Начало » Новини » Страната
17.10.2016 г.

Овцевъдите в ЕС разчитат на иновациите за развитие на сектора

Трета среща на еврокомисаря Фил Хоугън с овцевъдите

sinor.bg

Овцевъдството играе стратегическа роля за развитието на селските райони в Европейския съюз и е съществен фактор за поддържане на еколологично земеделие и животновъдство. Въпреки спада в потреблението на агнешко и овче месо, който се отчита след 1997 г., секторът се нуждае от иновации в развитието си, за да възстанови предишните си позиции. Това е основният извод, който се наложи след третата среща на представители на овцевъдните асоциации от ЕС с еврокомисаря по земеделие Фил Хоугън, проведена  в края на миналата седмица в Брюксел.

През 2015 г. овцевъдните стопанства в ЕС са наброявали 900 хиляди, като стойността от произведеното овче и козе месо е достигнало около 5,5 млрд евро. Повечето производители отбелязват спад във вътрешното потребление в отделните държави, което се дължи на промяна в предпочитанията към друг вид меса, посочват експертите.

Отчитайки въздействието на европейското подпомагане върху сектора, браншовите организации настояват подкрепата да продължи. Отделните държави членки имат различни предпочитания за тази подкрепа, като болшинството настояват да се разшири подпомагането по линия на директните плащания.

Представителите на Великобритания например държат за разкриването на нови пазари, което е от съществено значение за развитието на овцевъдството на всяка държава в ЕС. Известно е, че Великобритания е на четвърпто място в света по производство на овче месо след Китай, Австралия и Нова Зеландия.

От името на българските овцевъди председателят на асоциацията Бисер Чилингиров е посочил предимствата на европейското финансиране за постепенното оживяване на родното производство. В средата на миналия век страната ни е отглеждала 40 млн. овце, докато през 2006 г. броят им се е сринал до 1,6 млн., припомни Чилингиров.

Благодарение на еврофинансирането в периода от 2013 г. до 2015 г. средствата за овцевъдите са се увеличили със 75 на сто, което дава оптимизъм за ефективно селско стопанство. В същото време за този период броят на отглежданите овце страната е намалял с 13 процента, което се дължи основно на нерентабилното производство и на липсата на иновации във фермите.

В докада си пред ЕС Чилингиров е посочил предимствата на директните плащания при подпомагането, но е отчел недостатъците на преразпределителното плащане, чийто икономически ефект върху овцевъдството не е особено значим.

Браншовиците смятат, че по линия на програмата за селските райони овцевъдите биха могли да модернизират стопанствата си, стига да има по-голяма гъвкавост и бюджетът за бранша да заделен само за този бранш.

Комисарят Фил Хоугън е уверил овцевъдите, че Европейската комисия ще продължи да финансира сектора, особено при намирането на нови пазари, където през последните десетилетия бяха отчетени сериозни загуби.

Друг съществен момент е пряката връзка с науката и развъдната дейност, чрез които фермерите биха могли да се развиват и да постигнат необходимата им пазарна издръжливост.

Овцевъдите в ЕС разчитат на иновациите за развитие на сектора
11795
 

Последни материали
Виж
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Плащанията ще станат още днес
Плащат протеиновите култури с по-висока ставка от 2022 г.
Актуалният доклад за 2022 г. показва ръст в остатъчните вещества само при зеле, домати, марули, ечемик
С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди
Защо стволовете на овощните дървета се покриват с лишеи и мъхове?
Свързани материали
Виж
За първи път ще има надтегляния за магарета
Коне тежковози ще показват умения на събора на овцевъдите
Премиум знак на Националният събор на овцевъдите ще получат първокласни продукти от овче и козе мляко
С цел насърчаване на потреблението и производството им от родни суровини
Представят качествени продукти от овче и козе мляко на събора на овцевъдите
Съборът на овцевъдите с награда 1000 лева за най-тежък коч
Предстоящо
Съборът на овцевъдите от 6 до 8 май - с нови състезания за фермерите!
Отличиха представители на породата българско овчарско куче по възрасти и класове
Бойко Георгиев взе първите места в състезанията по стрижба на събора на овцевъдите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини