Начало » Пазари » Животинска продукция
13.03.2017 г.

За 10 години делът на млечния сектор в брутния продукт е спаднал от 16 на 8,8 процента

SAPA

sinor.bg

За десетте години членство на България в Европейския съюз делът на млечния сектор в брутния вътрешене продукт на страната е паднал от 16% през 2006 на 8,8% през 2016 г. Причина е осезаемият спад в производството на мляко. През 2015 г. продължава тенденцията на намаление наи говедовъдните стопанства, които спрямо 2015 г. са спаднали с цели 27%, или с 12 225. Този срив се усеща особено при стопанства под 20 животни, които при сегашната конюнктура не са устойчиви. Това се посочва в годишвия анализ за състоянието на млечния сектор в страната, подготвено от Центъра за икономически анализи в селското стопанство (САРА).

Овцевъдството също страда от силно намаляване на стадата. По данни на агростатистиката на агроведомството през 2015 г. овцефермите са намалели с 9 119, ил 19,6%. В сравнение с година по-рано темпът на намаление се забавя.

Настъпилата от средата на 2014 година криза в сектора, довела до значителен спад в изкупните цени на млякото, показва, че най-уязвими са стопанствата между 10 и 100 крави, неинтегрирани по веригата, които имат високи производствени и постоянни разходи, действат на пазар с ограничени потребителски възможности и институционални неизвестности.

Въпреки предприетите от Европейската комисия мерки в защита на сектора тази подкрепа не е осезателна за българските фермери.

Малко над 1 милион тона мляко се очаква да бъдат извадени от пазара за целия ЕС. Досега за България са отпуснати и разплатени едва 11 167 хил. лева за директно подпомагане по три схеми.

Според експертите икономическата и пазарна обстановка в страната ще продължи негативния тренд в развитието, така че малките стопанства ще продължат да фалират. Последните данни показват, че в страната действат около 250 хил. малки стопанства.

Около 50% от млякото в страната се декларира като изкупено и преработено в мандрите. Този нисък процент отново повдига въпроса със сивия сектор.

Всичко това предполага продължаващо увеличение на вноса на суровини, което е най-големият бич за родните животновъди.

Производството на краве мляко в страната е паднало на критични равнища, близки до 1,1 млн.т., като очакванията са за съвсем слабо увеличаване, особено от 2017 година нататък.

Проблемът е с колко ще може да се вдигне производството, защото при запазване на сегашната ситуация и без сериозни промени в пазарната организация трудно може да се надяваме на оптимистичен сценарий, заключават икономистите.

Ситуацията с животновъдството рефлектира и върху млекопреработвателната промишленост, където първите четири фирми по оборот са собственост на чуждестранни компании (Обединена млечна компания АД, Трибул ЕАД, Меггле България ЕООД и Шрайбер Фуудс България ЕООД).

Тези компании представляват над 26% от обема на продажбите в страната.

Челната им позиция е обусловена и от факта, че фирмите-майки имат добро представяне в региона и съдействат за износ на продукцията в съседни държави.

Общо 25-те компании в класацията представляват 66% от стойността на произвежданата продукция в сектора, припомнят от САРА. Те наблюгат и на друга новопоявила се тенденция - фирмите да специализират заводите си за определен вид продукти. В бюлетините на министерството на земеделието се сочи, че само 49 производители произвеждат пакетирани млека, а само 23 производители произвеждат сметана. Масово произвежданите продукти са краве сирене (182 преработватели) и заквасено мляко подсладено и неподсладено от различните видове млека (109 преработватели).

В резултат на ситуацията на общия пазар в Европейския съюза и на увеличеното предлагане и ограничен износ към Русия, вносът на млечни продукти в страната расте. Значим ръст има при киселите млека.

Ръстът при кашкавала за периода 2013 – 2015 година е почти 30%, като се очаква задържане на тези нива и леко увеличение в следващите години.

Отчита се спад и в износа, като след 2017 година годишно страната ще падне доста под 16 хиляди тона. По прогнози до 2020 г. износът на сирене ще се задържи на 14 хиляди тона.

За 10 години делът на млечния сектор в брутния продукт е спаднал от 16 на 8,8 процента
11121
 

Последни материали
Виж
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Кои видове риба могат да ви докарат паразити
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Свързани материали
Виж
Европа е залята от фермерски протести
Субсидиите не могат да спасят селското стопанство, предупреждават от Европейския млечен борд
Няма яснота за бъдещите отношения с общността и вътрешната политика на правителството
Несигурността около излизането на Великобритания от ЕС парализира местния млечен сектор
Зам.-министър Димитров се срещна с председателя на Европейския млечен борд Ервин Шьопгес
Представиха проект в сектор "Мляко" на Програма за пазарна отговорност
Ирански компании търсят български заводи за оборудване за млечния сектор
Милиард заети в млечния отрасъл изхранват 6 милиарда души в света
Млечният бранш в Европа и Америка върви към възстановяване след историческия спад
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини