При последните си проверки Българска агенция по безопасност на храните е открила нови случаи на сирене менте, в които без да е огласено, се съдържат растителни мазнини, основно палмово. Общото количество на засегнатите партиди е над 7 тона. От тях 4,5 тона са насочени за преетикетиране като имитиращ продукт, а 2,6 тона са насочени за унищожаване. Проверките започнаха през март и продължават. Само пред дни от асоциация "Активни потребители" също съобщиха за шест фирми, които продават палмово сирене, без да го обозначат.
Количествата сирене включват и партиди, в които лабораторно не е доказано наличие на растителни мазнини, но по решение на търговците са предприети по-стриктни мерки към компрометираните доставчици.
Констатираните несъответствия са в резултат на засилени проверки на пазара с млечни продукти, които БАБХ предприе от средата на месец март. Изследвани са общо 424 проби за наличие на немлечни мазнини (155 – сирене, 153 – кашкавал, 116 краве масло). От тях 393 проби са от продукти произведени в България и 31 са с произход Европейски съюз.
При направените лабораторни изпитвания е потвърдено наличието на немлечни мазнини в 8 от пробите, което е близо 2% (1,89%) от общия брой взети проби (424 проби).
За констатираните несъответствия са издадени 3 акта за установяване на административно нарушение.
Пробите с наличие на палма са само от краве сирене, неопаковано, което се предлага от витрината на търговските обекти.
Продукцията е доставена в търговските обекти чрез складове за търговия на едро. При някои от инспекциите не е гарантиран произходът на сиренето, за което е уведомена Прокуратурата. БАБХ осъществява засилен последващ контрол на рисковите производители и търговци.