Начало » Пазари » Животинска продукция
21.03.2017 г.

Производството на птиче месо в ЕС ще забави рязко ръст през 2017 и 2018 година

Заради птичия грип

Производството на птиче месо в държавите-членки на Европейския съюз се е увеличило с 4,4% през 2016 г. до 14,38 млн. тона, но темпото на ръст ще се забави до около 0,7% през тази и 0,8% през следващата година, се посочва в последния доклад за краткосрочните прогнози за пазарите на селскостопанска продукция, изготвен от Европейската комисия.

През миналата година най-силно е било темпото на разширяване на производството в Полша, която е и най-големият производител на птиче месо в ЕС  - 13%. В Италия и Холандия то е нараснало с по 6%, а в Испания – с 5%. Във Франция обаче то е намаляло с 3%.

Оценката на експертите на ЕК за забавяне на ръста на производството се базират на разпространението на птичия грип от октомври 2016 г. на европейския континент. До момента болесста е регистрирана в 23 държави-членки на ЕС, като най-много са огнищата във Франция (386) и Унгария (234), следвани от България (67), Германия и Полша (по 64). В най-голяма степен е пострадало производството на гъше и патешко месо, както и на това от птици, отглеждани на открито, докато при пилетата почти не са регистрирани случаи на болестта.

Потреблението на птиче месо в ЕС се е увеличило с 3,8% през 2016 г. до 26,9 килограма на глава от населението, подпомогнато от ниските цени, до които доведе високото ниво на предлагане на пазара и на запасите. Средната цена за пилешкото месо падна под 185 евро за 100 килограма, или с 10 евро по-малко, отколкото през 2015 г. Според експертите на ЕК през тази година потреблението на птиче месо ще нарасне със същото темпо като производството, или 0,7%, до 27,1 килограма на глава от населението.

Ниските цени обаче въздействаха благотворни върху повишаването на конкурентоспособността на европейското птиче месо на външните пазари, което доведе до ръст на износа до 1,47 млн. тона – с 11% през първата половина на 2016 г. и малко по-слабо темпо през втората заради регистрираните огнища на птичи грип. Най-големите износители на птиче месо от ЕС са Холандия, Франция и Полша, а най-силните клиенти – ЮАР, Хонконг, Саудитска Арабия, Бенин и Филипините. Прогнозите за износа през 2017 г. свеждат ръста до едва 1%, а през 2018 г. се очаква той да се ускори до 2,4 и 1,52 млн. тона.

Производството на птиче месо в ЕС ще забави рязко ръст през 2017 и 2018 година
7021
 

Последни материали
Виж
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Проверки
Проверка на БАБХ опровергава сигнал за вредни шоколади на пазара
Пукнатини в кората на дърветата – причини и мерки
Сдружаване
БФС учреди Северозападен аграрен съюз във Враца
Леща по индийски
Слънчогледът ще поскъпва в Украйна
Свързани материали
Виж
През 2018 година
Производството на птиче месо в ЕС достигна рекордно ниво
Заради птичия грип
България е лидер по спад в производството на птиче месо в ЕС през миналата година
Статистика
Полша е лидер в производството на птиче месо в ЕС
Сериозен пробив
България ще изнася птиче месо и гъши дроб за Япония, готвят процедури за експорт и на свинско
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини