Световната млечна общност е от 1 милиард души и в момента изхранва 6 милиарда потребители, заяви на Световния млечен конгрес в Белфаст д-р Джудит Брайънс, президент на Световната млечна федерация, цитирана от електронното издание DairyNews.
По данни на изданието през 2016 г. в света са били произведени 826 млн. тона сурово мляко, или с 0,9% повече, отколкото през 2015 г. Ръстът е заслуга най-вече на сегмента на биволиците. Най-голям производител на мляко е Азия с 30% от световните количества, следвана от Европейския съюз с 24% и Северна Америка с 18%.
По думите на Брайънс потреблението на мляко през 2016 г. е намаляло до 111,1 килограма на човек от населението от 111,5 килограма през 2015 г.
Изкупеното мляко за преработка за пръв път от дълги години е намаляло незначително. По продуктови категории при производството на масло е отчетен ръст от 1,7% до 11 млн. тона, на сирене – с 1,8% до 20,5 млн. тона. Намалели са обаче произведените количества сухо обезмаслено мляко (с 5,7% до 4,9 млн. тона) и на сухо пълномаслено мляко (с 0,7% до 4,8 млн. тона).