Начало » Новини » Света
24.01.2024 г.

Субсидиите не могат да спасят селското стопанство, предупреждават от Европейския млечен борд

Европа е залята от фермерски протести
Субсидиите не могат да спасят селското стопанство, предупреждават от Европейския млечен борд

Протестите в Германия достигнаха внушителни размери - хората се борят за бъдещето си Снимка: Синор.бг

На пресконференция днес представителите на Европейския млечен обявиха, че субсидиите няма да спрат протестите на фермерите, които се провеждат в много страни. "За тези от нас, които следят развитието на селскостопанския сектор през последните няколко години и десетилетия, е ясно, че организираните в момента протести не са просто възникнали, а са продиктувани от съвсем конкретни причини", посочи председателят на борда Кяртан Поулсен.

Той допъли, че тези „дълбоко вкоренени причини не могат да бъдат отстранени с незначителни, козметични поправки или, още по-лошо, с невежество”. Всъщност именно това пренебрегване на положението на производителите в продължение на толкова много години е довело до сериозен дисбаланс в селскостопанската система, където производителите са подложени на постоянен нарастващ натиск. "Този натиск може да бъде облекчен само чрез фундаментални, трайни реформи в земеделската система", продължава Поулсен.

Дългосрочни реформи за един затъващ сектор

Настоящите призиви за протест показват, че натискът се засилва, вместо да отслабва. Френските земеделски производители обявиха утрешния 25 януари като национален ден на действие, за да попоискат от политиците необходимите подобрения.

Продължаващите протести в Германия, Франция и другаде показват, че ултралибералната политика, при която се увеличават споразуменията за свободна търговия и вносът на храни, които не отговарят на нашите стандарти, представлява реална заплаха за земеделските производители."

Протестите продължават и в Литва. След като в началото на януари поставиха предупредителни огньове в полетата в цялата страна, сега тази седмица няколкостотин фермери се отправят с тракторите си към литовската столица Вилнюс. Там настояват за ефективни държавнически решения на настоящата криза с млякото.

Италианските фермери също планират важни протестни действия. На 30 януари в цяла Италия ще се проведе национална мобилизация. Италианските производители искат да постигнат, наред с другото, реформа на "зелената сделка", както и прекратяване на дъмпинговите практики по отношение на хранителните продукти.

Председателят на Европейския млечен борд очерта и основните мерки, от които земеделската общност се нуждае.

1. Активно прилагане на кризисните инструменти на Общата организация на пазара, като например доброволното намаляване на производството, както и по-нататъшното развитие на инструмента в посока на автоматично активиране в случай на предстоящи кризи. Програмата за пазарна отговорност очертава пътя за по-нататъшното развитие на доброволното намаляване на производството.

2. Специфични клаузи в договорите на ЕС във връзка с обемите и цените, необходими за покриване на разходите преди доставките на мляко. Това трябва да се прилага за всички участници на пазара, включително и за кооперациите.

3. Регламент за целия ЕС, който да направи цените за покриване на разходите задължителни.

4. Строги огледални клаузи за вноса и надежден контрол на спазването им.

5. Мерки за засилване на обединяването на производителите, за да се намали ефективно дисбалансът на силите на пазара.

6. Такава пазарна рамка е необходима и в контекста на "зелената сделка", за да се гарантират стабилни цени на пазара и да се позволи на земеделските стопани да изпълняват екологичните изисквания. Млечното животновъдство трябва да бъде рентабилно, за да може и следващото поколение да навлезе в сектора. "В допълнение към законодателната рамка е важно да се подкрепят и проектите на производителите като "Справедливо мляко", подчертава Поулсен.

„Няма начин да се заобиколят тези пазарни реформи - Европейският млечен борд е абсолютно сигурен в това”, посочва още неговият президент. „Освен за уважението към земеделските производители и тяхната работа става въпрос и за продоволствената сигурност на гражданите на ЕС и в крайна сметка за вярата в демократичните институции. Тази вяра отслабва още повече, когато не се подхожда сериозно към такива обществено значими теми. В контекста на предстоящите европейски избори е важно да се предприемат ефективни действия сега и да се създадат реални перспективи за земеделските стопани чрез мащабни пазарни реформи”.

Субсидиите не могат да спасят селското стопанство, предупреждават от Европейския млечен борд
4363
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Политики
Европейски фермери обграждат Брюксел преди заседанието на Съвета на ЕС по земеделие
Президентът Еманюел Макрон бе освиркан на входа
Френски фермери блокираха откриването на селскостопанско изложение
Вътев е пред споразумение с друга част от земеделците
Хиляда фермери от Западна България
Вътев се среща днес с обединени земеделци, предложили аргументирани искания
Ще блокират подхода към ГКПП Илинден-Екзохи между 11 и 14 часа
Производителите на картофи продължават протестите
Договорката е постигната
Протестите спират, в понеделник ще се стигне и до споразумение
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини