Средната цена, на която е било изкупувано суровото мляко от фермерите в Европейския съюз през януари, е достигнала 33 евроцента за килограм, сочат данни на Асоциацията на европейските млекопроизводители, цитирани от електронното издание DairyNews. Цената е за мляко с 4,2% масленост и 3,4% протеиново съдържание, без ДДС.
Спрямо декември 2016 г. изкупната цена се е повишила с 1,7%, а спрямо януари 2016 г. – с 12,7%.
Най-скъпо е изкупувала млякото в ЕС компанията Granorolo, която е плащала по 36,35 евроцента за килограм, или с 10,4% над средната цена за ЕС. През януари повечето големи преработвателни компании в ЕС са повишили цената, на която са изкупували суровината, но при Muller и Valio тя е останала на нивото от декември, а Friesland Campina и Milcobel дори са я понижили.