Смята се, че мъховете и лишеите на практика не могат да навредят на плодните дръвчета. Ако обаче са разпространят значително, започват да запушват порите на кората и спъват растежа и плододаването на овошките. Освен това в тях се крият вредители и преносители на болести, така че премахването им е най-малкото желателно.
Лишеите и мъховете се развиват по-добре в зле подрязаните сгъстени корони, които се проветряват и осветяват в недостатъчна степен. Ако за градината напоследък не са били полагани необходимите грижи, най-напред трябва да се изрежат най-малко сухите и съхнещите, счупените и пресичащи се клони.
Почистването на мъховете и лишеите се извършва най-ефективно рано напролет, преди разпукването на пъпките, като дръвчетата се пръскат с 3-процентов бордолезов разтвор – паразитите не понасят и най-малкия контакт с него и загиват веднага. Дръвчетата трябва обаче буквално да посинеят – разтворът трябва да обхване цялата кора и клоните. И въобще появата на лишеи и мъхове по овошките показва, че са пръскани слабо. Това обаче е и признак, че няма проблеми с екологичните показатели в градината.
Ако обаче дърветата вече са се разлистили, лишеите и мъховете могат да се почистят с разтвор на железен сулфат – 50 грама на литър вода. Разтворът се нанася с гъбичка по корените и стволовете. След седмица паразитите почерняват и опадат. Не пропускайте с остатъка от разтвора да напръскате почвата под короната – и като профилактика, и за подхранване на дръвчетата.
Опитни градинари смятат, че почистването на мъховете и лишеите със стъргалки са усилия, хвърлени на вятъра. На първо място е изключително трудно да бъдат изстъргани изцяло, а освен това ефектът е временен – ще пораснат отново. Затова по-важно е проучването на короната, прореждането на клоните и пръскането на градината срещу болести и вредители.
Много ефективно срещу мъховете и лишеите е белосването – те не понасят варта и при всеки контакт с нея загиват. Белосва се не само стволът, но и основните клони в короната. Освен това белосването предотвратява нападенията на вредители, които избягват обработените овошки.