Производството на овче месо във Франция бележи ръст, след като през юли броят на закланите овце достигна 319 хил. – с почти 5% повече, отколкото през същия месец на 2015 г., съобщи електронното издание Meatinfo. За първите 7 месеца на годината броят на закланите животни е надхвърлил 5%, а производството на овче месо се е увеличило дори с 5,8% благодарение на по-голямото средно тегло на заклано животно.
След като през първата половина на годината цената на френското овче месо се понижи значително, през юли тя нарасна рязко до 6,24 евро за килограм, достигайки нивото от 2015 г. Въпреки това обаче тя остава под средния показател за периода 2011-2015 г.
Износът на прясно овче месо се е свил с 9% през юни, като за Великобритания и Нова Зеландия спадът е съответно с 18% и 13%. Доставките за Ирландия са нараснали с 2,5%, но за Испания са скочили със 17,5%. При охладеното и замразено месо износът отчита спад от почти 10% до 42 157 тона.
Колкото до вноса, Великобритания остава основен доставчик на овче месо във Франция с пазарен дял от около 38% от външните доставки, следвана от Нова Зеландия с 20%, Ирландия със 17,5% и Испания с 15%.