Начало » Хоби земеделие » Малката градина
11.03.2024 г.

Не е късно да подготвите посадъчния материал

Практика
Не е късно да подготвите посадъчния материал

Снимка: sinor.bg

Производството на свободен от зараза посадъчен материал е основата за печелившо отглеждане на овощни култури, лозя, украсни видове и др. Затова и изборът на място във фитосанитарната селекция е основополагащ. Има утвърдени технологии за посадъчен материал за вегетативно размножаване на лози, ягоди, карамфили по метода на тъканните култури.

Вегетативното размножаване и в частност тъканните култури са средство за запазването на желани от хората качества. Във фитосанитарната селекция е възможно получаването на цели растения чрез култивирането на растителни тъкани в изкуствени среди при зададени условия в лабораторна обстановка.

В средите за тъканни култури наред с основните хранителни елементи има различни биоституматори. Създаването и поддържането на средата е дейност, която може да бъде поверена на висококвалифицирани специалисти, защото всяка промяна в съставките изменя развитието на растителната тъкан и образуването на растителните органи, т. е. органогенезата. Например съотношението между цитокинина и ауксина, от които зависи образуването на вегеативните органи и съответно на корените. Доказано е, че при едни и същи тъкани под влияние на биостимулаторите може да има повече вегетативни пъпки, стъбла или корени. Не бива да бъде изключвано и мутагенното действие на хранителната среда. Такива изменения като намаляването на хлорофила, стигащо до албинизъм (побеляване), ненормално прорастване и др. са отклонение от сортовите качества и полученият посадъчен материал е негоден за употреба.

Специално внимание трябва да бъде отделено на отстраняването на вируси и фитоплазми от получените тъканни култури. Това налага тясното сътрудничество между биотехнолозите и вирусолозите. Последните осъществяват контрола на различни етапи от технологичния процес. При някои вируси, съдържащи риблонуклеинова киселина (РНК), заразата прониква във върха на нарастването, чиято меристемна (деляща се) тъкан е отделяна за по-нататъшно отглеждане в хранителна среда.

За да бъде по-надеждно отстраняването на заразата в метода на тъканните култури влиза топлинната обработка на изходните растения или т. нар. термотерапия. При престоя на растенията в камера при определена температура, например 37ºС вирусите изостават от нарастващия връх. Допълнителна гаранция, че изходният материал е чист, са вирусологичните тестове, провеждани преди и след инкубацията на материала.

Един от начините за разграничаване на вирусните патогени е именно според влиянието на температурата върху тях. Вирусите могат да бъдат термолабилни (неустойчиви) и термостабилни (топлинно устойчиви). В първия случай на термична обработка подлежат изходните растения преди отделянето на тъкан за по-нататъшно култивиране. При инфекция от термостабилни вируси на топлинно въздействие подлежи и новият прираст. При все това крайният продукт, т. е. материалът за размножаване по класическия начин, трябва да бъде проверен чрез имуноензимни тестове, имуноелектронна микроскопия и др. начини. Допустимо е дори отглеждането на новите растения в изолатори, където да бъда наблюдавани за признаци на вирусна инфекция, защото при ниска вирусна концентрация предварителният тест може да бъде отрицателен. (Следва продължение)

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

Не е късно да подготвите посадъчния материал
2267
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Петна по листата
Направете първичен преглед на листата на овощните и лозите
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 22-28 март 2024 година
Слани и отрицателни температури ще създават опасност за овошките
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 март 2024 година
НИМХ прогнозира скорошни студове, внимавайте за цъфналите овошки
Разкриха хърватска схема за точене на субсидии с маслинови горички и оранжерии
Кога трябва да се притесняваме от измръзване?
Колко студоустойчиви са овошките?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини