Трябва ли да нарежем картофите преди засаждане? Въпросът изобщо не е излишен. Рязането дава възможност да бъдат използвани по-добре големите грудки, чието засаждане е неефективно. То ни позволява да размножим по-бързо дефицитен сорт или да икономисаме средства за скъпо семе. Ако отрежем само онези части на грудките, където те са започнали да прорастват, ще можем с малко количество семе да получим отлична реколта, при това останалата част от картофите можем да използваме за храна.
Освен това при новите сортове почти всички грудки са големи и рязането няма да ни се размине, пише електронното издание „Стопанство”.
От изданието препоръчват картофи с тегло около 60 грама да се режат смело на две, при 75-90 грама – на три части, при 100-120 – на четири части и т. н. Най-важното е да се запомни, че оптималните парчета са по 25-30 грама.
Най-добре е нарязването да стане месец преди засаждането – през това време на отрязаното място израства защитна тъкан и го няма да започне да гние след полагането му в почвата. При необходимост обаче този период може да бъде скъсен до 3 дни. Често това се прави, след като се забележи активно прорастване – това означава, че пъпките са се събудили и че рязането ще даде резултат. При събудилите се грудки зарастването на раните става много бурно.
Освен това има наблюдения, че нарязаните грудки страдат по-малко от заболявания и вредители. Това се обяснява със събудените защитни реакции след грубата човешка намеса и натрупването на съответните вещества за защита от заболявания. Резултатите от един опит потвърждават тази теза. В две съседни лехи засадили нарязани картофи на по 25-30 грама и семена, прочистени от вируси и болести чрез размножаване от меристемна тъкан в стерилна среда. Реколтата била на практика еднаква.
Привържениците на рязането на грудките обаче смятат, че тяхната практика не е някаква панацея и помага само ако в картофите не се е натрупало критично количество вируси, след което израждането на грудките е безвъзвратно. Затова за семе трябва да се подбират грудки сред най-здравите картофи и от огнища с богата реколта.