Начало » Новини » Страната
25.01.2018 г.

България е лидер по спад в производството на птиче месо в ЕС през миналата година

Заради птичия грип
България е лидер по спад в производството на птиче месо в ЕС през миналата година

Производството на птиче месо в Европейския съюз през 2017 г. е намаляло с 1,7% до 14,38 млн. тона, след като година по-рано бе отчело ръст от 4,4% до 14,63 млн. тона, сочат оценки на експерти на Европейската комисия, цитирани от полското електронно издание Farmer. Като основна причина за неблагоприятния резултат е изтъкнат птичият грип, като многобройните огнища на болестта, регистрирани на територията на общността, са ограничили развъждането на пилетата, отглеждани за месо.

В периода между октомври 2016 г. и юли 2017 г. вирусът на птичия грип е бил установен над 1 100 пъти в 23 от държавите-членки на ЕС. Най-много огнища на заболяването са регистрирани във Франция, но то засегна сериозно и Унгария, Германия, България и Полша. Освен преките загуби за производителите от унищожаването на болните и контактувалите с тях птици, част от държавите-вносители извън общността се отказаха от купуването на отглежданите в ЕС пернати.

През първото тримесечие на 2017 г. най-силен е бил спадът в производството на птиче месо в България – с 12,5%, Унгария (-7,3%), Германия (-1,3%) и Франция (-0,2%), сочат данни на анализатори на френската банка BNP PARIBAS. Този спад обаче е бил компенсиран до известна степен от ръста в страни, пострадали по-слабо от птичия грип. Във Великобритания например е отчетено уввеличаване на производството на птиче месо с 10,5%, в Испания – с 3,9%, в Холандия – с 1,6%, а в Полша – с 1,1%.

Според анализаторите на финансовата институция обаче производителите на птици в ЕС са преодолели доста добре проблемната ситуация и резултатите от износа сочат, че държавите-членки са в състояние да се приспособят дори към значителен срив в търговсикте потоци. Експертите на ЕК пък прогнозират, че през 2018 г. производството на птиче месо в ЕС ще нарасне с 1% и това ще доведе и до увеличаване на износа на продукта от общността.

България е лидер по спад в производството на птиче месо в ЕС през миналата година
1985

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Румен Порожанов взе участие в неформалното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Пържени люти лушки
На 1 октомври изтича срокът в който фермерите с недекларирани субсидии могат да подадът коригираща декларация
Заловиха бракониер, превозващ 100 килограма риба
По-големи печалби при преработката на слънчоглед по технология STET
Три пожара в Плевенско унищожиха 110 декара царевица
Свързани материали
Виж
Компенсираните 75 стопани са получили общо 33 765 лева
Изплатиха обезщетенията за унищожените 1 362 пернати заради птичия грип в Сливенско
Щамът на вируса представлява слаба опасност за човешкото здраве
Първи случаи на птичи грип за сезона във Великобритания
Решения на Министерския съвет
Кабинетът отпуска още 5 млн. лева за мерките срещу птичия грип и африканската чума по свинете
Здравеопазване на животните
Птичият грип не подмина Холандия за пореден сезон
Общо 43 патици и гъски са заразени с нископатогенен щам
Огнище на птичи грип е регистрирано в птицеферма в Германия
Взети са мерки за пресичане на разпространението на заболяването
Регистрирано е огнище на птичи грип във ферма за патици в Чирпанско
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам