Начало » Хоби земеделие » Малката градина
11.03.2024 г.

Не е късно да подготвите посадъчния материал

Практика
Не е късно да подготвите посадъчния материал

Снимка: sinor.bg

Производството на свободен от зараза посадъчен материал е основата за печелившо отглеждане на овощни култури, лозя, украсни видове и др. Затова и изборът на място във фитосанитарната селекция е основополагащ. Има утвърдени технологии за посадъчен материал за вегетативно размножаване на лози, ягоди, карамфили по метода на тъканните култури.

Вегетативното размножаване и в частност тъканните култури са средство за запазването на желани от хората качества. Във фитосанитарната селекция е възможно получаването на цели растения чрез култивирането на растителни тъкани в изкуствени среди при зададени условия в лабораторна обстановка.

В средите за тъканни култури наред с основните хранителни елементи има различни биоституматори. Създаването и поддържането на средата е дейност, която може да бъде поверена на висококвалифицирани специалисти, защото всяка промяна в съставките изменя развитието на растителната тъкан и образуването на растителните органи, т. е. органогенезата. Например съотношението между цитокинина и ауксина, от които зависи образуването на вегеативните органи и съответно на корените. Доказано е, че при едни и същи тъкани под влияние на биостимулаторите може да има повече вегетативни пъпки, стъбла или корени. Не бива да бъде изключвано и мутагенното действие на хранителната среда. Такива изменения като намаляването на хлорофила, стигащо до албинизъм (побеляване), ненормално прорастване и др. са отклонение от сортовите качества и полученият посадъчен материал е негоден за употреба.

Специално внимание трябва да бъде отделено на отстраняването на вируси и фитоплазми от получените тъканни култури. Това налага тясното сътрудничество между биотехнолозите и вирусолозите. Последните осъществяват контрола на различни етапи от технологичния процес. При някои вируси, съдържащи риблонуклеинова киселина (РНК), заразата прониква във върха на нарастването, чиято меристемна (деляща се) тъкан е отделяна за по-нататъшно отглеждане в хранителна среда.

За да бъде по-надеждно отстраняването на заразата в метода на тъканните култури влиза топлинната обработка на изходните растения или т. нар. термотерапия. При престоя на растенията в камера при определена температура, например 37ºС вирусите изостават от нарастващия връх. Допълнителна гаранция, че изходният материал е чист, са вирусологичните тестове, провеждани преди и след инкубацията на материала.

Един от начините за разграничаване на вирусните патогени е именно според влиянието на температурата върху тях. Вирусите могат да бъдат термолабилни (неустойчиви) и термостабилни (топлинно устойчиви). В първия случай на термична обработка подлежат изходните растения преди отделянето на тъкан за по-нататъшно култивиране. При инфекция от термостабилни вируси на топлинно въздействие подлежи и новият прираст. При все това крайният продукт, т. е. материалът за размножаване по класическия начин, трябва да бъде проверен чрез имуноензимни тестове, имуноелектронна микроскопия и др. начини. Допустимо е дори отглеждането на новите растения в изолатори, където да бъда наблюдавани за признаци на вирусна инфекция, защото при ниска вирусна концентрация предварителният тест може да бъде отрицателен. (Следва продължение)

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

Не е късно да подготвите посадъчния материал
2037
 

Последни материали
Виж
За риболов без валиден билет и с прекомерен и незаписан улов за деня
Двама бракониери отнесоха 3 акта за нарушения в Пазарджишко
Определени са предпазни и наблюдавани зони около птицевъдните обекти
Умъртвяват близо 400 000 птици в 2 нови огнища на птичи грип в Хасковско и Крумовградско
Заради птичия грип
Няколко институции ще следят дали се спазват правилата за превоз на птиците
ДФЗ с важна новина за процедурите по ПМС 160
Рентата в Германия достигна 357 евро на хектар
БАБХ моли дружествата за защита на птиците, ловците и туристите да сигнализират за мъртви птици
Свързани материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 22-28 март 2024 година
Слани и отрицателни температури ще създават опасност за овошките
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 март 2024 година
НИМХ прогнозира скорошни студове, внимавайте за цъфналите овошки
Разкриха хърватска схема за точене на субсидии с маслинови горички и оранжерии
Кога трябва да се притесняваме от измръзване?
Колко студоустойчиви са овошките?
Февруари е време за актуализиране на варосването
Присадката и подложката са в покой
Зимното присаждане на овошките има редица предимства
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини