Начало » Пазари » Животинска продукция
15.02.2024 г.

Млечните продукти, произведени в България през 2023 г., са най-скъпите за последните 8 години

Млечните продукти, произведени в България през 2023 г., са най-скъпите за последните 8 години

Наблюденията от предходни години показват, че при движението на цените на млечните произведения има определени сезонни тенденции, изразяващи се в по-високи есенно-зимни стойности и спад на цените през пролетта и лятото. През последните няколко години тези сезонни колебания са все по-слабо изразени, констатират от Държавна комисия по стоковоте борси и тържища в регулярния си годишен доклад. През 2023 г. тенденцията на слаби сезонни колебания при млечнитепроизведения в общи линии се запази.

През 2017 г. беше наблюдаван продължителен и устойчив възходящ тренд при цените на всички млечни произведения, като кривата на стойностите на маслото достигна пикови стойности за последните години. В същия период цените на млечните произведения на международния пазар също отбелязаха значителен ръст за последните години. През 2018 г. пазарът на млечните производния в страната се успокои, но цените се задържаха на високите нива от предходната година. Наблюдаваната тенденция при движението на цените на млечните произведения в периода 2019 - 2021 г. е преобладаващо възходяща, като кривата се движи устойчиво, но плавно нагоре.

През 2022 г. се наблюдава ускоряване на темпа на нарастване на цените, като кривата придобива стръмен характер и достига пикови стойности за целия период, през който Държавна комисия по стоковите борси и тържища наблюдава цените на едро.

Покачването на цените на млечните произведения през годината се дължи на поскъпването на суровото мляко, фуражите, производствените разходи и горивата и енергията.

Покачването на цените на млечните продукти през последните години се дължи в не малка степен и на изискванията за повишаване на качеството на влаганите суровини при производството им и наблюдаваната промяна на потребителското търсене.

Движението на кривата на Индекса на Тържищните Цени на млечните произведения се обуславя от движението на цените на стоките, които влизат в неговата структура (Стоките, които влизат в структурата на този индекс са сирене – краве и овче, кашкавал ”Витоша” и краве масло).

В началото на 2023 г. индексът на млечните произведения стартира от ниво 3,305 пункта. През първите два месеца кривата се задържа около това ниво, а през март стойностите се покачват до 3,320 пункта. Следва период на низходящ тренд на цената, която стъпва през юни на 3,186 пункта. С известни колебания в двете посоки, до средата на ноември индексът се покачва, без да достигне нивото от месец март. В крея на годината на млечния пазар се наблюдава успокоявани и кривата се стабилизира на ниво от 3,226 пункта. Спрямо началото на годината е отчетен лек спад от 2,4%. фигура 1

Независимо от успокояването на пазара на млечни продукти през 2023 г. нивото, на което се стабилизира кривата остана много високо. По тази причина средногодишната стойност на индекса през 2023 г. е с 13% по-висока спрямо предходната година.

Върху движението на индекса в този период влияне оказва запазването на относителни стабилни цени на млечните продукти, които влизат в състава му.

Средногодишните цени на млечните произведения през 2023 г. са най-високите за последните осем години.

Като цяло кривата на индекса на млечните произведения в периода 2014 – средата на 2016 г. има низходяща тенденция за разлика от периода 2012 – 2013 г., когато се наблюдаваше устойчив възходящ тренд. В резултат на силното покачване на цените на млечните произведения през 2017 г., стойностите, достигнати в началото на декември 2017 г. са най-високи от началото на 2006 г.

Движението на индекса на млечните произведения през 2018 г. повтаря тенденциите от предходните години, но в резултат на високата база от предходната година кривата се стабилизира на по-високи нива спрямо периода 2014 – 2017 г. През 2019, 2020 и 2021 г. кривата има устойчива възходяща тенденция.

Най-силен възходящ тренд се наблюдава през 2022 г., когато стойностите стъпват на изключително високи нива и са пикови за целия период на наблюдение на цените на млечните произведения от Комисията. Сравнителният анализ на средногодишните цени на млечните произведения през 2023 г., спрямо 2022 г. показва, че цените на всички стоки от тази група бележат ръст в сравнение с предходната година, като поскъпването е в диапазона 2-17%.  Анализът на цените за периода 2016 – 2023 г. показва, че млечните произведени през 2023 г. са най-скъпи.  

Млечните продукти, произведени в България през 2023 г., са най-скъпите за последните 8 години
18709
 

Последни материали
Виж
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Земеделският министър плати гаранция от близо 2 милиона долара
Дъждовете в Украйна бавят сеитбата и може да се отразят на реколтата
Свързани материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Участвайте във фармфест Момчилград на 25 и на 26 май
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини