Начало » Пазари » Животинска продукция

Производството на месо в ЕС ще продължи да нараства

Синор.БГ / 23.07.2016 г.

Общото количество произведено месо в Европейския съюз ще продължи да нараства през тази и следващата година, сочи последният доклад на Европейската комисия, цитиран от електронното издание Meatinfo.  Очаква се производството на говеждо да се увеличи с 2% през настоящата и с още малко през 2017 г., макар че положението в отделните държави-членки на общността е различно и до голяма степен зависи от възстановяването на млечните стада. Ръстът на производството ще бъде обусловен най-вероятно от темпото на развитие на животновъдството в новите 13 държави-членки, приети за членове на съюза след 2004 г.

От комисията не очакват увеличаването на броя на кравите в старите държави да доведе до значим ръст на оборота в кланиците за едър рогат добитък до края на годината. Това може да се случи само в част от страните заради ниските цени на млякото, но ще помогне за увеличаването на предлагането на говеждо през втората половина на 2016 г., смятат експертите на ЕК.

Производството на овче и козе месо нарасна забележимо през 2015 г. спрямо предходната, като увеличението на броя на закланите животни в Румъния натежа съществено върху крайния резултат. Въпреки това през декември миналата година бе регистрирано увеличаване на броя на овцете за разплод с почти 900 хил. глави, най-вече в Испания, Великобритания и Румъния, докато във Франция и Гърция е отчетен спад на броя на овцете. Оценката на експертите на комисията е за ръст на производството на овче месо през тази година с 2% и стабилизирането му през 2017 г.

Тяхната прогноза за производството на свинско месо е за незначителна промяна през 2016 г. въпреки отчетения ръст в началото на годината в част от държавите-членки. Тъй като промяната в числеността на репродуктивните животни влияят върху производството със забавяне от няколко месеца, прогнозите са то да намалее през втората половина на годината.

Производството на птиче месо се предвижда да продължи да нараства през тази година и догодина, макар и с по-бавно темпо в сравнение с 2015 г. Очакванията са потреблението му в ЕС да се стабилизира, а засилването на конкуренцията на световния пазар да ограничи разширяването на износа, което може да окаже известен натиск и върху цените. Оценката на експертите на ЕК е с изключение на Германия всички големи държави-производителки на птиче месо в ЕС да увеличат произвежданите количества, а Полша, която вече е най-големият производител, да запази лидерската си позиция.

Производството на месо в ЕС ще продължи да нараства
6240
 

Последни материали
Виж
Готов съм да се обзаложа, че няма да се ваксинира
Доц. Вучков: Държавата подцени най-опасната болест за овцевъдите
Лигурските маслини Таджаска и Трентино Карне Салада получиха ЗГУ
Фермери от двете страни на Атлантическия океан се събраха, за да обсъдят глобалните предизвикателства
ФАО обяви серия от инициативи след световната конференция по животновъдство
Бедствие в област Бургас
Потоп в община Царево: 410 литра дъжд на кв. метър, евакуации и затворени пътища
Турция повиши изкупната цена на захарното цвекло за 2025-2026 г.
Свързани материали
Виж
Производителите на свинското месо в ЕС понесоха сериозен удар от митата за Китай
На 12 ноември ще стартира изложение ПЪТЯТ НА МЛЯКОТО
Консумацията се увеличи както извън дома (9 %), така и в дома (1,5 %).
Испания увеличи производството на говеждо месо с 12 процента
Месо, млечни продукти, яйца и други са поскъпнали с до 15 процента в Германия
Повече свинско месо и по-малко говеждо месо
Производство на месо в Германия през първото полугодие на 2025 г
Пазарните тенденции в селското стопанство през следващото десетилетие
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини