Начало » Важно за фермера » Животновъдство
04.05.2016 г.

Копа-Коджека започва мащабна кампания за ползите от животновъдството и птицевъдството

Политики

Sinor.bg

Съюзът на селскостопански организации Копа-Коджека предприема мащабна двугодишна кампания, за да изтъкне многобройните ползи от животновъдството, птицевъдството и месния сектор в Европейския съюз като цяло за растежа, работните места, селските райони, балансираното хранене, както и да демонстрира високите производствени стандарти, постигнати от фермерите в общността, съобщи електронното издание ThePoultrySite.

„Ползите от употребата на говеждо, телешко, свинско, агнешко, птиче, козе и заешко месо, както и на яйцата са пределно ясни, като те осигуряват на потребителите добър източник на белтъчини за тяхната диета”, заяви президентът на Копа Мартин Мерилд.

Според него животновъдството е от решаващо значение и за икономиката на селските райони, където чест липсва друг източник на заетост.

Секторът обаче е изправен пред нарастващи предизвикателства, тъй като цените на селскостопанските продукти са достигнали историческото си дъно, а разходите за производство се увеличават.

ЕС ускорява преговорите за свободна търговия с Меркосур при положение, че очакванията са това да нанесе тежък удар по селскостопанския сектор в общността, особено по отношение на говеждото месо, посочва още Мерилд. И припомни, че вносът от латиноамериканските държави не покрива високите стандарти на ЕС за екологичност, безопасност и отношение към животните.

Поради тези причини двугодишната кампания, предприета в защита на животновъдството, има за цел да популяризира европейските високи производствени стандарти и да подчертае многобройните ползи от животновъдния сектор в ЕС за ръста, работните места и околната среда, както и за хранителните предимства от консумацията на европейски месни продукти чрез нови лесни готварски рецепти, разграничавайки фактите от измислиците.

На свой ред вицепрезидентът на Коджека Томас Мемерт изтъкна ползите от кооперирането в бранша, което помага на фермерите да обединят своите ресурси, получавайки по-добри цени за своята продукция. Мемерт припомни, че месният сектор е включен в стратегията на ЕС за биоикономиката, а кооперативите предоставят на своите членове съвети как да подобрят своето икономическо, екологично и обществено представяне, съставяйки планове за действие за оптимизиране на производствените стандарти.

Той посочи необходимостта от борба с нечестните практики в сектора на храните, прилагани от търговците на дребно, което би дало възможност на фермерите да получат по-добра възвращаемост от своето производство.

На събитието в Брюксел бяха представени нови документи, показващи ползите от сегментите на говеждото, телешкото и свинското месо, включително нови инициативи, разработени от европейските фермери и селскостопански кооперативи и насочени към още по-зелена икономика и по-голяма устойчивост на сектора. Сред тях са ползите за запазване на биоразнообразието, осигурявани чрез пашуването на говедата, която запазва постоянната тревна покривка.

В сектора на свинското месо Копа-Коджека заедно с европейски селскостопански, ветеринарни, транспортни и природозащитни организации предприема доброволни инициативи за още по-високи стандарти в областта на благосъстоянието на животните.  

Копа-Коджека започва мащабна кампания за ползите от животновъдството и птицевъдството
7385
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Партньорства
България и Франция ще си сътрудничат за селекцията в животновъдството
Правителството отпусна средства за програмите „Интелигентно животновъдство” и „Интелигентно растениевъдство”
Програма за развитие на селските райони
Запорират 7 милиона евро за измама при финансиране на животновъден комплекс и кланица
На тържествена церемония в Аулата на Аграрен университет- Пловдив дипломите си получиха 539 абсулвента
Мисия на ЕК оценява у нас прилагането на класификацията на кланични трупове на говеда
С колко поскъпва селскостопанската продукция през 2022 година, според НСИ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини