Начало » Пазари » Животинска продукция
23.07.2016 г.

Производството на месо в ЕС ще продължи да нараства

Общото количество произведено месо в Европейския съюз ще продължи да нараства през тази и следващата година, сочи последният доклад на Европейската комисия, цитиран от електронното издание Meatinfo.  Очаква се производството на говеждо да се увеличи с 2% през настоящата и с още малко през 2017 г., макар че положението в отделните държави-членки на общността е различно и до голяма степен зависи от възстановяването на млечните стада. Ръстът на производството ще бъде обусловен най-вероятно от темпото на развитие на животновъдството в новите 13 държави-членки, приети за членове на съюза след 2004 г.

От комисията не очакват увеличаването на броя на кравите в старите държави да доведе до значим ръст на оборота в кланиците за едър рогат добитък до края на годината. Това може да се случи само в част от страните заради ниските цени на млякото, но ще помогне за увеличаването на предлагането на говеждо през втората половина на 2016 г., смятат експертите на ЕК.

Производството на овче и козе месо нарасна забележимо през 2015 г. спрямо предходната, като увеличението на броя на закланите животни в Румъния натежа съществено върху крайния резултат. Въпреки това през декември миналата година бе регистрирано увеличаване на броя на овцете за разплод с почти 900 хил. глави, най-вече в Испания, Великобритания и Румъния, докато във Франция и Гърция е отчетен спад на броя на овцете. Оценката на експертите на комисията е за ръст на производството на овче месо през тази година с 2% и стабилизирането му през 2017 г.

Тяхната прогноза за производството на свинско месо е за незначителна промяна през 2016 г. въпреки отчетения ръст в началото на годината в част от държавите-членки. Тъй като промяната в числеността на репродуктивните животни влияят върху производството със забавяне от няколко месеца, прогнозите са то да намалее през втората половина на годината.

Производството на птиче месо се предвижда да продължи да нараства през тази година и догодина, макар и с по-бавно темпо в сравнение с 2015 г. Очакванията са потреблението му в ЕС да се стабилизира, а засилването на конкуренцията на световния пазар да ограничи разширяването на износа, което може да окаже известен натиск и върху цените. Оценката на експертите на ЕК е с изключение на Германия всички големи държави-производителки на птиче месо в ЕС да увеличат произвежданите количества, а Полша, която вече е най-големият производител, да запази лидерската си позиция.

Производството на месо в ЕС ще продължи да нараства
5755
 

Последни материали
Виж
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Проверки
Проверка на БАБХ опровергава сигнал за вредни шоколади на пазара
Пукнатини в кората на дърветата – причини и мерки
Сдружаване
БФС учреди Северозападен аграрен съюз във Враца
Леща по индийски
Слънчогледът ще поскъпва в Украйна
Свързани материали
Виж
Цените на телешкото месо в България ще продължат да се движат на високи нива
Пътешестваме из дебрите на какаото, шоколада, кафето
Тази събота софиянци могат да се насладят на кулинарията в Интер Експо Център
Изложенията в Интер експо център - София
Хранителната индустрия осигурява над 1,6 милиарда лева добавена стойност
Селекции
„Месомания“ изненада с премиера на нов вид свинско месо „Черен ангел“
Есенни изненади
От днес до 16 ноември посетете 5-те изложения за храни в „Интер Експо център“
Ограничаване на вноса от Бразилия
Европейските фермери настояват за спешно преразглеждане на търговската сделка между ЕС и Меркосур
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини