Начало » Новини » Страната
15.12.2016 г.

Българските сортове домати, подходящи за биопроизводство

Българските сортове домати, подходящи за биопроизводство

sinor.bg

Като при всяка култура така и при доматите борбата срещу болестите и неприятелите е успешна, ако се прилага сбор от агротехнически, генетически, химични и др. мероприятия, с помощта на които фермерите да получават добра реколта. Изборът на подходящ сорт е един от най-важните, съветват експерти от Института по зеленчукови култури „Марица“. В доклад за екологичното производство на домати, подготвен съвместно с „Грийнпийс България“, екип от петима селекционери представят особеностите на някои от българските сортове, чието търсене напоследък расте.

Природата е създала голямо разнообразие от резистентност при дивите видове, където най-дълго време е протичала паралелната еволюция между патоген и гостоприемник. В резултат на естествения отбор в този случай са оцелели най-устойчивите форми. Затова и селекционерите се опитват в културните сортове домати да прехвърлят гени за устойчивост, съчетаващи и други ценни стопански качества, така че да се получи онзи сорт, който би устоял на съвременните вредители.

Всичките сортове  носят  гени  на  устойчивост  към  тютюневата  мозайка (Tm), вертицилийното (V) и фузарийното увяхване (F), едни от най-сериозните вредители за доматите.

Известно е, че за  полиетиленовите  оранжерии  и  ранното  полско  производство  се  отглеждат  само  хибридни  сортове  домати. 

Сред ранните сортове домати е „ИЗК  Ники  Д  F1“ - хибрид  за  полиетиленови  оранжерии  и  ранно  полско производство.

Вегетационният  период (от поникване до узряване на плодовете) на тези домати е около 100-102 дни. Стъблото е с къси междувъзлия, самоограничава растежа си след 4-5 съцветие и е добре облистено.

Плодовете са силно червени, кръгли, многокамерни, без зелен пръстен, средно тегло – 140-180 г, с много добра твърдост и добри вкусови качества. Устойчив е на тютюнева мозайка, вертицилийно и фузарийно увяхване, и нематода.

Средният добив от декар е 6 хил.-7500 кг/дка.

Отглежда се на ниска опорна конструкция, едноредово 70/30 см или двуредово по схема 110+50/30-35 см.

Средноранното полско производство е най-широко застъпено в България.

Сред високорастящите сортове се отличава Пловдивска каротина. Вегетационният период на този домат е 104-107 дни. Сортът е създаден в резултат от междувидова  хибридизация  между  културния вид Solanum lycopersicum – сорт Ачи (от ликопинов тип) и дивия вид Solanum сhilense (от

β-каротенов тип) и последващ целенасочен  индивидуален  отбор  в  разпадащите  се  хибридни генерации.

В процеса на селекция  са  отбирани  растения с  оранжево  оцветени  плодове  и  интензивно червена месеста част, които впоследствие са стабилизирани.

Без да се подценява важността от  използването  на  дивите  видове  в  качеството на донори на ценни стопански признаци, преди всичко  на  устойчивост  към  абиотичен  и  биотичен стрес и висока биологична стойност, трябва да бъдат отбелязани изключителните трудности и  продължителността  на  селекционния  процес  при  междувидовата хибридизация.

Растенията са жизнени, с неограничен растеж. Стъблото е здраво, леко овласено. Неузрелите плодове са светлозелени, без зелен пръстен, а узрелите са с интензивно оранжев цвят, без напетняване. Плодовете са средноедри  (70-90  г),  кръгли  (i=0,95),  2-4  камерни,  оранжево оцветени с вътрешна червено-оранжева месеста част.

Съдържанието на бета-каротен е около 60%, а на ликопен - 40% от общата пигментация, която достига до 6,5 мг%. Съдържанието на витамин С е 50-60 мг% - два пъти  по-високо  в  сравнение  с  другите  сортове. 

Продукцията  е  предназначена за прясна консумация и промишлена преработка в сокове, детски и диетични храни. Устойчив е на вертицилийно и фузарийно увяхване. Ценността на сорта се определя от високата биологична стойност и уникалното съчетание в плодовете на посочените три компонента - витамин С, ликопен и бета–каротен, притежаващи високи антиоксидантни свойства.

Този сорт постига среден добив е от 4 500-5 500 кг/дка. Доматите се отглеждат на висока опорна конструкция, едноредово по схема 70-80/30-35 см, едностъблено, на 6 съцветия.

Местните  популации  и  сортове  са известни  „като  златен  фонд на селекцията“. Формирайки се под влияние на продължителен естествен или

изкуствен  отбор  в  една  или  друга  местност,  те  много  добре  се  приспособяват  към  неблагоприятните  условия  на  даден  район. 

Много  от  местните сортове се разглеждат не само като източници на адаптивни признаци, но и като геноносители на устойчивост към патогени, на добри вкусови качества на плодовете и други стопански ценни признаци.

Най-новият сорт е „Розово сърце“, чиито качества вече са оценени от потребителите и търсенето е изключително голямо, посочи доц. Винелина Янкова.

Насажденията са високи и са подходящи за отглеждане както  в  култивационни  съоръжения,  така  и  на  открито - при  полски  условия за ранно и средноранно производство.

Вегетационният период (от поникване до узряване) е от 105-108 дни, което определя сорта като средноранен.

Сортът  Розово  сърце  е  създаден  от  колектив  в  институт  „Марица” в  Пловдив чрез многократен индивидуален отбор в местна популация домати, известна в района на Пловдив като Момино сърце.

Преминал е  успешно двугодишно  изпитване  на  РХС  (Различимост,  хомогенност  и  стабилност)  в  Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) и  е  утвърден  от  Експертната  комисия  при  същата  агенция  за  нов  сорт. Сортът е защитен със сертификат през миналата година, издаден от Патентно ведомство.

Включен е в схемите на сортоподдържане и семепроизводство на ИЗК „Марица“ – Пловдив. Произведени са първите количества семена, които вече се предлагат в търговската мрежа.

Растенията  са  мощни, а стъблото  е средно дебело  със  средно дълги  до  дълги  междувъзлия.  Листата  са  светли, двойноперести, полунаведени, с по-дребни листчета, леко засукани към върха.

Съцветията са прости, разположени  през  три листа, формиращи   2-4 плода.    Неузрелите    плодове  са  със  зелен  пръстен, който  почти  изчезва  в  ботаническа  зрелост. 

Узрелите  плодове  са  наситено розови,  сърцевидни, много едри със средната маса 300-550 г, многокамерни, непукливи, месести,  без  целулоза,  с  нежна  кожица  и  текстура,  с  оптимална  твърдост и съхраняемост.

Сухото  вещество  е  5,2%.  Високото  съдържание  на общи  захари  и  титруеми  органични  киселини  определят  приятния  сладко-кисел вкус.

За добрите вкусови качества допринася и типичния доматен аромат, нежната кожица и текстура.

Сорт Розово сърце е устойчив на вертицилийно увяхване. При полски условия средните добиви са между 4800-6500 кг/дка. При оранжерийни  условия  могат  да  се  получат  и  много  по-високи  добиви  –  8 хил.-9 хил. кг/дка.

Розово сърце се отглежда на висока опорна конструкция, едноредово по схема 70-80/30-35 см, едностъблено, на 6-8 съцветия. Сортът не изисква специални почви, за предпочитане са топли, дълбоки, аерирани, влагоемни и плодородни.  Изисква редовно поливане, торене и целесъобразна растителна защита

От нискорастащите сортове домати, които селекционерите от института  „Марица” определят като подходящи за екологично производство, е сортът   „Копнеж  F1”.  Отличава се с големи добиви и е подходящ както за прясна консумация, така и за преработка в сокове и концентрати.

С този сорт е търсена такава селекция, която  повишава натуралните  антиоксиданти в  доматчетата  и  запазва  традиционния  български  доматен  вкус. 

Растенията  са  мощни,  добре  облистени.  Неузрелите  плодове  са  със  зелен 

пръстен, който при узряване изчезва, узрелите – равномерно наситено червени,  много  едри  (средно  тегло  –  220-280  г),  кръгли,    многокамерни, твърди, непукливи, с много добри вкусови качества.

Съдържанието на сухо вещество 4,9-5,2%.  Високото съдържание на общи багрила и ликопен – 8.29-9.95 мг%, определя  високата  биологична  стойност на плодовете. Устойчив на вертицилийно и фузарийно увяхване.

Сортът  се  отглежда  на  висока  равна  леха,  без  опорна конструкция,   по   схема  120+40/40 см. Средният  добив е между  5 500 и 7 хил. кг/дка.

Българските сортове домати, подходящи за биопроизводство
9679

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Гювеч по карнобатски
Цени на замразено и охладено пиле в магазинната мрежа
Цени на яйца в страната
Продължава сеитбата на пшеницата и ечемика
Неблагоприятни климатични условия съпътстват посевната кампания в Румъния
Съседните страни забраниха вноса на свинско месо от Белгия
АЧС се върна в Белгия след 33 години
Бъдещето на фермерските пазари е свързано с организиране на тематични квартални събития
Ст. Апостолов: Само с демонстративни проекти за фермерските пазари не може
Свързани материали
Виж
Ефектът от подпомагането на зеленчукопроизводителите
Салатата от домати удари 10 лева - почти колкото килограм сирене
Чорбаджийки със зелени домати
От август нататък доматите се нуждаят само от азот
Кои фактори подпомагат узряването на доматите в края на сезоа
Да помогнем за узряването на доматите
Важно за фермера
Няколко причини за образуване на бели жилки в доматите
Важно за фермера
Можем да се справим и с напукването на едрите сортове домати
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам