Начало » Пазари » Животинска продукция
08.10.2016 г.

Полша е лидер в производството на птиче месо в ЕС

Статистика

sinor.bg

Секторът на производството на птиче месо в Европейския съюз ще продължи да се разширява през 2016 и 2017 г., възползвайки се от нарастващия износ и бавно повишаващото се вътрешно търсене, се посочва в последния доклад на Службата за селско стопанство в чужбина към министерството на земеделието на САЩ, цитиран от електронното издание ThePoultrySite.

Оценката на експертите на министерството е за увеличаване на производството на пилешко месо в повечето от големите държави-производителки в ЕС и особено в Полша, която вече е лидер по този показател в общността.

Значителният спад на цените на зърнените култури от 2014 г. насам повишават конкурентоспособността на пилешкото и увеличават оперативния марж на печалба дори при положение, че цените на дребно се понижават. Очаква се тази тенденция да се запази и през 2016 и 2017 г., отбелязват от службата.

При това се очертава положителен търговски баланс в търговията с пилешко месо, тъй като при разрастващ се износ вносът остава стабилен. Бразилия и Тайланд запазват позициите си на най-големи доставчици на пилешко месо в ЕС, макар и в това отношение да се наблюдава известна динамика – относителният дял на доставките на непреработено пилешко от Тайланд нарастват от отварянето на пазара за местните износители от 2012 г. насам за сметка на Бразилия, тъй като качеството му задоволява в по-голяма степен потребностите на европейските клиенти, обясняват анализаторите на службата. Подписването на споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна доведе до ръст на износа на украинско пилешко месо за общността, като предвижданията са през тази година той да достигне 37 хил. тона.

Износът на пилешко от ЕС се очаква да нарасне въпреки забраната, наложена от Русия върху вноса на селскостопанска продукция и храни от държавите-членки, и свиването на доставките за Близкия Изток при застоя на търсенето в Саудитска Арабия и политическата ситуация в Йемен. Увеличението на доставките е главно за Африка и Азия, особено за Филипините и Малайзия, като в основата му са по-ниските производствени разходи.

Макар че производството на месо като цяло в ЕС изпитва неблагоприятното въздействие на икономическия спад в Европа, при птичето месо, което е най-евтиният източник на животински протеини, ефектът е по-слаб и потреблението му на глава от населението е стабилно и дори леко нараства.

Полша е лидер в производството на птиче месо в ЕС
7372
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
През 2018 година
Производството на птиче месо в ЕС достигна рекордно ниво
Заради птичия грип
България е лидер по спад в производството на птиче месо в ЕС през миналата година
Заради птичия грип
Производството на птиче месо в ЕС ще забави рязко ръст през 2017 и 2018 година
Сериозен пробив
България ще изнася птиче месо и гъши дроб за Япония, готвят процедури за експорт и на свинско
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини