Начало » Важно за фермера » Пчеларство
01.07.2005 г.

Създаване на отводки между две главни паши

Създаване на отводки между две главни паши

Н.с. д-р Йордан ХРИСТОВ, ИЖН - Костинброд, секция "Специални отрасли" За да имаме успех с формирането на отводки без да се намаляват добивите от пчелните семейства винаги трябва да се спазват известни общи правила. По-важните от тях са:

- Да не се допуска голямо увеличение на броя на пчелните семейства за късо време. Това е така, тъй като колкото и подходящи да са начините за изкуствено размножаване на семействата, то те винаги малко или много отслабват, а това води до намаляване на медодобива. Освен това при отслабените семейства има опасност от поява на европейски гнилец, аскосфероза и др.

- Броят на семействата в пчелина да се увеличава до не повече от 10% от броя им в началото на годината. По-добре е да получим по-малко, но високопродуктивни семейства отколкото много, но бездоходни.

- Да се размножават само най-силните, високопродуктивни и с добри наследствени качества семейства. Това става, когато те имат достатъчно пило и пчели, а също и в зависимост от времето и продължителността на пашата. Освен спазването на тези общи правила ние трябва също и правилно да изберем метода, по който ще размножаваме пчелните семейства. Трябва да се знае, че има различни методи за размножаване и формиране на отводки, но не всички са еднакво подходящи за прилагане във времето между две главни паши. Тук ще разгледаме най-често използваните начини за изкуствено размножение на пчелните семейства като отбележим плюсовете и минусите на всеки един.

1. Размножаване чрез образуване на прости отводки. Простите отводки се формират от силни пчелни семейства, които имат 12 междурамия с пчели и 7-8 пити с пило. От тях се вземат известен брой пити с пило заедно с пчелите по тях и се слагат в нов, празен кошер на ново място. Може и да се подслонят в същия кошер, но плътно разделени от старото семейство с преградна дъска и с вход в различна посока. На новото семейство се дава /придава/ пчелна майка или зрял маточник. Трябва да се знае, че в местности със сравнително ранна главна паша (акация, репко) отводките с майки, които са отгледани през пролетта, не са в състояние да се развият добре до настъпването на пашата и няма да я използват пълноценно. Ето защо в тези райони отводките трябва да се образуват веднага след прецъфтяването на акацията, а не преди това. Простите отводки, на които се придават млади, неоплодени майки, дават добри резултати само в местности с късна главна паша или когато се очаква настъпването на втора главна паша, която започва в края на юни и началото на юли. Всяка отводка трябва да има 6-8 кг мед и 1-2 пити с цветен прашец, след няколко дни от сформирането се подсилва с по една пита с люпещо се пило и пчели, като след 7-8 дни и се дава още една такава пита. По-нататък отводката се развива самостоятелно. Ако се придава неоплодена майка трябва да се следи дали тя ще се съеши. За формиране на прости отводки може да се използват и нуклеусите с презимували запасни майки. Трябва да се знае, че размножаването чрез прости отводки довежда до значително отслабване на семейството, от което е образувана отводката.

2. Размножаване чрез образуване на сборни отводки. Те се формират от няколко силни и здрави семейства, от които се вземат по 1 -2 пити с люпещо се пило заедно с пчелите по тях и се поставят в празен кошер. Допълнително се тръсват пчели от една пита и се добавят 1-2 пити с мед и прашец, така че да се получи семейство със 7-8 пити с пило и 9-10 междурамия пчели. Предварително дъното и стените на кошера се натъркват с лук за уеднаквяване миризмата на пчелите тъй като те са от различни семейства. Вечерта или на другия ден на отводката се придава с клетка оплодена майка. Този начин има това предимство, че изходните семейства не отслабват много, а новообразуваните са почти нормални по сила. Това дава възможност всички семейства да участват пълноценно в използването на пашата и да се получи стокова продукция от отводките. В районите със средно ранна и късна главна паша (балканските и полубалканските) сборните отводки трябва да се образуват рано през пролетта, 2-3 седмици преди настъпването на главната паша. Така семействата имат достатъчно време за развитие до главната паша, а по този начин се предотвратява до голяма степен и роевото състояние, което в тези райони е преди или по време на пашата. В районите с ранна главна паша сборни отводки се образуват след прецъфтяването на акацията, в периода между двете главни паши, като се предотвратява изпадането в роево състояние през този период. По този начин семействата използват пълноценно пашата от слънчоглед, памук, бостани и др. Образуването на сборни отводки е лесно приложим метод когато се цели да се получат повече пчелни семейства. При прилагането му обаче в пчелина не трябва да има заразни заболявания, тъй като те биха се разпространили бързо.

3. Размножаване чрез делене на семействата наполовина (разделяне на летящите пчели). По този начин едно пчелно семейство се разделя на две приблизително еднакви половини, всяка от които се развива в нормално семейство. До кошера, който ще делим поставяме друг, празен кошер, който трябва да е еднакъв по форма и цвят с него. В празния кошер слагаме половината от питите с пчелите, меда и прашеца като се следи в кой кошер ще остане майката. След това и двата кошера се изместват по такъв начин, че отстоят от старото място на около половин метър. Връщащите се летящи пчели не намират старото място и се разпределят приблизително поравно между двата кошера, като налитат по-охотно в стария кошер или в кошера с майката (затова е желателно майката да е в новия кошер). Привечер на семейството без майка се придава оплодена майка с клетка, а следващите дни кошерите постепенно се раздалечават докато се поставят на постоянните си места. Предимствата на този метод са следните:

- и в двете семейства остават пчели от всички възрасти;

- нормалната дейност на новите семейства не се нарушава, което дава възможност семействата да се развиват бързо.

Недостатък обаче е, че има рязко отслабване на семейството, което сме разделили т.е. от едно силно семейство първоначално се получават две слаби. Затова този метод не е подходящ за периода между две главни паши или преди главната паша, тъй като ако след деленето настъпва паша, тя не може да бъде използвана поради малкото летящи пчели. Затова семействата трябва да се делят най-малко 40 дни преди главната паша, което обаче е възможно само в местности с късна главна паша. В райони с ранна паша (акациева и др.) деленето на семействата наполовина през пролетта не е за препоръчване. Този метод добре се използва в райони, където главната паша приключва рано, а през есента има поддържаща паша. В този случай непосредствено след главния медобер силните и високопродуктивни семейства се делят и се използва есенното нарастване, за да се получат преди зазимяването достатъчно силни семейства, които ще презимуват нормално. Така не се губи главната паша в годината на разделянето.

4. Размножаване чрез налитане на летящите пчели при майката. Метода се състои в това, че от едно семейство се отделят майката и летящите пчели, които образуват ново семейство. За целта до семейството, което ще роим по време на усилен летеж на пчелите поставяме празен кошер. В него се слагат 5-6 пити с храна. Половината от тях са восъчни основи, а другата половина изградени пити като се редят през една. Майката заедно с питата се слага в средата на гнездото, като от двете й страни се слага по една пита запечатано пило. След това кошера се поставя на мястото на старото семейство, а то се премества. Така старите, летящи пчели се завръщат в новия кошер при старата майка, а старият кошер остава само с млади пчели и без майка. Привечер му се придава оплодена майка или зрял маточник. При това роевите маточници се унищожават, а може и да не придаваме майка и да оставим само един роеви маточник. Този метод се прилага само при силни семейства, готови да използват пашата. Прилага се и при семейства в роево състояние, тъй като спомага за неговото сигурно прекратяване - семейството остава без летящи пчели. Недостатък е рязкото разделяне на пчелите по възраст в двете семейства, поради което известно време се нарушава нормалната им работа. Описаният начин е подходящ за райони, където след главната паша има и друга т.е. това е времето между две главни паши, а също и за райони с късна главна паша и където пашата е по-продължителна. Особено подходящ за прилагане е този метод при семейства след акациевата паша, които са изпаднали в роево състояние - а това често се наблюдава тази година в пчелините по страната. От Пчеларски вестник

Създаване на отводки между две главни паши
16792
 

Последни материали
Виж
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Свързани материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Агростатистика
Малко над 21 хиляди пчелни семейства са унищожени през 2023 г.
Мошеници източвали средствата чрез договорки с ветеринари
В Сърбия откриха 400 000 несъществуващи субсидирани кошера
С лектори от Турция и Сърбия
Организираха пчеларски семинар в Търговище
Употреба на спирулина като добавка за медоносни пчели и ползите от зелени водорасли
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини