Начало » Новини » Коментари
26.04.2017 г.

Подлагат динена кора на ГЕРБ с проверка на ОЛАФ за спрени пари за промоционални програми през декември 2016 г.

sinor

Интересно как в края, а не в началото на мандата на служебния министър Христо Бозуков от фонд „Земеделие“ услужливо предоставят на нарочно подбрана медия скандален случай със спрени пари по четири промоционални програми, извършени след проверка на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Проверката е направена в края на миналата година и това е доказано с писмо на тогавашния изпълнителен директор на фонда Румен Порожанов, който поради установените от евроодиторите нередности спира изпълнението на проекти за близо 19 млн. евро.

Става въпрос за съучастието на български браншови организации в промоционални програми на храни, които са провеждани самостоятелно от българските браншовици или съвместно с други европейски организации за реклама на родните храни на пазари в ЕС или в трети държави. Програмите са „Отиди, хапни, вземи биологично“, „Качествено европейско сирене“ „Европейско овче месо и сирене. Опитайте качеството, вкусете разликата“ и „Освободете европейския вкус“.

В тези проекти са участвали Българска асоциация Биопродукти, Асоциацията на млекопреработвателите в България, Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРСПБМ) и  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци. Основният проблем е, че всички те са сключили договор с една прилагаща организация Agropromotion Sprl , която на практика е била разследвана от ОЛАФ.

В писмото на Порожанов се казва, че на 14 декември 2016 г. във фонда е получено писмо от дирекция „Одит на разходите за пазарни мерки“ на Еврокомисията, в което се посочва, че Европейската служба за борба с измамите извършва проверка на промоционалните програми, в които участва България. Според това писмо прилагането на тези програми не отговаря на установените правила на ЕС, като тази констатация е направена спрямо избраната от браншовите организации прилагаща организация Agropromotion Sprl.

Българските служби са уведомени, че „ОЛАФ разполага с доказателства и документи, доказващи, че при взаимоотношенията на Agropromotion Sprl с поддоставчиците й са извършвани действия с цел извършване на фиктивни доставки и необосновано повишаване на цените по одобрените промоционални програми“.

Според законодателството за администриране на нередности по европейските и структурни инвестиционни фондове инспекторите са регистрирали проблеми, затова във фонда се извършва допълнителна проверка. Контролът по случая е възложен на тогавашния зам. директор на фонда Лозана Василева.

Явно предишният директор на фонда е изпълнил задълженията си, като е спрял изпълнението на програмите, така че България да не усвои пари, които впоследствие трябва да връща.

Ако скандалното е това, че предишната власт не е оповестила за проверката, въпросът е защо служебният кабинет не го е направил, след като проверките на ОЛАФ продължават.

Големият въпрос, на който сегашното ръководство на фонд „Земеделие“ трябва да отговори е, как точно е избрана прилагащата организация по четирите проекта и точно на какви критерии трябва да отговаря. Защото инспекторите от ОЛАФ предупреждават за доказателства с „цел извършване на фиктивни доставки“.

Въпросът е защо това разследване, което излезе само в една електронна медия, се появи преди назначението на новия кабинет Борисов 3 и дали не се подлага динена кора на новото управление, допуснало нарушенията при предишния си мандат. Видно е, че атаките не са толкова срещу нарушителите, колкото срещу бившето ръководство на фонда, което ако бъде повторно назначено, явно няма да е угодно за някои от сегашните във властта. Игри, от които очевидно най-големите потърпевши отново ще са браншовиците. Защото всички те очакваха евросубсидиране, което да им позволи да търсят нови пазари в държави извън ЕС. А при избора на прилагаща организации активно са ползавни и консултации от министерството на земеделието, така че отговорността за провала на тези програми едва ли е само на един човек.

Подлагат динена кора на ГЕРБ с проверка на ОЛАФ за спрени пари за промоционални програми през декември 2016 г.
19848
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Анализ
Реколтата от рапица в Европа през 2024 г. пада, но при цените има оптимизъм
Агенция „Митници“ задържа 118 кг и 235 л контрабандни препарати за растителна защита
Липса на капацитет или на експертиза?
Пълна медийна мъгла над казуса с къщите за гости вече десети месец
По инициатива на Държавен фонд „Земеделие“
Конференция „Борба с измамите и конфликт на интереси в контекста на Общата селскостопанска политика“
Доклад на ЕК сочи за поредни нередности при регистрацията на фермите в БАБХ
След месец прекъсване електронната система за фермите и сайтът на БАБХ работят
Съвместни инспекции на ОЛАФ и фонд Земеделие
Нови проверки на къщите за гости включват проекти, подписани преди 10 години
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини