Министърът на земеделието и горите на Турция Ибрахим Юмакли съобщи, че Bursa kestane şekeri (сладко от кестени от Бурса) и İpsala pirinci (ориз от Ипсала) са получили географска регистрация от Европейския съюз (ЕС).
Министър Юмакли направи и коментар по случая. Той отбеляза, че уникалните вкусове от Турция продължават да преминават границите. „С регистрацията на Bursa kestane şekeri и İpsala pirinci в ЕС броят на нашите регистрирани продукти се увеличи до 42. Географски защитените продукти ще добавят благодат към плодородните земи на техните региони.“
İpsala pirinci - Оризът се отглежда в равнината град Ипсала, която е крайморска равнина с влияние от морския въздух и специфична почвена/солена характеристика. Тези местни природни условия влияят на зърното и вкуса при готвене.
Ипсала оризът е описван като крупнозърнест, дълъг и с „стъкловидна/матова“ (camsı ve mat) повърхност; типичните размери на зърното са около 6.2–7.1 мм дължина и 2.6–3.1 мм ширина според регионалните описания.
Bursa kestane şekeri - Традиционно турско сладко от кестени, при което зреели кестени се белят, варят/сготвят и захаросват (конфитиране) в захарен сироп, понякога с добавки като ванилия или карамелен сироп. Произходът от Бурса придава специфични качества, свързани с местните сортове кестен и методите на обработка.




