Начало » Хоби земеделие » Малката градина
11.03.2024 г.

Не е късно да подготвите посадъчния материал

Практика
Не е късно да подготвите посадъчния материал

Снимка: sinor.bg

Производството на свободен от зараза посадъчен материал е основата за печелившо отглеждане на овощни култури, лозя, украсни видове и др. Затова и изборът на място във фитосанитарната селекция е основополагащ. Има утвърдени технологии за посадъчен материал за вегетативно размножаване на лози, ягоди, карамфили по метода на тъканните култури.

Вегетативното размножаване и в частност тъканните култури са средство за запазването на желани от хората качества. Във фитосанитарната селекция е възможно получаването на цели растения чрез култивирането на растителни тъкани в изкуствени среди при зададени условия в лабораторна обстановка.

В средите за тъканни култури наред с основните хранителни елементи има различни биоституматори. Създаването и поддържането на средата е дейност, която може да бъде поверена на висококвалифицирани специалисти, защото всяка промяна в съставките изменя развитието на растителната тъкан и образуването на растителните органи, т. е. органогенезата. Например съотношението между цитокинина и ауксина, от които зависи образуването на вегеативните органи и съответно на корените. Доказано е, че при едни и същи тъкани под влияние на биостимулаторите може да има повече вегетативни пъпки, стъбла или корени. Не бива да бъде изключвано и мутагенното действие на хранителната среда. Такива изменения като намаляването на хлорофила, стигащо до албинизъм (побеляване), ненормално прорастване и др. са отклонение от сортовите качества и полученият посадъчен материал е негоден за употреба.

Специално внимание трябва да бъде отделено на отстраняването на вируси и фитоплазми от получените тъканни култури. Това налага тясното сътрудничество между биотехнолозите и вирусолозите. Последните осъществяват контрола на различни етапи от технологичния процес. При някои вируси, съдържащи риблонуклеинова киселина (РНК), заразата прониква във върха на нарастването, чиято меристемна (деляща се) тъкан е отделяна за по-нататъшно отглеждане в хранителна среда.

За да бъде по-надеждно отстраняването на заразата в метода на тъканните култури влиза топлинната обработка на изходните растения или т. нар. термотерапия. При престоя на растенията в камера при определена температура, например 37ºС вирусите изостават от нарастващия връх. Допълнителна гаранция, че изходният материал е чист, са вирусологичните тестове, провеждани преди и след инкубацията на материала.

Един от начините за разграничаване на вирусните патогени е именно според влиянието на температурата върху тях. Вирусите могат да бъдат термолабилни (неустойчиви) и термостабилни (топлинно устойчиви). В първия случай на термична обработка подлежат изходните растения преди отделянето на тъкан за по-нататъшно култивиране. При инфекция от термостабилни вируси на топлинно въздействие подлежи и новият прираст. При все това крайният продукт, т. е. материалът за размножаване по класическия начин, трябва да бъде проверен чрез имуноензимни тестове, имуноелектронна микроскопия и др. начини. Допустимо е дори отглеждането на новите растения в изолатори, където да бъда наблюдавани за признаци на вирусна инфекция, защото при ниска вирусна концентрация предварителният тест може да бъде отрицателен. (Следва продължение)

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

Не е късно да подготвите посадъчния материал
3424
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Kubota Corporation и UV Boosting съвместно ще внедряват иновации в лозарството и овощарството
Спешни мерки след градушка при лозя и овошки
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Петна по листата
Направете първичен преглед на листата на овощните и лозите
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 22-28 март 2024 година
Слани и отрицателни температури ще създават опасност за овошките
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 март 2024 година
НИМХ прогнозира скорошни студове, внимавайте за цъфналите овошки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини