Начало » Пазари » Зърно
26.02.2024 г.

Реколтата от рапица в Европа през 2024 г. пада, но при цените има оптимизъм

Анализ
Реколтата от рапица в Европа през 2024 г. пада, но при цените има оптимизъм

Жътва на рапица Снимка: Синор.бг

След като цените на рапицата в Европа през 2024 г. паднаха с около 30 евро за тон, а миналогодишната реколта се сви с цели 1 милион тона, това ще повлие върху задържане на спада в цените, още повече че Украйна вече не може да доставя в ЕС големи количества евтино маслодайно семе. Това пише германският аналитик и наблюдадел на дърнените пазара д-р Олаф Зинке в портала agrarheute.com.

Прогнозите на Strategie Grains за производството на рапица в Европейския съюз през тази година са за спад от 7%, до 18,4 млн тона. Причината е рязното съкращаване на посевите в голяма част от държавите в ЕС, особено в Източна Европа. Затова се очаква и увеличение на вноса спрямо 2023/24 г., като основните количества ще постъпят от Австралия и Украйна, посочва Strategie Grains.

Според Strategie Grains за сегашната стопанска година 2023/24 реколтата от рапица ще бъде почти без промяна- 19,83 млн. т.

Цените на рапица през тази година паднаха с 30 евро на тон, но впоследствие се стабилизираха и на фючърсния пазар в Париж майските котировки сега се търгуват по 423 евро/т. А котироките на рапицата от нова реколта за август 2024 г. са 421 евро/т.

По данни на Европейската комисия стойността на рапицата на пунктовете в Украйна е 336 евро за тон (FOB), което е почти със 100 евро по-евтино от цените в ЕС.

Колкото до прогнозите за реколтата от рапица във Франция и Германия тази година се очаква добивите от зимна рапица да са много по-добри от зимната пшеница, която миналата есен пострада от валежите в Западна Европа. „През 2024/25 г. се очаква ръст в средните цени на рапица и слънчогред, което се предизвика и от напрежението в търговския баланс на растителните масла в световен мащаб", се посочва в съобщението.

В тази маркетингова година държавите в ЕС са внесли около 3,5 млн тона рапица – само в Германия са влезли 1,5 млн т. Около 2,4 млн т, или две трети от световния внос са постъпили от Украйна.

Световният съвет по зърнени култури с оптимистична прогноза за рапицата

По данни на Международния съвет по зърното (IGC) и Германския съюз по продоволствието и търговията с растения и билки (UFOP), през тази година се очаква намалението на площите с рапица в света да продължи, като това се дължи и значителното свиване на това производство в Украйна.

Според IGC световните запаси от рапица в света и досегашният спад в цените ще окажат окажат въздействие върху продължаващото намаляване на площите с рапица и през стопанската 2024/25 г. Анализ от 18 януари т.г. показва, че тази есен площите с рапица ще бъдат свити с още 1,5% в сравнение с миналата година и ще достигнат около 42,4 млн хектара.

Колкото до Европейския съюз, там намалението ще бъде с около 2,7%, до 6 мил. ха. Сериозно свиване на площите с рапица се очаква в Украйна. След годината на рекорди на рапичните посеви в Черноморския регион за сезон 2024/25 се очаква намаление, основно в Украйна.

Този срив спрямо сегашната стопанска година се очаква да бъде с 1,6 млн. ха, или с 22,5%, според IGC. В России рапичните площи ще бъдат около 2 мил. ха, или с 8,2 % по-малко от 2023-2024 г.

Реколтата от рапица в Европа през 2024 г. пада, но при цените има оптимизъм
2836
 

Последни материали
Виж
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Свързани материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
Цените на рапичното семе в ЕС отново тръгнаха нагоре
Сред страните от ЕС лидер в доставките е Румъния
Германия почти удвои вноса на рапица от Украйна
През първата половина на селскостопанския сезон 2023-2024 година
Преработката на рапица в ЕС счупи рекорда
При очертаващия се спад на реколтата през тази година в общността
Нараства търсенето в ЕС на украинска рапица от бъдещата реколта
Технология, изпреварваща времото: рапица
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини