Начало » Новини » Света
01.03.2024 г.

Разкриха хърватска схема за точене на субсидии с маслинови горички и оранжерии

Разкриха хърватска схема за точене на субсидии с маслинови горички и оранжерии

Европейската прокуратура в Загреб (Хърватия) започна разследване срещу двама хърватски граждани за измама със субсидии и фалшифициране на документи. И двете лица бяха арестувани вчера, 29 февруари 2024 г., по искане на ЕПО, след следствени действия, проведени от полицейската администрация на област Истрия и Независимия сектор за финансови разследвания към хърватската данъчна администрация.

Твърди се, че в периода от април 2020 г. до края на декември 2022 г. единият от заподозрените - който е собственик на дружество - е подал три искания до хърватската Разплащателна агенция за земеделие, рибарство и развитие на селските райони за получаване на безвъзмездна финансова помощ за няколко проекта, включително инвестиции в оборудване на туристически обекти, засаждане на маслинова горичка и изграждане на оранжерия за зеленчуци. И трите проекта, чиято обща стойност е малко под 650 000 евро - за които са поискани субсидии на стойност почти 370 000 евро - са съфинансирани от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) в размер на 85 % и от държавния бюджет на Република Хърватия в размер на 15 %.

При подаването на исканията за безвъзмездни средства дружеството трябваше да изпълни задължителните изисквания за провеждане на търгове за получаване на безвъзмездни средства. Едно от тези изисквания беше подходящият икономически размер на дружеството. Според доказателствата, за да получи удостоверение за необходимия икономически размер, собственикът на дружеството три пъти лъжливо е заявил пред служител на Министерството на земеделието, че отглежда лалета на земята, собственост на неговото дружество. Лалетата, принадлежащи към категорията на цветята и декоративните растения, биха осигурили достатъчна икономическа стойност, както се изисква от търговете на агенцията.

Приема се, че по време на административната обработка на подадените заявления собственикът на дружеството е приложил незаконно получените сертификати, които е изготвил заедно с другия заподозрян, към трите си заявления за отпускане на безвъзмездни средства, в които е посочил, че дружеството му има необходимия икономически размер, като по този начин невярно е твърдял, че дружеството отговаря на изискванията за участие в поръчката.

Въпреки това, по време на административната обработка на подадените молби, агенцията установява съмнения за измама и решава да не изплати невъзстановимите субсидии на ответника. 

Разкриха хърватска схема за точене на субсидии с маслинови горички и оранжерии
3660
 

Последни материали
Виж
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Пълнени тиквички
Свързани материали
Виж
Четирима фермери от Палермо изгоряха с 470 000 евро за измама
Разследват зеленчукопроизводител от Пловдив за измама по схемата за обвързана подкрепа
Под формата на преки безвъзмездни средства
ЕК одобри схема за държавна помощ от 86,9 мил. евро за българските фермери
Вижте максималния размер на подкрепата
От 25 март се кандидатства по схемата за застраховане на селскостопанска продукция
Разкриха крупна измама за 2,8 млн. евро със субсидии за млади фермери
Федерална програма
Германия задели един милиард евро за реорганизация на свиневъдството
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини