Начало » Новини » Страната
25.01.2018 г.

България е лидер по спад в производството на птиче месо в ЕС през миналата година

Заради птичия грип
България е лидер по спад в производството на птиче месо в ЕС през миналата година

Производството на птиче месо в Европейския съюз през 2017 г. е намаляло с 1,7% до 14,38 млн. тона, след като година по-рано бе отчело ръст от 4,4% до 14,63 млн. тона, сочат оценки на експерти на Европейската комисия, цитирани от полското електронно издание Farmer. Като основна причина за неблагоприятния резултат е изтъкнат птичият грип, като многобройните огнища на болестта, регистрирани на територията на общността, са ограничили развъждането на пилетата, отглеждани за месо.

В периода между октомври 2016 г. и юли 2017 г. вирусът на птичия грип е бил установен над 1 100 пъти в 23 от държавите-членки на ЕС. Най-много огнища на заболяването са регистрирани във Франция, но то засегна сериозно и Унгария, Германия, България и Полша. Освен преките загуби за производителите от унищожаването на болните и контактувалите с тях птици, част от държавите-вносители извън общността се отказаха от купуването на отглежданите в ЕС пернати.

През първото тримесечие на 2017 г. най-силен е бил спадът в производството на птиче месо в България – с 12,5%, Унгария (-7,3%), Германия (-1,3%) и Франция (-0,2%), сочат данни на анализатори на френската банка BNP PARIBAS. Този спад обаче е бил компенсиран до известна степен от ръста в страни, пострадали по-слабо от птичия грип. Във Великобритания например е отчетено уввеличаване на производството на птиче месо с 10,5%, в Испания – с 3,9%, в Холандия – с 1,6%, а в Полша – с 1,1%.

Според анализаторите на финансовата институция обаче производителите на птици в ЕС са преодолели доста добре проблемната ситуация и резултатите от износа сочат, че държавите-членки са в състояние да се приспособят дори към значителен срив в търговсикте потоци. Експертите на ЕК пък прогнозират, че през 2018 г. производството на птиче месо в ЕС ще нарасне с 1% и това ще доведе и до увеличаване на износа на продукта от общността.

България е лидер по спад в производството на птиче месо в ЕС през миналата година
8347
 

Последни материали
Виж
Водата за пиене на Истанбул свъшва след 85 дни
Конгрес по зелени биотехнологии събра международната научна общност в София
Карантинна опасност – картофен молец
Шумен и Плевен
Главчев разпореди на екоминистерството да се задейства за разрешаване на водната криза
Сушата преди това обаче забавя развитието на посевите с 2-3 седмици
Условията бяха удовлетворителни за есенниците в Украйна през октомври
Приемът ще започне през януари 2025 г.
Готови са критериите за подбор на браншови проекти за обучение на фермерите
Свързани материали
Виж
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
БАБХ
Птичи грип и във ферма в Димитровградско
Засегнати са 20% от всички яйценосни птици в страната
Стратев: Птицевъдите ще бъдат обезщетени при птичи грип, ако съобщават навременно
Птичи грип.
Българската агенция по безопасност на храните с насоки за действие при откриване на мъртви птици
Бизнесът с апел към премиера заради бездействие на БАБХ за справяне с болестта „птичи грип“
Избухна Инфлуенца по птиците в област Хасково
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини