Зелената седмица в Берлин няма да има чифтокопитни животни
Шапът отново в Европа, какво трябва да знаем
Изтеглиха копитните животни и продукти от преработката им от Зелената седмица
Шапът ще свие рязко износа на месо и мляко от Германия извън ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини