До края на май производителите от хранителната индустрия се очаква да подпишат меморандум за сътрудничество с туристическия бранш, според който българските ресторантьори да купуват качествени млечни, месни продукти и консерви, произвеждани по българския национален стандарт (БДС). Това съобщи пред Нова телевизия председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров. Заедно с изпълнителния директор на Асоциация „Активни потребители” Богомил Николов Зоров коментира последните проверки, извършени от асоциацията по магазините.
Анализ на 36 сирена от търговската мрежа показал, че в шест от продуктите незаконно се съдържа растителна мазнина, без това да е изписано върху етикетите. При 23 продукта изобщо не е посочената задължителната информация за съдържанието на вода, мазнини и др. основни съставки.
Проблемът е, че при повечето продукти е открито и много високо водно съдържание. Според БДС сиренето трябва да съдържа до 54% вода, но анализите масово показваха над 60%, обясни Николов.
Той припомни, че при подобни проверки през 2005 г. в нито една проба сирене не са открити повече от 55% вода, през 2008 г. са регистрирани над 60% вода само в 3 от 21 марки, а през 2016 г. - във всеки втори изследван продукт.
Вече втори ден потребителите на могат да видят фирмите-нарушители, които бяха качени на интернет страницата на асоциацията, тъй като сайтът е бъгнат и информацията не е налична.
Богомил Николов обаче съобщи, че асоциацията ще сезира Комисията за защита на конкуренцията за фирмите-нарушители. Подобна масова заблуда може напълно да откаже потребителите от млечните продукти, които не биха се доверявали дори на надписите върху етикетите.
Единствената добра новина е, че след скъпите сирена на утвърдените мандри не са открити изменения от стандартите.
Проблемът е, че напоследък е разпространена нова измама в производството, при която с употребата на ензима трансглутаминаза (transglutaminase), който поема огромно количество вода, един килограм сирене може да се направи и само от само 3 литра сурово мляко вместо нормалните до литра, посочи Зоров.
Повечето производители настояват контролът да се засили не само в търговската мрежа, но и по училища, детски градини и други обществени обекти за хранене.
Затова и производителите на храни, които спазват БДС стандартите за сирене, кашкавал, консерви и колбаси, настояват при откриване на обществени поръчки за доставка на храни за държавните учреждения, с предимство да се ползват производителите на качествени храни.