Идва времето за усърдна работа в градината около отглеждането на любимите зеленчуци и най-вече на подхранването и защитата от заболявания. В това отношение отлична работа върши суроватката, която може да се използва и за пръскане на растенията, и за кореново подхранване.
Разтворът за пръскане се приготвя лесно – 3 литра суроватка се разтварят в кофа вода, а за да прилепва по-добре към листата се пуска и малко парче сапун за пране. Пръска се с метличка от клонки срещу маната и брашнестата мана.
За кореновото подхранване литър суроватка се разтваря в кофа вода, като по желание може да се добавят 10-20 капки йод, който е полезен за растенията не по-малко, отколкото за нас. Растенията се поливат по литър на храст, но не в самия корен, а около него. В разтвора се съдържат множество аминокиселини, полезни за развитието и плодородието на растенията, а и защитава кореновата им система от всякакви гъбични инфекции.
Суроватка (цвик) се нарича течността, която се отделя от млечния коагулат при производството на сирене, сиренови продукти и кисело мляко. Тя е естествен млечен серум, който съдържа лактоалбумини, лактоглобулини, лактоза и минерални соли, но не съдържа казеин. В суроватката няма сол, а млечната мазнина и лецитините са малко.