Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
18.04.2017 г.

Обеззаразете семената на доматите със солна киселина

sinor

В два поредни текста ви запознахме с типичните болести по доматите, както и с превантивните действия, които може да предприемете за максимално предпазване на посевите и за добра реколта. Според експерти от „Геосем селект“ здравият разсад се получава от здрави семена.

Защото именно със семената може да се пренесат и едни от най-тежките бактериални болести по доматите, които повреждат проводящата система на растенията. Става въпрос за бактериалното изсъхване и увяхване и за сърцевинната некроза. А също и бактериалното петносване и струпясване.

Затова е важно да ползвате семена от напълно здрави посеви. Или ако миналата година сте имали здрави домати, които не са хибриди и искате да ги садите повторно, то най-добре е да приложите следния метод против зарази.

Когато подготвяте семето за домати след като сте ги пасирали, за да извадите семената, прибавете към този пулп на всеки 100 килограма по 2 литра двайсетпроцентов разтвор на техническа солна киселина или на (10 кг домати – 200 мл разтвор. Остава се да престои 24 часа, след което доматените семена се отделят от плода, измиват се и се изсушават на слънце.

Този способ е изключително ефективен за обеззаразяването на семената срещу бактериални зарази, включително и тютюневомозаечния вирус за сортовете, които нямат ген срещу болестта.

След сеитбата семената са податливи и на различни почвени паразитни гъби, причинители на подпочвено изсичане и на сечене.

За да се препдазят, те трябва да се третират с фунгицидни прахове, като разрешените за съответната година можете да научите в близката агроаптека.

При малко количество семе се взема подходящо по обем шише, в него се слагат семената до две трети от вместимостта му и малко от препарата. Запушва се и се разклаща в продължение на 5-6 минути. Необходимото количество прах полепва върху семената, а излишъкът остава на дъното на шишето.

В случай че преди сеитбата семенета не са третирани, то след сеитбата трябва обезателно да наторите с добре угнил оборски тор, след което поливате лехата с 0,2-процентов разтвор от същия препарат по около 4 литра на квадратен метър.

Физичен закон е, че един литър вода мокри 1 см почвен слой с площ един квадратен метър, което означава, че с този разтвор ще се третира до 4 см дълбочина, където ще се разположат младите коренчета. С този разтвор може да сте сигурни, че разсадът ще бъде защитен от подпочвено изсичане и сечене.

В случаи че не сте направили нито едно от двете предпазни действия и се появи изсичане или сечене, тогава може с шпакула да извадите увяхналите коренчета, за да видите от какво точно е причинена повредата.

Ако причината е ризоктония, ползвайте препаратите от бензимидазоловата група. 

Обеззаразете семената на доматите със солна киселина
10223
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини