Специфични турски домати и вид сирене получиха статут за защитено наименование за произход от ЕС, съобщиха от Делегацията на ЕС в Турция, предаде БТА. Статутът на защитено наименование за произход (ЗНП) и защитено географско указание от Европейския съюз (ЕС) бе присъден за доматите от района на град Аяш (Анкара), както и за сиренето Езине. Общо броят на турските продукти със статут за защитено наименование за произход от ЕС достигна 18, а още над 40 продукта очакват признание от ЕС.
Доматите, отглеждани в Аяш, са сравнително големи и са много сочни и месести. Те се отличават от другите домати, отглеждани в Турция, с тънката си кора и с розово-червен цвят. Доматите имат леко солен вкус и лимонов аромат поради високата си киселинност.
Сортът домати Аяш се отглежда в района на едноименния град от 60-те години на миналия век. Формата и структурата на доматите идват от местни семена и разсад, предавани през поколения в географския район.
Според Кметът на град Аяш Мустафа Сезер това ще допринесе за много по-голям износ за ЕС на доматите през летния сезон.
Междувременно сиренето Езине също получи статут за защитено наименование за произход от ЕС. Това е първото турско сирене, което получава това отличие в Европейския съюз, отбелязват от Европейската делегация на ЕС в Турция.
Министърът на земеделието и горите Ибрахим Юмаклъ изтъкна значението на получаването на статута за млечния продукт, информират турските медии.
Много от най-качествените сирена в света се произвеждат в Турция. Ние представяме тези уникални вкусове на света, посочи Юмаклъ.
Сиренето Езине е 18-ият продукт в Турция със защитено наименование за произход и защитено географско указание. То се произвежда в района на населените места Езине, Байрамичи и Aйваджък в северозападния окръг Чанаккале.
Сиренето се произвежда от козе мляко (най-малко 40 процента), овче мляко (35-45 процента) и краве мляко (20-25 процента). Продуктът е светложълт, със средна твърдост.
Имената на турските продукти, на които ЕС по-рано предостави статут за защитено наименование за произход (ЗНП), са: баклавата от Газинатеп, кестените от Айдън, плодът Байрамич беязъ, смокини от Айдън, кайсии от Малатия, зехтин Mиляс, чесън Ташкьопрю, едър лешник Гиресун, кюнефе от Антакия, нар Суруч, орехи Чаглаянджерит, маслини Гемлик, зехтин Едремит, маслини Миляс.
Още над 40 турски храни са включени в списък с кандидатстващи продукти за защитено наименование за произход от ЕС.