След продължителни противоречия с властите Асоциацията на производителите на сирене в Кипър взе единодушно решение да затвори всички мандри от 10 януари, причините са в нови регулаторни промени, съобщи гръцкият вестник „Катимерини”. На фона на безизходното положение и провалените преговори с министерството на енергетиката, търговията и промишлеността и на министерството на земеделието, развитието на селските райони и околната среда управителният съвет на асоциацията се оказа принуден да вземе драстичното решение.
Конфликтът между производителите и властите на острова възникна от указ, публикуван на 20 октомври, който едностранно задължава използването на поне 19% овче и козе мляко в производството на сирена и бе оспорен от браншовата организация. Несъгласието на производителите е в погрешното прилагане на посочените 19% за всички млечни продукти, а не конкретно за сиренето халуми, както бе според рамковия договор. Усилията за намиране на консенсусно решение, включително връщане към договорените реално 10% овче и козе мляко в млечните продукти, се оказаха неуспешни.
От асоциацията, представляваща съществен сектор за икономиката на Кипър и осигуряваща постъпления от износ на стойност близо 1 млрд. евро, подчертават ангажимента си за запазване на работни места и за устойчиво развитие на бранша.