Някои от най-големите месопреработвателни компании в Бразилия са продавали „развалено говеждо и птиче месо от години”, като по-голямата част от него е била изнасяна за Европа, съобщи „Би Би Си”. Полицейски източници твърдят, че в някои месопреработвателни заводи са били използвани киселини и други химикали, включително и канцерогенни, за да прикрият проблемите с произвежданата продукция.
За увеличаване на печалбите пък в месото са били влагани картофено нишесте, вода и дори картон.
При операция „Негодно месо”, проведена след двугодишно разследване и започнала в петък сутринта с участието на над 1 000 полицаи и федерални служители, са атакувани над 200 обекта на над 30 компании в повечето бразилски щати. По данни на „Би Би Си” в рамките на операцията са отнети пълномощията на над 30 държавни служители, „затворени са 3 месопреработвателни завода, а в още 21 се извършват следствени действия”.
Обвиненията включват получаване на подкупи от политици и здравни инспектори, като в част от случаите парите са били осигурявани лично от мениджърите на заводите, включително на подразделения на JBS, смятана за най-големия износител на говеждо, както и на BRF – един от най-големите производители на птиче месо в света. От двете компании обаче засега отричат обвиненията.
Според съобщения във вестник „Ню Йорк Таймс” подкупите са имали за цел да се получи разрешение за продажба на развалено месо на държавните и щатските училища в Бразилия, както и за износ на заразено със салмонела месо за Европа. От изданието твърдят, че „подкупите са били насочвани към управляващата в момента Партия на бразилското демократично движение на президента Мишел Темер”. Компаниите, обхванати от разследването, са обвинени в „предаването на парични подкупи в пластмасови кутии заедно с качествено говеждо”, добавят оттам.
Очаква се бразилският министър на селското стопанство Блайру Маджи спешно да организира среща с чуждестранните посланици в страната в опит да предотврати налагането на санкции върху износа на говеждо и птиче месо. Бразилия е най-големият износител на червено месо в света.