Начало » Пазари » Животинска продукция

Производството на месо в ЕС ще продължи да нараства

Синор.БГ / 23.07.2016 г.

Общото количество произведено месо в Европейския съюз ще продължи да нараства през тази и следващата година, сочи последният доклад на Европейската комисия, цитиран от електронното издание Meatinfo.  Очаква се производството на говеждо да се увеличи с 2% през настоящата и с още малко през 2017 г., макар че положението в отделните държави-членки на общността е различно и до голяма степен зависи от възстановяването на млечните стада. Ръстът на производството ще бъде обусловен най-вероятно от темпото на развитие на животновъдството в новите 13 държави-членки, приети за членове на съюза след 2004 г.

От комисията не очакват увеличаването на броя на кравите в старите държави да доведе до значим ръст на оборота в кланиците за едър рогат добитък до края на годината. Това може да се случи само в част от страните заради ниските цени на млякото, но ще помогне за увеличаването на предлагането на говеждо през втората половина на 2016 г., смятат експертите на ЕК.

Производството на овче и козе месо нарасна забележимо през 2015 г. спрямо предходната, като увеличението на броя на закланите животни в Румъния натежа съществено върху крайния резултат. Въпреки това през декември миналата година бе регистрирано увеличаване на броя на овцете за разплод с почти 900 хил. глави, най-вече в Испания, Великобритания и Румъния, докато във Франция и Гърция е отчетен спад на броя на овцете. Оценката на експертите на комисията е за ръст на производството на овче месо през тази година с 2% и стабилизирането му през 2017 г.

Тяхната прогноза за производството на свинско месо е за незначителна промяна през 2016 г. въпреки отчетения ръст в началото на годината в част от държавите-членки. Тъй като промяната в числеността на репродуктивните животни влияят върху производството със забавяне от няколко месеца, прогнозите са то да намалее през втората половина на годината.

Производството на птиче месо се предвижда да продължи да нараства през тази година и догодина, макар и с по-бавно темпо в сравнение с 2015 г. Очакванията са потреблението му в ЕС да се стабилизира, а засилването на конкуренцията на световния пазар да ограничи разширяването на износа, което може да окаже известен натиск и върху цените. Оценката на експертите на ЕК е с изключение на Германия всички големи държави-производителки на птиче месо в ЕС да увеличат произвежданите количества, а Полша, която вече е най-големият производител, да запази лидерската си позиция.

Производството на месо в ЕС ще продължи да нараства
6468
 

Последни материали
Виж
Кампания 2025
ДФЗ преведе и обвързаната подкрепа за животновъдите
МОСВ
Общините, които получават безвъзмезден достъп до минерални води през 2026 г.
Статистика
Високопланинските пасища и угарите в България рязко намаляват
Стари сортове могат да изчезнат
ЕК удря с бюрокрация малките производители на семена
При рапицата също е регистриран ръст за сметка на произведения ечемик
Великобритания увеличи реколтата от пшеница с разширяване на площите
Актуални данни на МЗХ
Над половината угари остават неизползвани, но ротацията при пшеницата се подобрява
Свързани материали
Виж
САЩ отменят допълнителните мита за селскостопанските стоки от Бразилия
Унгария : „Култивираното месо застрашава европейската култура и традициите в земеделието“
Доналд Тръмп премахна въведените по рано мита за над 200 селскостопански стоки
БАБХ
По сигнал на данъчните е затворен незаконен месарски магазин на борса „Слатина“
Световното потребление на растително масло ще надхвърли производството
ФАО: Пазарите на пшеница, царевица и ориз са с изобилие от износни запаси
Отличените
Златните медалисти на МЕСОМАНИЯ 2025
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини